Smaraldul

Detalii

CategoriiStiinta
Taguribijuterii
Ultima actualizareLuni 12 decembrie 2016
Vizualizari1206

Voteaza & Distribuie

Descriere

Smaraldul are formula chimica Be3, Al2, Si6, O18. Este o compozitie extrem de rara de beril (Be), aluminiu (Al) silicat (Si) si oxigen (O), iar cand elementele de crom si vanadium inlocuiesc aluminiul in formula de beril se transforma in indragitul smarald.
Duritatea smaraldului este de 7,5 pe scara lui Mohs. Avand I.R.1.570-1.595. smaraldul este beril verde si este cel mai rar si mai scump din familia sa. Structura cristalina este formata din prisma hexagonal. Densitatea 2,67-2,78. Prezinta dubla refractie si birefrigenta. Fluorescenta este inexistenta cu anumite exceptii.

Smaraldele se formeaza in pamant la mare adancime si temperaturi inalte. Smaraldul este o gema cu saturatie mare, intensa de culoare verde, una dintre cele mai valoroase pietre pretioase gasita in natura. Prima mina in care s-au gasit smaralde este mina Cleopatra din Egipt. Smaraldele din aceasta mina sunt deschise la culoare, mici si pline de incluziuni. Mine de smaralde se mai gasesc in India dar cele mai cunoscute si calitative smaralde se gasesc in Columbia. Smaraldele de Columbia au indice de refractie specific, respectiv RI 1.570-1.584 cu dubla refractie.
Smaraldele de Columbia au un puternic dicroism(prezenta diferitelor nuante de culori din piatra atunci cand este examinata din unghiuri diferite).
Cele mai populare taieturi (forme) sunt; taietura smarald ca un dreptunghi fara colturi, rotund, oval, patrat, cushion, inima.
Africa este sursa pentru smaraldele de buna calitate. (Zambia)

Smaraldul are trei faze tipice pentru incluziuni:
1 Cele cu lichid care este ‘’captiv’’ intr-o fisura (crack) foarte mica odata cu formarea pietrei.
2. Atunci cand cristalul s-a racit o bula de gaz a fost eliminata.
3. Incluziunile in care lichidul s-a transformat intr-un mic cristal. Ambele gazul si cristalul sunt localizate in fisura atat de tipica smaraldului. Incluziunea are o forma unghiulara dar poate sa apara ca diferite forme geometrice.

Efecte optice - Se pot observa diferite nuante de culori in directii diferite de a lungul cristalului sau a gemei finite. Acest fenomen se numeste pleocroism si este accentuat in smarald, care poate fi albastru-verde si galben-verde din unghi perpendicular. Acest efect se poate observa folosind dicroscopul.
Fluorescenta la UV. Numai smaraldele de foarte buna calitate au fluorescenta rosie.
La smaraldele sintetice fluorescenta este de obicei portocalie-rosiatica sau galbuie. Aceasta se datoreaza saturatiei de crom. Exista producatori de smaralde sintetice care introduc ‘’fier’’ in smaraldele sintetice pentru a-i schimba fluorescenta facand ca identificarea sa fie dificila de efectuat.

Tratamentele pietrelor pretioase - O metoda uzuala deja la rubine, si safire este incalzirea metoda care imbunatateste semnificativ culoarea.
Cel mai comun tratament la smaralde este metoda fierberii in ulei. Ulei special care poate fi incolor sau colorat (verde). Uleiul umple toate microfisurile, crapaturile si clivajele imbunatatind culoarea si tonul culorii. Procedeu folosit atat la pietrele brute cat si la cele slefuite. In opinia noastra retratarea cu ulei a smaraldelor nu este etica.
Un alt tip de tratament este injectarea de rasina de polimer cu vacuum care umple crapaturile si imbunatateste semnificativ rezistenta pietrei. Procedeu folosit atat la pietrele brute cat si la cele slefuite. Aceste tratamente se fac pentru imbunatatirea claritatii cat si a culorii facandu-le mult mai placute vizual si respectiv mai comerciale.

Desi tratamentele si ‘’interventiile’’asupra pietrelor pretioase sunt in general acceptate consideram ca daca acestea sunt facute mai mult de 25% avem o piatra pretioasa mai mult ‘’tratata’’ decat naturala iar acest lucru trebuie specificat in gertificatul gemologic.
Clasificarea si evaluarea smaraldelor corect si profesional se face de catre gemologi cu experienta.

Recomandari

Nu recomandam curatarea bijuteriilor cu smaralde la aparatul cu ultrasunete, aparate cu vibratii cu aburi sau ace si de asemenea a nu se curate cu agenti chimici. Nu pastrati bijuteriile cu smaralde impreuna deoarece prin frecare (datorita duritatii) se zgarie sau se ciobesc foarte usor scazandu-le considerabil frumusetea si valoarea.

Casa de Bijuterii Noblesse
Timisoara, Strada Capitan Damsescu, nr. 40, Romania

Centrul Gemologic Roman