Cum dezvolți autonomia la copii? 3 metode

Detalii

CategoriiSocial
Taguricopii
Ultima actualizareMiercuri 14 septembrie 2022
Vizualizari310

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pentru ca un copil să devină autonom este nevoie de mult mai mult decât să treacă anii. Odată cu vârsta, cei mici devin mai înțelepți și mai independenți numai atunci când sunt expuși la experiențe care le asigură o dezvoltare armonioasă. Autonomia vine la pachet cu abilitatea de a gândi și de a acționa mai bine, de a lua singur decizii și a se detașa de influența completă a părinților. Odată cu autonomia, copilul își dezvoltă stima de sine și puterea de a se descurca singur.

Dacă îți dorești tot ce e mai bun pentru copilul tău, atunci obligatoriu va trebui să îl lași să se exprime, oferindu-i libertatea de care are nevoie. Din prea multă dragoste, mulți părinți tind să facă totul pentru copiii lor, având această idee greșită că pruncii nu se pot descurca. Deși ajutorul continuu acordat copiilor vine și din foarte multă dragoste, adevărul este că părinții greșesc foarte mult atunci când nu îi lasă să încerce. Chiar dacă este mai greu și durează mai mult, un copil trebuie să învețe să își lege singur șireturile, iar toată înțelegerea trebuie să fie oferită de către părinți.

Există diverse metode de educație care îi încurajează atât pe copii, cât și pe părinți, să aibă răbdare, să ia inițiativa și, mai ales, să nu le fie frică de micile provocări ce par imposibil de finalizat. Pe Krista.ro gasesti jucarii din lemn de tip Montessori, dezvoltate special în cadrul aceste metode utilizate de generații întregi de părinți, și care au ajutat la dezvoltarea autonomiei celor mici, printr-un proces blând.

Dacă vrei să îl susții pe cel mic pe calea dezvoltării propriei autonomii, iată care sunt principalele aspecte la care trebuie să fii atent:

1. Conștientizează vârsta copilului
Sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească un puști trebuie să fie în concordanță cu vârsta și cu nivelul de dezvoltare al acestuia. El va putea să ducă la bun sfârșit responsabilități de care este capabil fizic și cognitiv într-un mod adecvat. Asta nu înseamnă că juniorul trebuie lăsat să plângă ore în șir, pentru a fi încurajat să devină independent față de părinți. De fapt, adulții trebuie să fie în permanență prezenți alături de copil pentru a-l încuraja și pentru a-i oferi indicațiile necesare ca să se descurce bine. Copiii învață lucruri prin imitație, așa că doar atunci când ești lângă ei și le arăți mersul lucrurilor, le permiți să devină autonomi.

2. Încurajează-l
Îl loc să preiei tu inițiativa și să rezolvi lucrurile, încurajează-l pe copil să se descurce singur. Ori de câte ori te roagă să îl legi la șireturi, să îi desenezi o mașină ori să îi aduci un pahar cu apă, treaba ta este să îi arăți că se poate descurca și singur. Ideea nu este să îl abandonezi, ci să îl ajuți să realizeze cât de simplu și ușor se pot face anumite sarcini, mai ales dacă tu ești alături de el.

3. Oferă-i timp și spațiu pentru joacă
Joaca este cel mai bun moment pentru ca puștii să învețe lucruri despre viață și să descopere lumea din jurul lor. Joaca liberă, fără reguli și restricții le permite să gândească singuri, să devină autonomi și să învețe să rezolve probleme. În plus, ei învață să socializeze cu alți copii de vârsta lor și să lucreze în echipă. În acest fel, se dezvoltă abilitățile sociale și de comunicare, pe care se vor baza foarte mult odată cu începerea școlii.

Nu în ultimul rând, evită să îl corectezi încontinuu pe cel mic ori să refaci lucrurile „mai bine”, după ce le-a finalizat el. În acest fel, nu îi vei transmite că este incapabil, ci va înțelege că a făcut progrese și că merită toate aprecierile din lume.

Sursa foto: piqsels.com/en/public-domain-photo-zbfuq