Tunetul

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriFizica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari15124

Voteaza & Distribuie

Descriere

In timp ce toata lumea stie ca tunetul este zgomotul puternic care insoteste fulgerul in timpul unei furtuni, nu multi se pot lauda ca stiu ce cum se produce tunetul. Odinioara, oamenii traiau cu convingerea ca tunetul era mania zeilor (Thor - zeul nordic al tunetului, Indra - zeul hindus al ploii si tunetelor sau Zeus - zeul grec al cerului si al tunetelor), insa azi nu ne mai orientam dupa aceste credinte stravechi deoarece stiinta moderna are o explicatie pentru toate fenomenele naturale, inclusiv pentru ceea ce provoaca tunetele si fulgerele. Inainte de a vedea modul in care se formeaza tunetul, trebuie sa cunastem cauzele aparitiei lor.

Ce provoaca tunetele?


Pentru a intelege modul in care se formeaza tunetul, putem face un mic experiment cu ajutorul unui balon si al unui ac. Dupa ce umflam balonul, il intepam cu un ac. Vom observa ca explozia balonului este insotita de un zgomot puternic. Daca v-ati intrebat vreodata de ce balonul face acest zgomot puternic atunci cand se sparge, raspunsul este urmatorul: sunetul este provocat de dilatarea si comprimarea brusca a aerului. Exact acelasi fenomen se produce si in cazul tunetului. Mai intai, fulgerul face ca aerul sa se extinda pentru o secunda sau doua, iar cand fulgerul se incheie, aerul revine la normal si acest lucru provoaca un zgomot puternic.

Cum se formeaza tunetele?

Norii Cumulonimbus sunt plini de particule de gheata, picaturi de apa si grindina, care se freaca unele de altele, incarcandu-se electric. In cele din urma, particulele incarcate pozitiv, care sunt usoare, incep sa se ridice, iar particulele incarcate negativ, care sunt grele, se aseaza la baza norilor. Pe principiul legii atractiei, particulele pozitive si cele negative sunt atrase unele spre celalalte. In timp ce aceste particule se apropie, acumularea electrica cauzata de frecarea dintre ele dau nastere unor scantei, carora noi le spunem fulger. Fenomenul se poate intampla in interiorul unui nor, a doi nori, dar si intre nor si sol, iar diferenta dintre ele formeaza baza de identificare a diferitelor tipuri de fulgere. In primul caz, particulele pozitive si negative din nori vin in contact unele cu altele, iar in al doilea caz particulele negative de la baza norilor vin in contact cu particulele pozitive din atmosfera Pamantului.

Chiar daca fulgerul nu dureaza mai mult de cateva secunde, temperaturile enorme din ele pot incalzi aerul atat de mult, incat aerul se dilata. Intr-o secunda sau doua, fulgerul dispare si aerul se comprima. Aceasta dilatare si comprimare a aerului provoaca zgomotul puternic pe care il numim tunet. Faptul ca vedem mai intai fulgerul si apoi auzim tunetul poate fi atribuit elementelor de baza ale stiintei care spun ca lumina are o viteza mai mare decat sunetul.