Pe aripile vantului

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari23743

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cartea
pe aripile vantuluiPe aripile vantului a fost publicat pentru prima data in 1936 si este singurul roman al lui Margaret Mitchell. Povestea se petrece in Georgia si Atlanta, in timpul Razboiului Civil American si urmareste viata tinerei Scarlett O'Hara, fiica a unui imigrant irlandez, proprietar de plantatii. Desi indragostita de Ashely Wilkes, Scarlett se casatoreste cu doi barbati, dar cu niciunul din dragoste: prima oara cu Charles, care moare in razboi, si a doua oara cu Frank, iubitul surorii ei, cu care se casatoreste pentru a salva plantatia Tara. In tot acest timp se gandeste la Ashley Wilkes, care s-a casatorit insa cu Melanie Hamilton. Chiar daca este casatorita, Scarlett petrece mult timp cu Rhett Butler, un aventurier scandalos, dar elegant. Dupa ce al doilea sot al ei moare, Scarlett se casatoreste cu Rhett, care este constient de pasiunea ei pentru Ashley, dar spera ca intr-o zi il va iubi pe el. In cele din urma, Scarlett realizeaza ca intr-adevar il iubeste pe Rhett, dar chiar dupa ce cuplul a trecut prin atatea incercari impreuna, Rhett n-o mai iubeste.
Cartea cuprinde o descriere vie a decaderii Atlantei, in anul 1864 si devastarea pe care a lasat-o razboiul in urma sa. Romanul se bazeaza pe cercetari istorice considerabile. Potrivit biografiei ei, Margaret Mitchell avea zece ani cand a aflat ca Sudul a pierdut razboiul. Naratiunea cuprinzatoare despre razboi a ajutat cartea sa castige premiul Pulitzer in 1937.
Desi multe elemente din Pe aripile vantului au asemanari cu viata lui Margaret Mitchell, experientele ei i-au oferit inspiratie pentru povestea pe care a scris-o. Intelegerea viatii si a dificultatilor din timpul Razboiului Civil American i-au parvenit de la rude mai in varsta si de la vecinii care i-au povestit despre razboi ei si generatiei sale.
Filmul
pe_aripile_vantului_filmPe aripile vantului este un film american din 1939, adaptat dupa romanul cu acelasi nume al lui Margaret Mitchell. A fost produs de David O. Selznick si regizat de Victor Fleming, pe baza unui scenariu de Sidney Howard. Filmul epic, cu actiunea in America de Sud in perioada Razboiului Civil American, ii are in distributie pe Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard si Olivia de Havilland. Filmul spune o poveste despre razboiul civil si a urmarilor acestuia din punctul de vedere al albilor din Sud.
A primit 10 premii Oscar (8 in competitie si 2 de onoare), un record care a durat timp de 20 de ani, pana cand a fost depasit de Ben-Hur in 1960. In Top 100 al filmelor americane din toate timpurile, inaugurat de Institutul American de Film, in 1998, Pe aripile vantului s-a clasat pe locul patru; In iunie 2008, AFI si-a dezvaluit topul sau 10 din 10 - cele mai bune zece filme din zece genuri de film american. Pe aripile vantului a ocupat locul 4 in genul epic. Filmul a vandut cele mai multe bilete in Statele Unite decat orice alt film din istorie, si este considerat un prototip al succesului la Hollywood. Astazi, este considerat unul dintre cele mai mari filme, cel mai cunoscut din toate timpurile si unul dintre simbolurile cele mai rezistente din epoca de aur a Hollywood-ului.