Rolul radiologiei în depistarea cancerului pulmonar

Detalii

CategoriiSanatate
Taguricancer, Radiologie si imagistica medicala, tratament cancer
Ultima actualizareLuni 26 octombrie 2020
Vizualizari542

Voteaza & Distribuie

Descriere

Este una dintre cele mai răspândite boli, la nivel european, și principala cauză de mortalitate prin cancer, cu 20% dintre decese. Este deosebit de periculoasă, mai ales pentru că este imposibil de diagnosticat în fază incipientă. Cancerul pulmonar este descoperit, în general, în stadii avansate, tratamentele curative fiind imposibile în aproximativ 90% dintre cazuri. Pentru a nu se ajunge la o astfel de situație, trebuie să știm factorii de risc pentru cancerul pulmonar dar și ce posibilități de screening avem la dispoziție.

Cum funcționează plămânii?

Plămânii sunt organe pereche, aflate în cutia toracică, responsabile de funcția respiratorie. Atunci când respiri, aerul intră prin gură și nas, ajunge la nivelul traheei și, ulterior, în plămâni. Traheea se divide în structuri cu dimensiuni descrescătoare: bronhiile mari, bronhiile mici și bronhiole. Bronhiolele se termină cu niște săculeți de aer, numiți alveole, la nivelul cărora are loc absorbția oxigenului din aer și eliberarea dioxidului de carbon din sânge. Dezvoltarea cancerului pulmonar începe la nivelul celulelor bronhiilor, bronhiolelor sau alveolelor.

Tipurile de cancer pulmonar

  1. Cancerul pulmonar cu celule non-mici este principalul tip de cancer pulmonar, identificat în 80-85% dintre cazuri, și poate consta în:
    1. Adenocarcinom – apare la nivelul celulelor secretoare de mucus și este identificat, în special, la fumători sau foști fumători, în partea exterioară a plămânilor
    2. Carcinom scuamos – apare la nivelul celulelor netede care căptușesc interiorul plămânilor și este identificat, în general, în partea centrală a plămânilor, în apropierea unei bronhii principale.
    3. Carcinom nediferențiat – apare în orice parte a plămânilor și are tendința de a crește și de a se răspândi rapid.
  2. Cancerul pulmonar cu celule mici - Are o incidență mai scăzută decât cel cu celule non-mici, însă, este mai agresiv având tendința de a se dezvolta și de a se răspândi foarte rapid.
Factorii de risc pentru cancerul pulmonar
  • Fumatul activ – responsabil de 80-90% dintre decesele cauzate de cancerul pulmonar.
  • Fumatul pasiv;
  • Expunerea la radon;
  • Expunerea la anumite substanțe precum azbest, arsenic, siliciu, crom;
  • Istoricul familial de cancer pulmonar;
  • Radioterapia la nivelul pieptului.

Cum se efectuează screeningul pentru cancerul pulmonar?

Singura metodă recomandată pentru screeningul cancerului pulmonar este tomografia computerizată cu doze mici (low-dose CT). În timpul examinării low-dose CT, scanerul folosește doze mici de radiații X pentru a obține imagini detaliate ale plămânilor. Scanarea propriu-zisă durează câteva minute și este lipsită de durere. Având în vedere expunerea chiar și la doze mici de radiații și posibilele efecte negative asupra sănătății, screeningul este recomandat doar în cazurile în care se consideră că beneficiile depășesc riscurile.

Astfel, se recomandă efectuarea low-dose CT la pacienții care au:

  • Istoric important de fumător (cu un indice pachete an de cel puțin 30, echivalent cu un pachet de țigări fumat zilnic timp de 30 de ani sau 2 pachete fumate zilnic timp de 15 ani);
  • Tabagism activ sau sevrat în ultimii 15 ani;
  • Vârsta, între 55 și 80 de ani.

În concluzie, cancerul pulmonar este o patologie care se poate preveni, parțial, cu un risc mare de deces provenit din imposibilitatea diagnosticării în stadii incipiente. Cu toate acestea, există categorii selecționate de pacienți care pot beneficia de pe urma screeningului low-dose CT. Însă, cel mai important aspect rămâne renunțarea la fumat. Așadar, când mergi la farmacie să întrebi de medicamente pentru răceală și gripă, nu uita să ceri sfatul farmacistului care te-ar putea ajuta să renunți la fumat!

Surse informative
“LuCE REPORT ON LUNG CANCER Challenges in Lung Cancer in Europe November 2016.” Lung Cancer Europe, 2016, lungcancereurope.eu/wp-content/uploads/2017/10/LuCE-Report-final.pdf.
What Is Lung Cancer?: Types of Lung Cancer. 1 Oct. 2019, cancer.org/cancer/lung-cancer/about/what-is.html.
“Lung Cancer.” Centers for Disease Control and Prevention, Centers for Disease Control and Prevention, 22 Sept. 2020, cdc.gov/cancer/lung/index.htm.

Sursa foto: pexels.com/photo/woman-in-white-long-sleeve-shirt-holding-blue-and-black-frame-4225878/