Romeo si Julieta

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura, Paris
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari10457

Voteaza & Distribuie

Descriere

Extravaganta tragedie "Romeo si Julieta" este una dintre cele mai celebre scrieri ale lui William Shakespeare. Aceasta poveste de iubire a traversat intreaga lume si a transmis publicului spectator cele mai intense emotii de la vremea audientei si pana in zilele noastre. Melodrama se invarte in jurul mortii premature, certurilor de familie si magiei si puterii dragostei.
Romeo si Julieta


Romeo si Julieta - scena de la balcon
Romeo si Julieta este una dintre cele mai jucate piese scrise de celebrul William Shakespeare. Atat de mult a fost apreciata povestea incat indragostitii din poveste, Romeo si Julieta, au devenit stereotipuri arhetipale.Shakespeare a acceptat sa dezvolte povestea din „The Tragical History of Romeus and Juliet" ("Tragica istorie a lui Romeo si Julieta"), scrisa in 1562 de Arthur Brooke si „Palace of Pleasure" ("Palatul de placere"), scrisa in 1582 de catre William Painter. Shakespeare a dezvoltat o serie de caractere pentru a extinde intriga sincronizata si a lansat prima versiune in-cvarto in anul 1597.Trasaturi shakespeariene cum ar fi comutarea socanta intre tragedie si comedie, aprofundarea fundalurilor si diferitelor caractere minore alcatuiesc tema principala si subteme demne de lauda. Povestea lui Romeo si a Julietei s-a difuzat pe marele ecran la fel de intens precum s-a jucat pe scena. A atras publicul cu sonete fascinante si scene de montaj uimitoare. Costumele inspirate din perioada elizabetana au infrumusetat scena si au sporit accentul dramatic si efectul versurilor.


Povestea „Romeo si Julieta"

Celebra poveste se invarte in jurul a trei familii din Verona, Italia: Casa Guvernamantului (The Ruling House), Casa Capulet de care apartine Julieta si familia Montague, familia protagonistului masculin Romeo. Povestea incepe cu o incaierare de strada provocata de disputa intre familiile Montague si Capulet. Cand Printul din Verona anunta ca orice conflict viitor va fi pedepsit, Contele Paris din casa de guvernamant isi exprima dorinta de a se casatori cu Julieta de la Casa Capulet, fata de doar treisprezece ani.Intre timp, dupa disputa, Benvolio afla despre dragostea pierduta a lui Romeo, Rosaline, una dintre nepoatele Lordului Capulet. Intalnirea neplanificata dintre Romeo si Julieta are loc la balonul special amenajat pentru intalnirea dintre Contele Paris si Julieta. Romeo o intalneste pe Julieta si se indragosteste pana peste cap de ea. Romeo isi dezvaluie identitatea in fata ei, fiind "incurajat de dragoste". Ei se bazeaza pe sprijinul Parintelui Lorenzo, care doreste reconcilierea celor doua familii si ii casatoreste in secret. Tybalt, varul Julietei, il provoaca pe Romeo la duel cand descopera ca acesta s-a strecurat in balon. Cu toate acestea, din cauza Julietei, Romeo refuza sa-l infrunte si ii instiga furia lui Mercutio, care accepta duelul in locul de Romeo.Cand Mercutio este ranit in duel, Romeo il ucide pe Tybalt, fapta pentru care este exilat. Durerea Julietei este amplificata atunci cand Tatal Capulet face planuri pentru nunta ei cu Contele Paris. Ea cauta ajutor la Parintele Lorenzo. Planul pe care il pun ei la cale este ca Julieta sa consume un drog care o baga intr-o coma de aproape trei ore. Romeo ar fi trebuit sa fie informat cu privire la plan prin intermediul unui mesager, care acesta nu ajunge la el in timp util. In ajunul casatoriei sale cu Contele Paris, Julieta ia drogul si este declarata moarta.Romeo aude despre "moartea" acesteia si cumpara otrava inainte de a vizita cripta familiei. Soarta are alte „planuri" astfel ca Paris il intalneste pe Romeo si este ucis de acesta din urma. Crezand ca fata pe care o iubeste este moarta, Romeo bea otrava. Cand Julieta se trezeste din coma si descopera cadavrul lui Romeo, se injunghie.
scena din Romeo si Julieta


Romeo si Julieta - scena cand Julieta il gaseste mort pe Romeo
Familiile indoliate se intalnesc la mormant si aud povestea celor doi indragostiti de la parintele Lorenzo. Ei se impaca si dusmania de moarte existenta candva ia sfarsit.Data exacta cand William Shakespeare a scris „Romeo si Julieta" ramane necunoscuta. Desi exista mentiuni despre un "cutremur cu 11 ani in urma", discutia subliniaza cutremurul din Anglia in 1580. Prin urmare, credinta populara este ca piesa a fost scrisa in 1591.


Tehnicile dramatice, schimbarile de paradigma de la speranta la disperare si apoi din nou la speranta renascuta adauga emotie versurilor si intensitate cugetelor in prolog. Romeo si Julieta, unul dintre cele mai celebre cupluri din istoria omenirii, isi lasa adanc amprenta in sufletele spectatorilor ori de care ori este reprezentata pe scena.