Untul de shea

Untul de shea

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1218

Voteaza & Distribuie

Descriere



fructele nucului de Karite


fructele nucului de Karite



Cunoscut si sub numele de unt de Karite, untul de shea este extras din fructele nucului de Karite, care creste in regiunile de savana din vestul si centrul Africii. Acesti copaci nu se cultiva, crescand doar in salbaticie si au nevoie de pana la 50 de ani pentru a ajunge la maturitate. In mare parte a zonei de vest a Africii, este interzisa taierea acestor copaci datorita faptului ca fructele acestora reprezinta o valoroasa sursa de mancare, medicamente si venit pentru populatie.



In fapt, untul de shea este denumit "aurul femeilor", pentru ca la producerea sa contrubuie prin munca foarte multe femei.



De ce exista o cerere mare a untului de shea? Tarile vestice abia incep sa cunoasca proprietatile medicinale si de infrumusetare ale acestui ingredient, proprietati pe care populatia africana le cunoaste de mii de ani. Untul de shea se foloseste in tratarea arsurilor provocate de soare, a ranilor, cicatricilor, dermatitelor, psoriazisului, grabind procesul de regenerare celulara si imbunatatind circulatia. Untul de shea contine de asemenea acid cinamic, o substanta care protejeaza pielea de razele UV.



Untul de shea este un excelent hidratant datorita continutului ridicat de acizi grasi, care sunt necesari pentru retinerea hidratarii si elasticitatii pielii. Acest continut ridicat de acizi grasi fac din untul de shea un aditiv eficient pentru sapunuri, sampoane, creme bio anti-imbatranire, cosmetice bio, lotiuni naturale si uleiuri de masaj. Este recunoscut faptul ca toate cremele bio pe baza de unt de shea, fie ca sunt creme pentru ten sau creme pentru corp, previn deshidratarea pielii, avand si un efect de intinerire, ingrijire si protectie.


Untul de shea protejeaza pielea de actiunile daunatoare ale radicalilor liberi, continand vitaminele A si E si are proprietati antimicrobiene si antiinflamatorii.



Untul de shea se gaseste in foarte multe produse cosmetice, dar poate fi achizitionat si in stare pura din majoritatea magazinelor naturiste, acela nerafinat fiind superior prin faptul ca isi pastreaza toate vitaminele naturale, dar neavand un miros foarte placut. Aroma dispare totusi dupa cateva minute de la aplicarea pe piele.


Multi distribuitori online vand unt de shea in cantitati diferite, preturi, ambalaje si tipuri, dar ar fi de preferat o documentatie asupra acestuia inainte de a il achizitiona, deoarece nu toate produsele pe baza de unt de shea sunt suportate la fel de piele, putand contine aditivi care sa irite si foarte putin unt de shea pur.


Se spune ca a avea acasa unt de shea pur este un lucru foarte bun, datorita faptului ca poate fi folosit in forma sa naturala ca si balsam de par, hidratant, demachiant, sau ca si tratament pentru arsuri, taieturi, arsuri solare, eruptii cutanate sau zgarieturi. Trebuie tinut cont de faptul ca untul de shea nu se recomanda persoanelor care sufera de alergii la nuca sau latex.