Top cele mai periculoase șosele din România - Mergi la sigur cu o asigurare auto

Detalii

CategoriiAuto/moto
Taguriasigurari auto, RCA
Ultima actualizareMarti 5 octombrie 2021
Vizualizari597

Voteaza & Distribuie

Descriere

Traficul rutier din țara noastră se desfășoară în condiții destul de grele ca urmare a condițiilor în care se află infrastructura din țara noastră. Lipsa investițiilor în dezvoltarea infrastructurii dar și conduita agresivă a unor șoferi de autovehicule face ca țara noastră să se numere printre țările în care numărul persoanelor decedate ca urmare a accidentelor rutiere să fie foarte mare.

Numărul ridicat de persoane decedate sau rănite grav ca urmare a accidentelor auto duc țara noastră pe un loc destul de ridicat în topul țărilor în care riscul producerii accidentelor auto este mare. Având în vedere riscurile la care ne supunem în momentul în care conducem un autovehicul, este necesar să ne luăm toate măsurile de protecție pentru a putea preveni eventualele consecințe negative cauzate de către comiterea unui accident rutier. O asigurare auto nu este doar o obligație din punct de vedere legal pe care trebuie să o îndeplinim pentru a putea circula cu autovehiculul ci este și o obligație morală pe care o avem față de ceilalți participanți la trafic.

De asemenea, deținerea unei asigurări CASCO este o soluție salvatoare la care ar trebui să apeleze un număr din ce în ce mai mare de șoferi pentru că astfel ar fi protejați în cazul în care ar trebui să fie plătite daune ca urmare a producerii unui accident. După cum probabil știu majoritatea, asigurarea RCA despăgubește posesorii autovehiculelor avariate în accidente rutiere însă nu și pe șoferul care a produs accidentul rutier. Pentru ca și acesta să fie despăgubit, este necesară deținerea unei asigurări CASCO.

Unele dintre șoselele din țară reprezintă adevărate pericole

Din ce în ce mai multe accidente rutiere se produc pe șoselele din țara noastră, unele dintre acestea soldându-se cu decesul persoanelor implicate în accidentul rutier. Anul trecut, pe 3 dintre cele mai aglomerate șosele din țara noastră s-au produs accidente rutiere în care și-au pierdut viața 170 de oameni. Este o cifră foarte mare având în vedere că este vorba doar despre 3 dintre drumurile naționale din România.

Top 3 cele mai periculoase șosele din țara noastră arată astfel:

  1. Pe traseul București – Brașov – Oradea – Borș, s-au petrecut 160 de evenimente rutiere soldate cu decesul a 54 de persoane.
  2. București – Suceava – Siret este un alt traseu din țara noastră care este foarte periculos din punct de vedere rutier. Pe parcursul anului trecut doar pe acest sector de drum s-au petrecut 147 de accidente rutiere, soldate cu decesul a 67 de persoane.
  3. București – Craiova – Timișoara ocupă locul 3 în topul celor mai periculoase șosele din țara noastră. Anul trecut pe acest sector de drum s-au petrecut 110 accidente rutiere, soldate cu decesul a 49 de oameni.

Sfaturi de care trebuie să țină cont șoferii pentru a putea evita accidentele rutiere


Nivelul slab în care se află infrastructura rutieră din țara noastră este unul din principalele motive al producerii accidentelor auto. Însă, există și alte motive pentru care numărul accidentelor rutiere este pe zi ce trece din ce în ce mai mare. Maniera agresivă de a conduce, indisciplina rutieră, lipsa de concentrare la volan, sunt doar câteva dintre cauzele ce stau la baza producerii accidentelor auto. Pentru ca numărul acestora să fie cât mai mic, este necesar ca fiecare conducător de autovehicul să respecte o serie de măsuri, complementar regulilor de circulație aflate în vigoare. Câteva dintre cele mai importante fiind următoarele:

  • Viteza de deplasare a autovehiculului trebuie să fie adaptată în funcție de condițiile de drum și meteo. Limita de viteză pe care o vedem scrisă în indicatoarele rutiere de pe marginea drumului este calculată în așa fel încât conducătorul autovehiculului să poată circula în condiții de siguranță în cazul în care se încadrează în respectiva limită.
  • Păstrarea unei distanțe optime față de autovehiculul din față. Respectarea acestui sfat face ca autovehiculul să poată fi oprit în condiții de siguranță în cazul în care autovehiculul din față frânează brusc. 50 – 100 de metri este distanța care trebuie să fie respectată față de autovehiculul din față pentru a putea fi evitate eventuale neplăceri cauzate de către producerea unui accident rutier. Cu cât distanța față de autovehiculul din față este mai mare, cu atât veți avea mai mult timp de a reacționa și de a opri în siguranță.
  • Evitarea depășirilor care prezintă un nivel ridicat de periculozitate. Depășirile realizate în curbă, atunci când marcajul rutier interzice acest lucru sau în cazul în care autovehiculul care vine de pe contrasens circulă cu o viteză mare, sunt câteva dintre situațiile care se încadrează la depășiri care prezintă un nivel foarte ridicat de periculozitate.
  • Șoferul autovehiculului nu trebuie să fie implicat în alte activități care i-ar putea distrage atenția de la traseu. Sub nici o formă acesta nu trebuie să vorbească la telefon, să navigheze pe internet, să se întoarcă cu fața la pasagerii din spate, etc. Ochii, atenția și concentrarea șoferului trebuie să fie focusate pe drumul care trebuie parcurs și nicidecum pe alte activități.
  • Acordarea priorității celorlalți participanți la trafic atunci când aceștia au dreptul. Cedează trecerea, stop, sau prioritatea de dreapta, sunt principii rutiere pe care fiecare șofer trebuie să le respecte pentru a nu fi implicat în comiterea unui accident rutier.

Conduita preventivă este un ansamblu de reguli pe care din ce în ce mai mulți șoferi ar trebui să le implementeze pentru a putea contribui la reducerea accidentelor rutiere. Și autoritățile ar trebui sa se implice cât mai mult în prevenirea accidentelor rutiere însă prevenirea accidentelor ține în mod principal de modul în care se comportă participanții la trafic. Așa că fiecare dintre noi ar trebui să dea dovadă de responsabilitate și să facă tot ceea ce este posibil pentru a evita un accident rutier. De asemenea, achiziționarea asigurării auto și a celorlalte documente necesare pentru a putea conduce legal un autovehicul sunt alte îndatoriri care trebuie să fie respectate de către toți soferii.