Alimente care scad colesterolul in mod natural

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7861

Voteaza & Distribuie

Descriere

Colesterolul este o componenta importanta a membranei celulare si regleaza producerea anumitor hormoni si alte functii ale corpului. El joaca un rol important si de aceea nivelul lui trebuie mentinut intre anumite variabile, altfel poate duce la afectiuni severe, inclusiv la atacul de cord.

Colesterolul nu se poate dizolva in sange, drept pentru care este purtat de lipoproteine numite LDL si HDL. LDL este purtatorul principal si daca nivelul lui creste, colesterolul se poate cumula in arterele creierului si ale inimii, blocheaza accesul sangelui si creste riscul atacurilor cerebrale sau cardiace. Din acesta cauza, LDL este numit „colesterolul rau". HDL este personajul pozitiv, deoarece el poarta colesterolul inspre ficat si nu inspre inima si creier.

In corpul uman exista doua surse principale de colesterol: una este corpul insusi, a doua sunt mancarurile dietetice. Acestea consista in produse provenite de la animale, bogate in grasimi saturate. Ficatul nostru produce zilnic 1000 mg de colesterol, deci nu mai e nevoie sa consumam in plus. Dar, odata cu consumul mancarurilor care contin colesterol, nivelul lui in sange creste. Oamenii cu un nivel ridicat trebuie sa isi controleze regimul alimentar cu strictete pentru a redobandi un corp sanatos.

Unele alimente reduc colesterolul pe cale naturala:

Merele: fiind bogate in antioxidanti si fibre sanatoase, ajuta la reducerea nivelului colesterolului rau si il cresc pe cel bun. Un mar pe zi il poate reduce simtitor.

Avocado: desi el contine o anumita cantitate de grasime, este o grasime care ajuta si nu cauzeaza probleme de sanatate. Grasimile lui sunt monosaturate, ceea ce ajuta la reducerea colesterolului.

Faina de ovaz: ovazul contine fibre solubile care ajuta la reducerea colesterolului rau. S-a dovedit stiintific ca ovazul nu doar reduce nivelul LDL-ului, ci este bun pentru sanatate in general.

Seminte de in: reduce nivelul colesterolului si trigliceridele. Mai mult, contin acizi grasi omega 3, care sunt unii dintre cei mai importanti acizi grasi de care are nevoie corpul.

Alte alimente care reduc colesterolul in mod natural: soia, coacazele, legumele, alunele, nucile, tofu, migdalele, bananele, brocoli, conopida, uleiul de masline, fasolea uscata, carnea slaba, somonul, sucul de rodii, fisticul, capsunile, strugurii, spanacul, usturoiul, varza, telina, ceapa, cerealele integrale.

Exista bineinteles si alimente pe care trebuie sa le evitati si unele dintre acestea sunt: laptele, albusul de ou, margarina, branza, untul, carne de vita, snacksuri, cartofi prajiti, fast-food, etc. Aceste alimente contin multe grasimi saturate si prin urmare cresc nivelul colesterolului in sange.