Schimbarea scutecelor la bebeluși: greșeli frecvente și recomandări

Detalii

CategoriiSocial
Taguricopii
Ultima actualizareLuni 20 martie 2023
Vizualizari338

Voteaza & Distribuie

Descriere

Schimbarea scutecelor este o experiență care îi ia pe nepregătite pe mulți proaspeți părinți. Oricât ai citi înainte despre acest subiect și oricât de multe sfaturi ai primi de la prieteni, cunoștințe sau chiar medici, primele schimbări de scutec se pot dovedi o provocare și este firesc să faci anumite greșeli, cel puțin la început. Continuă să citești pentru a afla care sunt câteva dintre cele mai comune greșeli pe care le fac proaspeții părinți și cum pot fi ele evitate.

Nu se spală pe mâini


Dacă spălatul pe mâini după schimbarea scutecului este un pas pe care niciun părinte nu îl omite, destul de mulți uită să facă acest lucru și înainte, ceea ce poate favoriza răspândirea bacteriilor și virusurilor. Pentru a reduce riscul unei infecții, este indicat să te speli bine pe mâini, cu apă caldă și săpun, înainte și după fiecare schimbare de scutec. Dacă nu poți face asta, folosește cel puțin un gel antibacterian pentru mâini.

Nu folosesc mărimea corectă


Unul dintre cele mai importante criterii de care trebuie să se țină cont atunci când se aleg scutece pentru bebeluși este mărimea acestora. Un scutec prea mare nu va sta fixat bine și nu își va îndeplini rolul, iar unul prea mic va fi inconfortabil pentru micuțul tău. În ambele cazuri, există riscul apariției unor iritații ale pielii. Verifică mărimea scutecelor înainte de a le cumpăra și nu te ghida exclusiv după vârsta recomandată de producător. Nu toți bebelușii se dezvoltă în același ritm și este posibil ca, deși bebelușul tău se încadrează în categoria de vârstă respectivă, să fie prea mare sau prea mic pentru a putea folosi acea mărime.

Nu au la îndemână produsele necesare


Înainte de a începe procesul de schimbare a scutecului, este foarte important să ne asigurăm că avem tot ce ne trebuie la îndemână, inclusiv scutece, șervețele umede, loțiune sau haine de schimb, dacă este necesar. În primul rând, acest lucru ușurează semnificativ această operațiune. În al doilea rând, se evită necesitatea de a lăsa bebelușul nesupravegheat în timp ce fugi dintr-un colț în altul al camerei pentru a găsi lucrurile de care ai nevoie, ceea ce poate fi periculos pentru cel mic. Este indicat să existe un loc special rezervat pentru schimbarea scutecelor, unde să ții toate produsele necesare.

Nu schimbă scutecul atunci când ar trebui

O altă greșeală frecventă de care mulți proaspeți părinți se fac „vinovați” privește intervalul dintre schimbările de scutec. Fie îl schimbă prea des, uneori imediat ce au udat puțin scutecul, fie așteaptă prea mult, caz în care apar adesea și iritații și alte probleme. Recomandat ar fi să verifici scutecul celui mic la fiecare 2-3 ore și să îl schimbi doar dacă este necesar. Bineînțeles, scutecul se schimbă după fiecare scaun, chiar dacă abia i-ai pus unul nou. Încearcă să nu-i întrerupi somnul de noapte decât dacă are cu adevărat nevoie de o schimbare de scutec.

Nu îl șterg corect


Deși au grijă să șteargă cât mai bine bebelușul când dau scutecul murdar jos, nu puțin sunt cei care neglijează faptul că acest lucru nu se poate face oricum. Curățarea zonei genitale a celui mic se va face doar din față în spate, folosind mișcări ușoare. În caz contrar, există riscul ca acesta să dezvolte o infecție urinară.

Schimbarea scutecelor la bebeluși poate părea un proces complicat, pe care mulți părinți nu știu cum să-l abordeze la început. Este firesc să faci unele greșeli, dar vei învăța din ele și, înainte să-ți dai seama, această operațiune va deveni mai ușoară decât ți-ai fi închipuit, mai ales dacă ții cont și de recomandările de mai sus. Dacă ai întrebări sau nelămuriri, poți oricând să ceri sfatul unui pediatru.

Sursa foto: reepik.com/free-photo/portrait-young-smiling-beautiful-woman-fixing-diaper-newborn_1163-2375.jpg