Uleiul de peste blocheaza efectele chimioterapiei

Uleiul de peste blocheaza efectele chimioterapiei

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3026

Voteaza & Distribuie

DescriereUleiul de peste


Uleiul de pesteUleiul de peste este un supliment alimentar cu certe actiuni benefice pentru organism, reusind sa reduca acumularea colesterolului si sa protejeze inima, insa doi acizi grasi din componenta sa blocheaza efectele unor medicamente folosite in chimioterapie.Potrivit unor cercetatori olandezi, care au publicat in revista Cancer Cell o sinteza a studiului lor, bolnavii de cancer sunt sfatuiti sa nu consume uleiul de peste. Cei doi acizi grasi in cauza sunt produsi in sange si de celulele susa si, in consecinta, tumorile devin imune la tratament.


Cercetatorii studiau mecanismul prin care tumorile dobandesc rezistenta fata de tratamente. Experimentele facute pe soareci au aratat ca celulele susa din sange reactioneaza fata de un medicament folosit pe scara larga la tratamentul cancerului, Cisplatin. Celulele susa au inceput producerea a doi acizi grasi cunoscuti sub numele de KHT si 16:4(n-3).


Acesti acizi grasi initiaza o serie de reactii chimice, ceea ce inseamna ca celulele canceroase devin rezistente la chimioterapie. Folosirea unor medicamente pentru blocarea productiei de acizi grasi a impiedicat aparitia acestei forme de rezistenta din partea celulelor canceroase, imbunatatindu-se, astfel, sansele ca tratamentul sa dea rezultate.


Insa cercetatorii avertizeaza ca acesti acizi grasi sunt prezenti „in abundenta" in uleiul de peste comercializat in farmacii si magazinele naturiste. Toate experimentele efectuate de ei arata ca uleiul de peste stopeaza efectele chimioterapiei.


Profesorul Emile Voest, de la Centrul Medical Universitar din Utrecht, a declarat ca„am dovedit ca insusi organismul uman produce substante autoprotectoare, introduse in circuitul sanguin, care sunt destul de puternice pentru blocarea efectelor chimioterapiei. Sunt aceleasi substante prezente in multe tipuri de ulei de peste".Jessica Harris, manager de informatii medicale pentru Cancer Research UK afirma:„Acest studiu interesant sugereaza ca posibila contracararea rezistentei la tratament pentru unele forme de cancer, insa cercetarile se afla intr-un stadiu incipient si sunt necesare mult mai multe studii pentru a dezvolta cai de impiedicare a rezistentei la tratament".Din rezultatele experimentelor efectuate de cercetatorii olandezi se intelege ca pacientii aflati in tratament medicamentos ar trebui sa evite cu orice pret suplimentele alimentare pe baza de peste. Se stie ca multivitaminele favorizeaza dezvoltarea tumorilor canceroase si ca ele trebuie eliminate de pe lista preparatelor luate de bolnavi, acestea impulsionand multiplicarea celulelor tumorale, insa nu se stia nimic despre efectele uleiului de peste.


Multe din medicamentele administrate bolnavilor au ca tinta o proteina, Receptorul pentru Factorul de Crestere Epidermial (EGFR) care stimuleaza multiplicarea celulelor canceroase. S-a aflat ca acestea se comporta ca un automobil blocat in trafic: cauta cai alternative de „evadare" si cand ruta EGFR le este inchisa, se folosesc de o alta proteina, ERBB2 si continua sa creasca.


Pe de alta parte, uleiul de peste are efecte benefice asupra organismului, in afara de acel mecanism de protectie a inimii. O capsula de ulei de peste cu Omega-3 consumata in fiecare zi pare sa fie eficienta in combaterea unor boli psihice. Testele clinice arata ca este eficient in combaterea schizofreniei si altor maladii psihice si pot functiona ca o alternativa – fara efecte secundare – la medicamentele anti-psihotice folosite in prezent.


Acestea sunt foarte puternice si pot avea efecte secundare serioase, pe cand suplimentele din ulei de peste sunt bine tolerate. Toate testele efectuate pana acum par sa arate ca acizii grasi, de evitat in cazul chimioterapiei, sunt mana cereasca pentru tratamentul schizofreniei, modificand semnalele emise de creier si atenuand simptomele, studiile efectuate in aceasta directie implicand o echipa internationala, formata din cercetatori din Austria, Australia si Elvetia.


Uleiul de peste poate fi un preparat necesar sa fie evitat de unii pacienti, insa se situeaza, cu certitudine, in zona de recomandari pentru altii.