Ce faci dacă ești implicat într-un accident minor - reguli esențiale pentru șoferi

Detalii

CategoriiAuto/moto
TaguriAsigurare Casco, asigurari auto, masini
Ultima actualizareLuni 22 august 2022
Vizualizari257

Voteaza & Distribuie

Descriere

Condusul s-a transformat din plăcere în necesitate. Mașina personală a devenit un element foarte important în viața fiecărui om, iar de cele mai multe ori petrecem mai mult timp în trafic decât acasă, cu familia. Poate îți amintești cum, în urmă cu ani buni, se spunea că majoritatea accidentelor au loc în bucătărie. Ei bine...timpul a trecut, iar în momentul de față majoritatea accidentelor au loc în trafic.

Nu e deloc plăcut să fii implicat într-un astfel de eveniment, fie el chiar și unul minor. În primul rând, programul din acea zi va fi total schimbat și, în plus, va trebui să faci alte drumuri pentru a rezolva tot felul de aspecte birocratice. Sigur, dacă alegi partenerii potriviți s-ar putea să scutești câteva ore bune. De exemplu, poți opta pentru serviciile de constatari daune Allianz.

Cum definim accidentul ușor

Pentru ca un accident să fie considerat unul ușor, acesta trebuie să îndeplinească două condiții esențiale:

  • Pagubele produse sunt doar de ordin material;
  • Cel puțin unul dintre vehicule se afla în mișcare în momentul producerii accidentului.

E important să știi că în astfel de situații, mașinile implicate vor fi scoase în afara părții carosabile, iar șoferii implicați sunt obligați să declare cele întâmplate în maxim 24 de ore de la producere. Depășirea acestui termen poate atrage amenzi sau chiar suspendarea permisului de conducere. De altfel, soluționarea acestui eveniment se poate face atât de către polițiști, cât și prin intermediul încheierii unei constatări amiabile.

Cum întocmești constatarea amiabilă

Constatarea amiabilă este cea mai ușoară modalitate prin care se poate soluționa un accident. Practic, șoferii completează un formular tipizat, care va fi trimis către compania de asigurări pentru a demara procesul de reparație. Iată ce informații trebuie să notezi pentru declararea evenimentului:

  • Data, ora și locul accidentului;
  • Ordineadesfășurării evenimentelor;
  • Numărul de înmatriculare al celuilalt autovehicul implicat;
  • Menționarea posibililor martori.

Cum deschizi dosarul de daună

E important să știi că în urma accidentului în care ai fost păgubit, va trebui să te adresezi companiei de asigurări cu care colaborează persoana vinovată. Pentru deschiderea dosarului de daună ai nevoie de următoarele documente:

  • Certificatul de înmatriculare;
  • Actul tău de identitate;
  • Permisul de conducere;
  • Polița RCA a persoanei care a provocat accidentul;
  • Formularul de constatare amiabilă sau documentul eliberat de Poliție.

Așadar, e important să fii prudent atunci când ieși pe șosea. Specialiștii recomandă să conduci cu atenție, să respecți regulile de circulație și să nu te grăbești. În plus, condusul poate implica și situații mai puțin plăcute. Din acest motiv, e important să știi ce ai de făcut în caz de accident, fie el chiar și unul minor. Interesează-te despre constatarea amiabilă, dar și despre dosarul de daună. Asigură-te că știi care sunt documentele pe care trebuie să le prezinți în fața reprezentanților companiei de asigurări și ai grijă să fii pus la punct cu toate elementele ce țin de întregul proces de reparație.

Sursa foto: canva.com