Grepfrut si medicamente - o combinatie periculoasa?

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3024

Voteaza & Distribuie

Descriere

Oamenii de stiinta atentioneaza: creste treptat numarul medicamentelor care, consumate impreuna cu fructe sau suc de grepfrut, pot provoca reactii adverse grave. Desi interactiunile dintre medicamente si citrice sunt de multa vreme cunoscute, uneori nici macar expertii nu sunt constienti de consecintele posibile.


Cercetatorii au descoperit de peste 20 de ani ca actiunea unor medicamente poate fi modificata semnificativ de anumite citrice, indeosebi de grepfrut, de multe ori rezultand efecte secundare grave.
grepfrut-medicamente


Medicamentele nu merg bine cu sucul de grepfrut
Desi prospectele produselor medicamentoase contin informatiile necesare referitoare la interactiunea medicament-alimente, de cele mai multe ori pacientii nu citesc indicatiile, dar chiar si medicul sau farmacistul uita sa atraga atentia asupra acestui pericol.


Un articol publicat recent de Canadian Medical Association Journal arata insa o tendinta ingrijoratoare: intre anii 2008 si 2012, numarul medicamentelor despre care s-a dovedit ca, interactionand cu grapefruitul, pot provoca reactii adverse grave a crescut de la 17 la 43! Studiul avertizeaza ca printre aceste produse se gasesc si medicamente prescrise des de medici, astfel incat problema afecteaza mase largi de populatie.
medicament


Peste 85 de tipuri de medicamente interactioneaza cu grapefruitul
Potrivit studiului amintit, in cazul a mai mult de 85 de medicamente s-a stabilit ca interactioneaza cu grapefruitul, iar in 43 de cazuri dintre acestea consumul simultan a dus la reactii adverse grave (cum ar fi hemoragie digestiva, insuficienta renala acuta, probleme respiratorii etc.). Daca specialistul nu este familiarizat cu efectele intercatiunii dintre respectivele medicamente si grapefruit, iar pacientul nu-si povesteste amanuntit obiceiurile alimentare, problemele sunt efectiv imposibil de evitat.


Atentie si la portocale si alte citrice!

Nu doar greprutul, ci si alte citrice - printre care portocala si lime-ul - contin furanocumarine, compusi care inhiba actiunea unor enzime (citocrom, CYP3A4) responsabile pentru metabolizarea unor componente ale respectivelor medicamente. Prin urmare, medicamentul supravietuieste mai mult in tractul digestiv decat suporta organismul. Ce inseamna asta? Un comprimat luat cu un pahar de suc de grepfrut poate echivala cu 5-10 tablete inghitite cu un pahar cu apa! Ceea ce inseamna supradozaj accidental, care poate avea efecte dintre cele mai grave.
grepfrut


Citricele inhiba actiunea medicamentelor
Atentie, deci! Daca sunteti amatori de greprut si luati medicamente, intrebati-va medicul despre eventualele reactii adverse!