Ușa de la intrare și economia la căldură: Cum poți reduce facturile lunare

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriusi, Usi de exterior
Ultima actualizareLuni 4 mai 2020
Vizualizari672

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dacă te întrebi cum poți micșora sumele de pe facturile lunare la căldură, s-ar putea să nu te aștepți la următorul răspuns. Ușa de la intrare poate face o diferență uriașă! Cum? Este simplu. Totul se rezumă la izolarea eficientă, un aspect pe care trebuie neapărat să-l iei în considerare atunci când îți cumperi o nouă ușă pentru apartament sau casă.

În continuare, îți prezentăm mai multe detalii și te ajutăm să înțelegi de ce o ușă modernă și calitativă este esențială pentru a economisi cheltuielile lunare pentru căldură și pentru a avea o locuință confortabilă și primitoare pe tot parcursul anului.

  • Alegerea materialului pentru ușa de la intrare

Primul criteriu pe care îl vei întâlni în alegerea unei uși va fi materialul din care aceasta este confecționată. Poți opta pentru uși din lemn, din metal (de obicei, tablă zincată) sau PVC, în funcție de nevoile și de preferințele tale. Toate cele trei variante pot oferi o izolare termică bună, având la interior vată minerală cu o densitate ce poate varia de la un model la altul.

Spre deosebire de lemn, unde variantele de culoare sunt limitate, ușile metalice sau din PVC îți oferă mai multă diversitate. Totodată, lemnul poate crea un efect rustic, cu patină, dacă îți dorești acest lucru. Totul depinde de gusturile tale și de designul casei. Unele uși pot include și inserții de sticlă, acestea având rol estetic. Atenție, însă, la modul în care inserțiile sunt finisate, căci o montură de slabă calitate poate afecta gradul de izolare termică a ușii.

  • Montarea propriu-zisă a ușii

Chiar dacă alegi o ușă premium, în cazul în care aceasta nu este așezată corect în cadru, problemele nu vor ezita să apară. Cea mai mare parte a căldurii nu se pierde prin ușa propriu-zisă, ci prin spațiile rămase între aceasta și tocuri sau prag. Dacă ușa este montată greșit, căldura se va pierde, iar aerul rece va reuși să pătrundă în interior. În plus, siliconul folosit la etanșarea ușii de la intrare se poate deteriora sau subția în timp, mai ales dacă nu este de cea mai bună calitate sau nu a fost aplicat corect.

Astfel, se pot forma mici găuri între material, ușă și toc. Astfel, aerul poate circula prin acele spații libere, oricât de mici ar fi acestea. Drept urmare, aerul rece va pătrunde în locuință, iar căldura din interior va fi evacuată prin aceste locuri aproape insesizabile. De aceea, este extrem de important să te asiguri că ușa de la intrare este montată corect, de la început, iar întreținerea și verificarea ei trebuie să aibă loc periodic.

  • Obiceiurile tale

Dacă vrei să faci economie la căldură, pentru început, este necesar să investești într-o ușă de intrare de calitate superioară. Apoi, asigură-te că montarea ei se face ca la carte, fără să existe spații libere sau găuri pe unde aerul ar putea circula între exterior și interior. În plus, poți apela la mici trucuri eficiente pentru a păstra căldura în interior și pentru a evita circularea aerului de afară.

În primul rând, evită să ții ușa de la intrare deschisă mai mult decât este necesar. În cazul în care stai de vorba, la intrare, cu un vecin, un curier sau un musafir care se pregătește să plece, închide ușa în urma ta. În caz contrar, vei pierde o cantitate semnificativă de căldură.

De asemenea, încearcă să păstrezi ușa închisă, folosind toate sistemele de blocare pe care aceasta le oferă. Mai exact, utilizează toate încuietorile disponibile, căci astfel ușa va rămâne sigilată la maximum și nu va permite circularea aerului din exterior în interior.
Nu în ultimul rând, dacă simți că în preajma ușii de la intrare este curent sau mai răcoare decât în restul casei, verifică izolarea și tocurile. Este posibil să fie nevoie de ajustări!

Sursa foto: pexels.com/photo/photo-of-wooden-door-near-window-887822/