Sistemul educațional din Romania, tot mai blamat! Top 3 probleme semnalate de specialisti si de parinti

Sistemul educațional din Romania, tot mai blamat! Top 3 probleme semnalate de specialisti si de parinti

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriRomania
Ultima actualizareMarti 25 februarie 2020
Vizualizari555

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sistemul educational din Romania se confrunta de ani de zile cu multe probleme si este din ce in ce mai blamat atat de catre dascali, cat si de parinți sau elevi. Conditiile din scolile romanesti, curricula aglomerata, salariile mici din invatamant, absenteismul scolar, dar si rezultatele testelor Pisa, reprezinta probleme majore care cer schimbari urgente, cred specialistii in educatie. Acestia afirma ca sistemului educational are nevoie de o strategie clara si o directie buna, urmata de continuitate.

Anul scolar, in Romania, incepe, de cele mai multe ori, cu schimbari dictate de catre un nou ministru al Educatiei. Ministru care se schimba destul de des. Un calcul simplu, arata ca la 30 de ani de la Revolutie, pe la Ministerul Educatiei au trecut cam tot atatia ministri. Printre atatea schimbari, majoritatea scolilor au ramas ...neschimbate!

Iata un top 3 al minusurilor din sistemul educational romanesc, semnalate de specialisti, dar si de parinti

  • Conditiile si dotarile din scoli reprezinta o mare problema cu care Romania se confrunta de foarte multi ani si pare sa nu aiba rezolvare. Statisticile arata ca elevii din peste o mie de unitati de invatamant din Romania merg inca la toaleta in fundul curtii, iar in unele scoli din mediul rural copiii invata iarna cu gecile pe ei si indura frig in sala de clasa. La orase, lucrurile stau mai bine. Cu ajutorul fondurilor europene, unele primarii au reusit sa atraga bani si sa renoveze sau sa construiasca cladiri noi. Scolile au fost dotate cu tabla magnetica, videoproiectoare, sali de lectura, sali moderne de sport, lifturi etc. Adica lucruri normale de care ar trebui sa dispuna o scoala in secolul XXI. Cu toate acestea, in Romania, unitatile de invatamant dotate modern sunt putine!

  • Curricula si sistemul de predare sunt doua elemente care par sa ii nemultumeasca pe elevi si parinti. Acestia si-au exprimat deseori nemultumirea, atat pe retelele de socializare, cat si in mass media si au dat exemplu tari de referinta ca sistem educational, precum Spania, Olanda, Germania sau Franta unde scoala functioneaza diferit. In aceste tari accentul se pune mai mult pe studiul practic, pe facilitarea procesului de invatare si pe un stil de predare interactiv. Temele au starnit, de asemenea, comentarii negative. In opinia parintilor acestea sunt extrem de multe si nu-i lasa pe elevi sa se bucure de copilarie.

  • Sistemul educational este inechitabil, cred specialistii. Invatamantul ar trebui sa asigure aceleasi oportunitati de invatare, indiferent de mediul de provenienta al elevilor, iar acest lucru nu se intampla in Romania. Inechitatile apar, de obicei, in mediul rural unde dascalii sunt putini sau deloc, iar elevii trebuie sa faca naveta, unde scolile nu sunt dotate corespunzator, iar toate acestea se reflecta in rezultatele examenelor finale. Statisticile arata ca elevii din mediul rural obtin de doua pana la sase ori rezultate mai slabe la romana, matematica si stiinte, fata de cei din mediul urban.

Pentru un invatamant de calitate, specialistii din educatie considera ca este nevoie de o reforma care sa urmeze linii clare si sa duca sistemul educational romanesc la un alt nivel.

sursa foto: shutterstock.com