Sighetu Marmatiei

Detalii

CategoriiTurism
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8160

Voteaza & Distribuie

Descriere

Al doilea oras ca marime din judetul Maramures, Sighetu Marmatiei, a fost mentionat pentru prima data intr-un document in anul 1334, dar dovezi arheologice indica asezari umane inca din epoca tarzie a bronzului.


Orasul este situat la o intersectie de drumuri comerciale majore, in vecinatatea centrelor miniere de sare. Acesta este motivul pentru care Sighetu Marmatiei reprezinta cel mai important centru administrativ, comercial si cultural al Maramuresului. Numele sau provine de la o pozitie aparent insulara, orasul fiind delimitat de cursurile a trei rauri, Tisa si afluentii sai, Iza si Ronisoara.




Sighetu Marmatiei


Sighetu Marmatiei




Inainte de al Doilea Razboi Mondial, turistii straini au descris Sighetu Marmatiei ca un oras cu o puternica componenta evreiasca. Tragedia de deportare in lagarele de concentrare naziste care a lovit comunitatile evreiesti din Europa de Est nu a ocolit populatia locala. Scriitorul si activistul pentru drepturile omului Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a fost nascut aici, in Sighetu Marmatiei (intr-o casa devenita acum muzeu), iar scrierile sale confirma tragedia petrecuta in acei ani.



Sighetu Marmatiei ofera turistilor o paleta larga de stiluri arhitecturale. Cladirea de la nr. 1, de pe strada Bogdan Voda, gazduieste Muzeul Etnografic al Maramuresului, care expune instrumente si instalatii legate de principalele mestesuguri traditionale, cum ar fi instrumente agricole ingenioase, unelte de tesut, covoare, masti de carnaval, obiecte de artizanat, icoane, ceramica, mobilier si elemente de arhitectura.


Pe langa aceasta colectie de etnografie, turistii pot vizita Muzeul satului de pe dealul Dobaies. In jurul bisericii din lemn care a fost adusa aici de la Oncesti, este in curs de dezvoltare un sat tipic maramuresean. Gospodariile sale ofera posibilitatea vizitatorilor interesati sa inteleaga adevarata esenta a arhitecturii populare din Tara Maramuresului, cum a fost aceasta structurata in timp.




Muzeul satului


Muzeul satului Sighetu Marmatiei




Constructia inaltei biserici baroce romano-catolice din piata orasului a inceput in anul 1730. Cladirile care o inconjoara sunt Muzeul Maramuresului si sectiile de Istorie si Arheologie, respectiv Stiinte ale Naturii. O colectie vasta de artefacte din epoca bronzului poate fi vazuta in Sectia de Istorie si Arheologie. De remarcat sunt si expozitiile de sezon.




Muzeul Maramuresului


Muzeul Maramuresului






sectia de Istorie si Arheologie


sectia de Istorie si Arheologie, Muzeul Maramuresului




Sectia de Stiinte ale Naturii se afla in incinta cladirii de la nr. 25 de pe strada Libertatii. Aici se gaseste si un ierbar cu aproape 20.000 de panze, care reprezinta munca de o viata a inginerului Arthur Coman.




sectia de Stiinte ale Naturii din Sighetu Marmatiei


sectia de Stiinte ale Naturii din Sighetu Marmatiei




La nr. 17 de pe strada Ioan Mihalyi de Apsa turistii pot vizita Casa Memoriala a Dr. Ioan Mihalyi de Apsa. Biblioteca si biroul omului de stiinta, precum si atelierul baroc au fost mentinute neschimbate. Documentele si picturile originale contureaza imaginea unei personalitati remarcabile.


Dupa ce comunistii au venit la putere in 1945, au arestat imediat cei mai proeminenti conducatori politici, multi dintre fostii ministrii, ofiteri de rang inalt, preoti si cativa dintre cei mai straluciti intelectuali din tara, intemnitandu-i in Sighetu Marmatiei. Cei mai multi martiri, unii dintre ei peste 70 de ani, nu au iesit niciodata din aceasta inchisoare, fiind ingropati in morminte anonime, fara nicio cruce si niciun nume care sa ii identifice. Dupa caderea comunismului in 1989, sediul aceastei teribile inchisori a fost transformat intr-un muzeu unic, cu o denumire extrem de sugestiva: Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei.




inchisoarea din Sighet


inchisoarea din Sighet




Centrul orasului pastreaza cateva cladiri in stil baroc, construite in secolul al 18-lea. Biserica protestanta a fost construita in a doua jumatate a secolului 15 pe locul unui alt edificiu, construit in stil gotic intre 1050 si 1150, care a fost partial distrus si reconstruit de mai multe ori.




Sighetu Marmatiei


centrul Sighetului Marmatiei




In parcul Gradina Morii, la poalele dealului Solovan, din punctul numit Cetate, se pot vedea copaci vechi. Aproape de hotelul Marmatia, albia raului Iza a fost amenajata intr-un bazin natural de inot.




Gradina Morii


Gradina Morii, Sighetu Marmatiei




In fiecare an intre Craciun si Anul Nou, centrul orasului se transforma intr-un mare carnaval, cu masti colorate si personaje ciudate (cum ar fi capra, mosul sau cei trei magi) care defileaza pe strazile aglomerate. Aceasta este Festivalul de datini si obiceiuri de iarna Marmatia, care aduna grupuri folclorice din satele din Tara Maramuresului, care respecta traditii stravechi, canta colinde si prezinta ritualuri vechi.




Festivalul de datini si obiceiuri de iarna Marmatia


Festivalul de datini si obiceiuri de iarna Marmatia






Festivalul de datini si obiceiuri de iarna Marmatia


Festivalul de datini si obiceiuri de iarna Marmatia




Acest festival ofera turistilor cea mai buna oportunitate de a asista la sarbatorirea traditionala a Craciunului, Ajunului Anului Nou si Bobotezei, atat in a??a??Maramures cat si in zonele invecinate.




Festivalul de datini si obiceiuri de iarna Marmatia


Festivalul de datini si obiceiuri de iarna Marmatia






Festivalul Marmatia


Festivalul Marmatia