Tuberculoza

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina, sanatate
Ultima actualizareJoi 16 februarie 2023
Vizualizari11587

Voteaza & Distribuie

Descriere

Tuberculoza (TBC) este o boala contagioasa si uneori mortala, cauzata de diferite micobacterii. Cea mai obisnuita forma a bolii este tuberculoza plamanilor (tuberculoza pulmonara sau ftizie), insa pot fi afectate si intestinele, oasele si incheieturile, sistemul genital si urinar, sistemul limfatic si sistemul nervos.

Exista trei tipuri principale de bacili ai tuberculozei care afecteaza oamenii:
- Tipul uman (Mycobacterium tuberculosis), identificat pentru prima oara in 1882 de catre Robert Koch, este raspandit chiar de oameni. Acesta este tipul obisnuit de bacil.
- Tipul bovin (M. bovis) este raspandit de vitele infectate, insa acest tip de bacil nu mai reprezinta o amenintare in zonele in care pasteurizarea laptelui si sanatatea vitelor sunt supravegheate cu strictete.
- Tipul avian (M. avis) este transmis de pasari infectate, insa poate fi intalnit si la oameni. Bacilul tuberculozei (sau bacilul lui Koch) poate trai o perioada considerabila de timp in aer sau praf. Cel mai comun mijloc de dobandire a bolii este inhalarea aerului continand bacili tuberculosi raspanditi de un om bolnav.

Robert Koch a trait intre 1843 si 1910 si a fost un bacteriolog german. El a studiat la Göttingen, avandu-l ca profesor pe Jacob Henle. Ca medic de tara in Wollstein, Posen, el a dedicat mult timp studiului microscopic al bacteriilor, descoperind atat o metoda de colorare a acestora cu vopsele anilinice, cat si tehnici de cultura bacteriologica, care inca sunt folosite.

Koch a stabilit cauza bacteriala a mai multor boli infectioase si a descoperit microorganismele care cauzeaza anthraxul (1876), infectarea ranilor (1878), tuberculoza (1882), conjunctivita (1883), holera (1884) si alte boli. A fost profesor la Universitatea din Berlin din 1885 pana in 1891 si sef al Institutului de Boli Infectioase (pe care l-a fondat tot el), din 1891 pana in 1904.

In cursul cercetarilor sale bacteriologice pentru guvernul german si pentru cel englez, a facut calatorii in Africa de Sud, India, Egipt si in alte tari. Cu aceasta ocazie, el a facut studii valoroase cu privire la boala somnului, malarie, ciuma bubonica, lepra si alte boli. Pentru descoperirea tuberculinei, vaccinul folosit in descoperirea infectiei tuberculoase, Koch a primit in 1905 Premiul Nobel pentru Fiziologie / Medicina.