Somniferele cresc riscul de deces subit

Somniferele cresc riscul de deces subit

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3174

Voteaza & Distribuie

Descrieresomnifere


riscul administrarii somniferelorSomniferele, folosite de milioane de oameni chinuiti de insomnie, par sa fie legate de riscuri sporite de deces subit, afirma medicii britanici si americani. Un studiu american a comparat evolutia a 10 000 de pacienti carora li s-au dat pastile de temazepam, cu un lot de 23 000 de pacienti care nu s-au atins de somnifere. Riscul de deces in randurile utilizatorilor frecventi de temazepam si alte somnifere similare a fost de patru ori mai mare decat in cazul lotului martor.Expertii afirma ca desi studiile subliniaza existenta unui risc potential pentru consumatori, dovada clara a efectelor negative ale somniferelor nu a putut fi inca evidentiata. Ei sugereaza ca pacientii sa nu-si intrerupa medicatia cu somnifere. Potrivit cercetatorilor britanici, folosirea somniferelor ar putea creste riscul de deces timpuriu de mai mult de cinci ori. Cu cat este mai mare doza folosita, cu atat sunt si riscurile mai crescute.


Cei care au dezvoltat o dependenta de somnifere si au nevoie de doze tot mai mari pentru a simti efectele, risca sa faca si diverse forme de cancer. Studiul britanic atrage atentia ca si pacientii care consuma mai putin de 18 pastile de somnifer in decursul unui an, risca mai mult o moarte prematura decat cei fara aceasta medicatie inclusa. Printre somniferele de risc apar benzodiazepinele, cum ar fi diazepamul, noile sedative hipnotice, zolpidemul, zopiclona si zaleplonul, antihistaminele si barbituricele.


Studiul desfasurat la Centrul Medical Jackson din Wyoming si la Centrul de studiu al somnului, in California, a scos in evidenta faptul ca pacientii care iau intre 18 si 132 de pastile pe an au de 4,4 ori mai multe riscuri de a muri subit, in vreme ce pacientii cu un consum mai mare de 132 de pastile de somnifer pe an, risca de 5,5 ori mai mult sa cada victima excesului de somnifere.


Studiul atrage atentia ca persoanele cu dozele cele mai mari pe parcursul unui an reprezinta 93% dintre beneficiarii de retete pentru somnifere. Totodata, acest grup are si cu 35% mai multe riscuri de a dezvolta o forma de cancer. Efectele negative observate de studiile americane noteaza ca riscurile cele mai mari apar in grupa de varsta intre 18 si 55 de ani, cu toate ca motivele nu sunt deloc clare. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca tratamentele nemedicamentoase, cum ar fi terapiile de constientizare comportamentala ar putea avea un succes mai mare in tratarea problemelor legate de somn, sugerandu-se reconsiderarea administrarii de hipnotice chiar si pe termen scurt.


Retetele medicale pentru insomnie arata ca in Marea Britanie exista 2,8 milioane de persoane carora li s-a prescris temazepam si aproape 5,3 milioane de pacienti care consuma zopiclona. De asemenea, exista mai mult de 725 000 de retete pentru alte somnifere. Toate aceste persoane se afla intr-un risc semnificativ de deces subit, timpuriu.


Totusi, Malcolm Lader, profesor de psihofarmacologie clinica la Institutul de Psihiatrie din cadrul Colegiului Regal din Londra, a declarat ca, in pofida acestor date, pacientii nu trebuie,„in nicio circumstanta, sa inceteze brusc sa-si mai ia medicamentele."El a subliniat ca este de acord cu faptul ca aceste somnifere nu sunt lipsite de probleme, insa ii este dificil sa accepte concluzii atat de dramatice. Nina Barnett, de la Royal Pharmaceutical Society, afirma ca„acesta este un studiu important, si cu toate ca este putin probabil ca va declansa schimbari radicale in prescrierea de retete, ar trebui sa creasca vigilenta si sa le reaminteasca atat medicilor, cat si pacientilor de riscurile potentiale ale folosirii somniferelor pentru tratarea insomniei."Asociatia dintre mortalitate si sedare nu este una noua. Noile studii nu fac altceva decat sa atraga atentia ca persoanele care folosesc aceste somnifere sunt mai susceptibile sa sufere un deces timpuriu in comparatie cu cele care nu le iau.