Cei mai buni actori afro-americani

Cei mai buni actori afro-americani

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9659

Voteaza & Distribuie

Descriere

Catre cine ar merge voturile voastre daca ar trebui sa faceti un top al actorilor afro-americani? Care ar fi criteriul pentru clasificare? Un glas poruncitor, atitudinea de pe ecran sau increderea pura?

Cei mai buni actori afro-americani Morgan Freeman

Nascut in Memphis, Tenessee pe 1 iunie 1937, Freeman a jucat pentru prima data intr-un scoala, la varsta de 9 ani. "Who says I can't ride a rainbow" a fost prima lui performanta in cinematografie. Vocea lui poruncitoare l-a propulsat in filme ca Driving Miss Daisy, Glory, Shawshank Redemption si Million Dollar Baby. Rolul in Red, un condamnat, care nareaza povestea in Inchisoarea Redemption i-a adus nominalizarea pentru cel mai bun actor in rol principal. Morgan Freeman obtine premiul pentru cel mai bun actor in productia Million Dollar Baby, in 2004. Morgan este unul dintre cei mai mari actori, regizori si naratori de la Hollywood.

Morgan Freeman

Morgan Freeman

Samuel L. Jackson

Nascut pe 21 decembrie 1948, in Washington, DC, Samuel a debutat intr-un rol secundar in "Together for Days" si a lucrat ca un suplinitor in Bill Cosby Show. Samuel si-a castigat renumele prin performantele sale ca dependent de droguri in Jungle Fever, de Spike Lee. Performanta lui ca un „hit man" in "Pulp Fiction" de Quentin Tarantino a fost foarte apreciata. Samuel nu a fost cel mai bine platit actor, dar este singurul actor afro-american ale carui filme au adunat un vanzari uluitoare, de peste $ 25.000.000.000. Alte performate ale lui Samuel sunt cele din Sea of Love, Good fellas, Jurassic Park, Die Hard si A Time to Kill.

Samuel L. Jackson

Samuel L. Jackson

Denzel Washington

Nascut in New York la 28 decembrie 1954, Denzel Washington a fost un aclamat actor, regizor si scenarist. El a castigat doua premii Oscar si doua Globuri de Aur pentru activitatea sa. Performantele sale din Training Day, in rolul detectivului Alonzo Harris si in Glory, ca Tripp, i-a adus premiul pentru cel mai bun actor in 1990 si 2002. Performantele aclamate a lui Denzel in filme ca Glory, Training Day, Taking of Pelham 123, Deja Vu, Hurricane, l-au facut unul dintre cei mai mari actori afro-americani.

Denzel Washington

Denzel Washington

Lawrence Fishburne

Nascut pe 30 iulie 1961, in Georgia, Lawrence a debutat pe scena cand avea doar 10 ani. Unele dintre cele mai bune performante cinematografice ale lui Lawrence includ pe cele din Apocalypse Now, Rumble Fish, A Nightmare on Elm Street, Othello, Matrix si Boyz n the Hood. Lawrence a fost apreciat pentru rolul lui Morpheus in Matrix, o trilogie si a lui Turner din What's Love Got to do With it?. Lawrence este recunoscut ca un actor afro-american, regizor, producator si dramaturg. Lawrence a fost primul actor afro-american care a jucat in Othello. Performanta lui actuala include pe Dr. Langston in drama CSI.

Lawrence Fishburne

Lawrence Fishburne

Will Smith

Will Smith s-a nascut pe 25 septembrie 1968, in Philadelphia, Pennsylvania, fiind un renumir rapper si actor afro-american. El a inceput rapul cand a fost un adolescent. Debutul l-a avut in 1993, in Six Degrees of Separation. Performantele notabile ale lui Will includ Bad Boys, Men in Black, I Robot si Hancock. Will a primit patru nominalizari la Globul de Aur si 2 nominalizari la premiile Academiei. Opt din filmele consecutive ale lui Will au reusit sa incaseze mai mult de 100 milioane dolari.

Will Smith

Will Smith

Eddie Murphy

Nascut pe 03 aprilie 1961 in New York, Eddie Murphy este cantaret, actor de comedie si actor afro-american. Eddie a inceput sa cante si sa scrie cand avea 15 ani. A castigat Globul de Aur pentru cel mai bun actor in "Dreamgirls". "48 hrs" a fost filmul in care a debutat pe ecran in 1982. Alte performante notabile includ pe cele din filmele Dr. Dolittle, Beverly Hills Cop, The Nutty Professor si I Spy.

Eddie Murphy

Eddie MurphyAlti actori afro-americani celebri{title}

Cuba Gooding Jr.

Nascut pe 2 ianuarie 1968, Cuba Gooding Jr. A aparut pe ecrane ca invitat in spectacole precum "Hill Street Blues"si "Macgyver". Prima lui performanta a fost in "Boyz n the Hood", in 1991. Rolul de jucator de fotbal in "Jerry Maguire" i-a adus nominalizarea pentru Cel mai bun actor. Alte filme cu Cuba Gooding Jr. sunt "Lightning Jack", "Outbreak"si "A Few Good Men".

Cuba Gooding Jr.

Cuba Gooding Jr.

Halle Berry

Halle Berry s-a nascut pe 14 august 1966, in Ohio, devenind prima actrita afro-americana ce a primit premiul Academiei. Ea si-a inceput cariera la Hollywood in 1991, in Jungle Fever. S-a remarcat prin castigarea Premiului Oscar pentru cea mai buna actrita in "Monster Ball", in 2001. Printre celelalte realizari ale sale se numara Premiul Emmy si un Glob de Aur pentru interpretarea ei din "Introducing Dorothy Dandridge" in 1998. Halle a castigat renumele de a fi prima actrita afro-americana participand la Miss World. Alte performante includ filme ca X Men, Gothika, The Flintstones si Race the Sun.

Halle Berry

Halle Berry

Sidney Poitier

Sidney Poitier s-a nascut pe 20 februarie 1927, in Miami, Florida, fiind un actor afro-american de top in anii 1960. El a atins statutul de star cu performanta sa din "The Defiant Ones", in 1958. "Lillies of the Field", in 1963, i-a adus premiul pentru cel mai bun actor la Oscar. Printre celelalte filme in care a jucat se numara "Who's Coming to Dinner", "To Sir With Love"si "In the Heart of Night". Sidney a fost aclamat ca unul dintre cei mai buni actori si regizori printre artistii afro-americani.

Sidney Poitier

Sidney Poitier

Don Cheadle

Nascut pe 29 noiembrie 1964, in Missouri, Don a obtinut performante remarcabile in filme precum Ocean's Eleven, Traffic si Out of Sight. El a castigat nominalizarea pentru cel mai bun actor la Oscar pentru rolul sau in "Hotel Rwanda". Printre celelalte realizari profesionale se numara activitatea sa in calitate de co-autor la cartea "Not on our Watch" si renumele de Ambasador al Bunavointei.

Don Cheadle

Don Cheadle

In plus fata de actorii afro-americani de top mentionati mai sus, alte nume celebre sunt:

  • Forest Whitaker
  • Chris Rock
  • Harry Belafonte
  • Bill Cosby
  • Chris Tucker
  • Jamie Foxx
  • James Earl Jones
  • Avery Brooks
  • Ossie Davis
  • Bernie Mac

Majoritatea actorilor afro-americani enumerati au ajuns renumiti la Hollywood si au castigat faima si bogatie. Se asemenea, acestia au inspirat multi oameni sa exceleze in actorie, conducere si scenarii.