5 soluții și idei ca să îți ajuți copilul să fie îndemânatic

5 soluții și idei ca să îți ajuți copilul să fie îndemânatic

Detalii

CategoriiSocial
Taguricopii, jucarii
Ultima actualizareLuni 8 august 2022
Vizualizari91

Voteaza & Distribuie

Descriere

Creșterea și dezvoltarea copiilor include și o componentă importantă, reprezentată de abilitățile motorii fine. Denumite popular „îndemânare” sau „dexteritate”, aceste abilități se referă la mușchii mici de la mâini, degete și încheieturi. Exercițiile speciale pentru dezvoltarea acestor abilități sunt necesare deoarece ele sunt importante pentru activități precum scrisul, ținerea tacâmurilor, legarea șireturilor etc. Practic, orice activitate care se desfășoară cu ajutorul mâinilor reprezintă îndemânare, iar aceasta va influența crucial calitatea vieții de care se va bucura copilul tău.

Indiferent de stadiul la care se află ori de capacitățile intelectuale ale copilului, dezvoltarea abilităților motorii fine ar trebui să reprezinte o prioritate pentru orice părinte.

Din fericire, lucrurile nu sunt foarte complicate, deoarece este vorba despre activități obișnuite, cu care ne întâlnim în viața de zi cu zi, fără să fie nevoie de alte pregătiri speciale. De exemplu, mulți părinți preferă să le cumpere juniorilor încălțăminte cu arici, pentru a-i scuti de o activitate „dificilă” - legarea șireturilor cu fundă. Adevărul este că această decizie este complet greșită, deoarece îi privează pe copii de un exercițiu pe care îl pot practica de cel puțin două ori pe zi și care oferă un antrenament foarte bun pentru mușchii mici de la mâini.

Dacă ți-ai propus să îl ajuți pe copilul tău să fie îndemânatic și cu ajutorul unor activități distractive, îți propunem în continuare câteva idei ușor de pus în practică:

1. Activități art & craft
În clasele primare, acestea sunt cunoscute sub denumirea AVAP (Arte vizuale si abilitati practice), dar copiii sunt familiarizați cu ele încă din timpul grădiniței. Sunt incluse aici decupatul cu foarfeca, lipitul, desenatul, pictatul, cusutul, realizarea bijuteriilor hand made sau a decorațiunilor de Crăciun. Ai nevoie de foarte puține materiale, o foarfecă, lipici solid, acuarele și creioane colorate, ac și ață de cusut sau
jucării de șnuruit.

2. Gătiți împreună
Preparatele gătite în casă sunt nu doar foarte gustoase și sănătoase, ci oferă și multă distracție. Alegerea ingredientelor, cântărirea, numărarea și așezarea în ordine reprezintă activități educative cu nenumărate beneficii. Prepararea aluaturilor, frământarea lor, mai precis, este similară cu un exercițiu constant și de durată pentru întărirea mușchilor mici, de la mâini. Rețeta este foarte simplă: 500 g făină, 250 de ml apă, puțină sare, puțin ulei și un plic cu drojdie uscată. Se frământă toate împreună, chiar și o jumătate de oră, se lasă la crescut aluatul obținut și se pune la copt. Rezultatul este cea mai gustoasă pâine pe care ai mâncat-o vreodată.

3. Origami
Decuparea și împăturirea hârtiei a fost ridicată la rang de artă de japonezi, încă din anul 1600. Este una dintre cele mai atractive modalități de a-i face pe copii să se așeze la o masă și să lucreze pentru o perioadă destul de lungă de timp. Poți găsi pe internet destule tutoriale care explică pas cu pas ce trebuie făcut, pentru ca în final să obțineți adevărate opere de artă 3D, realizate doar din hârtie, fără lipici sau alte trucuri ajutătoare.

4. Nisipul kinetic
Copiii iubesc să se joace în/cu nisip, iar dacă vrei ca această activitate să se prelungească și atunci când sunteți acasă, poți cumpăra nisip kinetic. Este o descoperire uimitoare care le permite copiilor să lucreze, să modeleze și să se joace în nisip, fără ca acesta să se împrăștie. Dacă ți-e frică de mizeria lăsată în urmă, nu trebuie să-ți faci griji. Principala proprietate a nisipului kinetic este că nu se împrăștie la fel cum o face nisipul obișnuit, iar copilul tău va putea să își lucreze mușchii de la mâini chiar și câteva ore în șir.

5. Pulverizarea de apă
Indiferent dacă vă stropiți în parc, dacă vrea să deseneze pe asfalt cu apă ori vrea se ude florile, pulverizarea apei este un alt exercițiu foarte amuzant, dar cu rezultate extrem de bune. Ai nevoie de un spray special care poate fi umplut cu apă și niște spațiu care să nu fie afectat de umezeală.

Alege oricare dintre ideile de mai sus și vei avea garanția că ai lângă tine un copil îndemânatic și care își poate folosi fără probleme mâinile și degetele chiar și pentru cele mai migăloase activități.

Sursa foto: Piqsels.com