Samuel L. Jackson

Samuel L. Jackson

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriSamuel L. Jackson
Ultima actualizareMiercuri 6 august 2014
Vizualizari1467

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nume alternative: Samuel Leroy Jackson
Nascut(a): 21 decembrie 1948 in Washington, D.C., SUA
Inaltime: 189 cm

Samuel L. Jackson este un actor si producator american. A jucat in filme celebre precum Patriot Games, Pulp Fiction, Jurassic Park, Die Hard with a Vengeance, Razboiul Stelelor, Kill Bill Vol. 2 si Iron Man 2.

Cariera

A inceput sa joace in piese de teatru si seriale de televiziune, apoi a debutat in filmul independent Together for Day. S-a mutat in New York si, timp de 10 ani, a jucat in piese de teatru precum The Piano Lesson si Two Trains Running. Intre timp, Samuel L. Jackson a devenit dependent de alcool si droguri, fapt ce l-a impiedicat sa mai presteze in cele doua piese care ar fi trebuit sa fie puse in scena pe Broadway.

Dupa ce l-a cunoscut pe regizorul Spike Lee, Samuel L. Jackson a fost distribuit in pelicule precum  School Daze, Do the Right Thing si Goodfellas. Din pacate, dependenta de droguri s-a agravat si s-a internat intr-o clinica de reabilitare. Imediat dupa ce a finalizat programul de dezintoxicare, Samuel L. Jackson a primit rolul unui dependent de droguri in Jungle Fever, rol pe care l-a considerat eliberator si de maxim ajutor inSamuel L. Jackson vindecarea sa. 

A jucat in Strictly Business, Juice, Patriot Games, National Lampoon's Loaded Weapon, Amos & Andrew si Jurassic Park. A lucrat apoi cu Quentin Tarantino la True Romance si Pulp Fiction, rolul din filmul din urma fiind creat special pentru el. Prestatia din Pulp Fiction i-a adus faima internationala si aprecieri critice. A fost nominalizat la Oscar la categoria Cel mai bun actor intr-un rol secundar si la Globurile de Aur si a castigat trofeul BAFTA.

In 1997,  Samuel L. Jackson este deja un star in ascensiune. Joaca in Eve's Bayou, Jackie Brown, Sphere, The Negotiator, Deep Blue Sea, Razboiul Stelelor Episodul 1: Amenintarea Fantomelor in rolul maestrului Jedi Mace Windu. In 2000 este onorat cu o stea pe Hollywood Hall of Fame.

Se reintalneste cu Bruce Willis Unbreakable, joaca in Rules of Engagement si in remake-ul Shaft. Interpreteaza rolul unui alcoolic in recuperare ce se lupta pentru custodia fiului sau, apoi isi reia rolul maestrului Mace Windu in Razboiul Stelelor episodul 2: Atacul Clonelor. Urmeaza aparitia din xXx alaturi de Vin Diesel, din The 51st State, Basic alaturi de John Travolta si de Colin Farrell in S.W.A.T. 

In 2005 joaca in Coach Carter, prestatie laudata de critici in ciuda review-urilor mixte primite de film. Apare in ultima parte a trilogiei Star Wars, Razboiul Stelelor Episodu 3: Razbunarea lui Sith. Joaca alaturi de Julianne Moore in Freedomland, apoi in filmul cult Snakes on a Plane, in Home of the Brave si in Farce of the Penguins ca narator. Din nou lucreaza cu Quentin Tarantino, de aceasta data ca narator al anumitor scene din pelicula Inglourious Basterds. Apare in drama Mother and Child, in Unthinkable, The Other Guys si in The Sunset Limited.

In 2011 a aparut in Thor, Capitanul America: Primul Razbunator si Arena. Pentru 2012, Samuel L. Jackson si-a anuntat prezenta in The Samaritan, The Avengers, Zambezia si Django Unchained.

Viata personala

Samuel Leroy Jackson s-a nascut  pe 21 decembrie 1948 in Washington, D.C. A intentionat initial sa urmeze o cariera in biologie marina si a urmat cursurile Colegiului Morehouse din Atlanta. Insa, dupa ce s-a alaturat unui grup de teatru la scoala, a prins gustul actoriei si s-a reorientat. 

In 1980, Samuel L. Jackson s-a casatorit cu LaTanya Richardson, pe care a cunoascut-o in timpul studentiei in Atlanta. Cei doi au impreuna o fiica, Zoe, nascuta in 1982. Este un jucator de golf atat de pasionat, incat in contractele semnate cu casele de productie este stipulat faptul ca are voie sa joace golf in timpul filmarilor.

Samuel L. Jackson si LaTanya Richardson

A participat activ la protestele pentru drepturile persoanelor de culoare si a facut parte din miscarea Black Power. La insistentele mamei sale, care a fost avertizata de FBI ca fiul ei va muri in mai putin de un an daca nu paraseste Black Power, Samuel L. Jackson se retrage din miscare inainte sa ia parte la confruntari armate.