Rozaceea

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriEstetica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4375

Voteaza & Distribuie

Descriere

Rozaceea este o afectiune cronica ce se manifesta prin inrosirea fetei, insotita, uneori, de eruptii papulopustulare ce pot fi cu usurinta confundate cu acneea. In princpiu, daca nu afecteaza ochii, rozaceea nu este decat o afectiune cosmetica inestetica. Boala debuteaza cu roseata in partea centrala a fetei (pe obraji, pe nas, pe frunte si barbie), insa se poate instala si pe scalp, pe urechi, gat sau piept.




Rozaceea


Rozaceea, mai des intalnita la femei decat la barbati




In anumite cazuri, rozaceea poate avea complicatii cu simptome precum roseata permanenta cu dilatarea vaselor de sange de la suprafata pielii, pustule, senzatii de arsura si iritatie si, uneori, hipertrofierea nasului pana cand acesta capata o forma neregulata.


Cauzele aparitiei rozaceei

Nu s-a identificat pana acum o cauza exacta a aparitiei rozaceei insa afectiunea a fost legata de anumiti factori declansatori precum activitatile care produc vasodilatatie. S-a constatat o agravare a bolii in momentul expunerii la soare, la temperaturi inalte, in urma exercitiilor fizice intense, in conditii de stres, anxietate sau emotii puternice, in urma consumului de alcool, al bauturilor ce contin cofeina si al mancarurilor puternic condimentate.


De asemenea, anumite medicamente pot declansa aparitia rozaceei, precum cele pe baza de steroizi, recomandate in tratamentul acneei. Diferite tratamente cosmetice pentru atenuarea ridurilor (microdermabraziunea, peelingul chimic) pot agrava roseata.




Cauzele aparitiei rozaceei


Cauzele aparitiei rozaceei




Totusi cele mai des intalnite cauze de declansare a rozaceei sunt, in ordine descrescatoare:



  • expunerea la soare,

  • stresul,

  • temperaturile extreme,

  • vantul,

  • exercitiile fizice intense,

  • consumul de alcool,

  • baile fierbinti,

  • mancarurile picante,

  • umiditatea si anumite produse de ingrijire a pielii.


Anumite studii medicale au indicat o legatura intre rozacee si Helicobacter Pylori, bacteria ce provoaca aparitia ulcerului gastric.


Tipuri de rozacee

Au fost identificate patru tipuri de rozacee:



  • Eritematotelangiectatic, caracterizat prin inrosirea partii centrale a fetei, uneori senzatii de arsura, deshidratare severa a pielii si usturime in momentul aplicarii cremelor sau unguentelor locale;

  • Papulopustuloasa, confundata adesea cu acneea, din cauza papulelor rosiatice care culmineaza cu aparitia pustulelor;

  • Fimatoasa, asociata adesea cu ingrosarea si modificarea tegumentului nasului, urechilor, fruntii, pleoapelor si barbiei;

  • Oculara, instalata la nivelul ochilor si caracterizata prin senzatia de uscaciune si de iritare a ochilor si pleoapelor, inflamarea pleoapelor, conjunctivita, uneori fotofobie.


Tratarea rozaceei



Curatarea pielii


Curatarea pielii, esentiala pentru cei care sufera de rozacee




In functie de gravitatea si de tipul rozaceei, medicul dermatolog poate impune o schema de tratament. Cazurile foarte usoare sunt lasate netratate si se intervine asupra lor numai la nivel cosmetic, prin mascarea zonelor rosii cu produse cu grad inalt de acoperire (anticearcan, fond de ten etc).


Tratamentul de baza al rozaceei este cel local, dublat de anumite antibiotice administrate pe cale orala. Trebuie stiut faptul ca tratamentul nu va vindeca definitiv rozaceea, ci cel mult va ameliora simptomele, uneori fiind nevoie de tratament pe tot parcursul vietii. S-au semnalat totusi cazuri in care, dupa un tratament indelungat de cativa ani, boala a intrat in remisie si nu a mai recidivat.




Tratamentul cu IPL in cazul rozaceei


Tratamentul cu IPL (lumina intens pulsata) in cazul rozaceei da rezultate foarte bune




Bolnavii trebuie sa respecte anumite reguli pentru a nu agrava simptomele. Trebuie sa evite expunerea la soare in exces, ba chiar in zilele toride sa foloseasca creme cu factor de protectie solara. De asemenea, se recomanda sa evite pe cat posibil stresul si emotiile puternice, factorul emotional fiind unul dintre factorii declansatori cei mai comuni.


Igiena fetei este extrem de importanta in cazul celor ce sufera de rozacee. Curatarea tenului trebuie sa fie temeinica dar blanda, fara a freca pielea cu bureti abrazivi sau perii aspre. Tratamentul cu laser este, de asemenea, foarte eficient in tratarea rozaceei, la fel si cel cu lumina intens pulsata. Dezavantajul este ca tratamentul trebuie reluat periodic pentru eliminarea noilor capilare rosii care se formeaza la suprafata pielii.