Amedeo Modigliani

Amedeo Modigliani

Detalii

CategoriiCultura
TaguriParis, Pictura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari10904

Voteaza & Distribuie

Descriere

Amedeo Modigliani, renumit pictor si sculptor italian, s-a nascut pe 12 iulie 1884 la Livorno si a murit in 24 ianuarie 1920 in Paris. Chiar daca era de origine italiana, acesta si-a desfasurat activitatea in Franta si a fost reprezentat al „Scolii Pariziene". Desi a avut o viata scurta, pictorul a realizat o opera eleganta, rafinata, plasata dincolo de barierele manierismului.

Amedeo Modigliani


Amedeo Modigliani
Intreaga sa viata, Modigliani s-a aflat pe in cautarea unei frumuseti perfecte, cu tente abstracte, o frumustete care ar putea sintetiza combinatia dintre idealul visat si concretul. Ca motive cheie in picturile sale putem observa nudurile cu femei sau portretele, in care apareau fie prieteni de-ai pictorului, fie necunoscuti.
Nud de modigliani


Nud de modigliani
Amedeo Modigliani s-a nascut intr-o familie italiana de origine evreiasca. Tatal sau era un negustor din Roma, iar in primii ani de viata ai lui Amadeo, firma tatalui sau a dat faliment. Pe langa situatia materiala precara din primii ani, viitorul pictor s-a confruntat cu probleme de sanatate grave. La doar 11 ani a fost afectat de o boala pulmonara serioasa, iar dupa trei ani s-a imbolnavit de tifos.


Aceasta a fost perioada in care Modigliani a descoperit pictura si a rugat-o pe mama sa sa il lase sa ia lectii de desen. Astfel, in vara lui 1898, Amedeo a inceput sa frecventeze atelierul lui Guglielmo Micheli, un pictor din Livorno. Aici a realizat multe portrete si picturi cu natura moarta.


Pentru ca starea de sanatate i s-a agravat din nou, acesta a fost nevoit sa isi petreaca iarna in Napoli si Amalfi, orase cu o clima mai blanda. S-a insanatosit, iar in 1902 s-a inscris la "Scoala de Nuduri" din Florenta, care era condusa de Giovanny Fattori, iar apoi a studiat la "Institutul de Arte Frumoase" din Venetia.


In anul 1906, Amedeo Modigliani s-a hotarat sa se mute la Paris. Ajuns aici si-a gasit o locuinta in cartierul Montmarte si s-a inscris la "Academie Colarossi". In foarte scurt timp, Modigliani ajunge un cunoscut al barurilor din zona, aparand de fiecare data ca un personaj pitoresc, cu haina lui reiata, fularul rosu in jurul gatului si palaria cu borurile largi.


La Paris a ajuns sa cunoasca personajele artistice ale vremii precum Diego Rivera, Juan Gris, Pablo Picasso, iar dintre scriitori pe Gullaume Apollinaire, Max Jacob si Andre Salmon.


La inceput, stilul lui Modigliani nu era intocmai definit si nici nu avea o usurinta, o naturalete cand venea vorba de executia lucrarilor sale, iar acestea oscilau intre fauvism, expresionism si pastisarea lui Touluse-Lautrec.


Doctorul Paul Alexandre ii admira foarte mult picturile si l-a sustinut sa isi trimita lucrarile la "Salonul Artistilor Independenti". Aici, in primavara lui 1980, Amedeo Modigliani a avut sase tablouri expuse.
Modigliani - autoportret


Modigliani - autoportretAnul urmator, artistul s-a mutat din primul cartier in Cite Falguiere, cartierul Parisului unde Constantin Brancusi, cu care Modigliani s-a si imprietenit, si-a deschis un atelier. Sculptura devine noua pasiune a lui Modigliani, insa acesta nu renunta la pictura. Totusi, ajunge sa expuna sapte sculpturi si guase, in cadrul unei expozitii ce a avut loc in 1911 in atelierul unui artist portughez, Amadeo de Souza Cardoso. Dupa un an, Modigliani este recunoscut ca sculptor si se prezinta cu alte sapte lucrari la al 10-lea "Salon de Toamna".


Din cauza extenuarii fizice, dupa un timp, Modigliani se intoarce pentru refacere la casa parintilor sai din Livorno.


Revine apoi la Paris si incepe din nou sa picteze, de data aceasta realizeaza portrete foarte repede, comandate, iar experientele din domeniul sculpturii sunt cele care ii dau portretelor realizate de el o forma desavarsita, acesta redand intr-un mod aparte trasaturile chipului uman.


Din viata personala a lui Amedeo Modigliani sunt prezentate relatiile acestuia cu ziarista si poeta britanica, Beatrice Hastings (1914-1916) si cu o studenta, Jeanne Hebuterne, pe care o cunoaste in 1917.


Acestia se muta impreuna, ajutati fiind de prietenul bun al pictorului, Leopold Zborowski, care ii si organizeaza lui Modigliani prima expozitie individuala. Este vorba de 32 de panze care au fost expuse la galeria "Berthe Weill". Unele nuduri prezentate la expozitie au fost retinute de politie, pe motiv ca ar fi "imorale". De asemenea, in cadrul aceste expozitii, Amedeo Modigliani nu a reusit sa vanda niciun exemplar.

Portet de Modigliani


Portet de Modigliani - Jeanne HebuternePentru ca starea sa de sanatate s-a agravat din nou, acesta s-a mutat la Nisa, iar Jeanne a nascut aici o fetita. Dupa ce s-a intors la Paris, la sfarsitul primaverii din 1919, Modigliani a pictat in "Rue de la Grande Chaumiere" portrelele prietenilor sai. Dupa un timp se simte tot mai rau, e diagnosticat cu o inflamatie tuberculoasa a meningelor si va fi internat, urmand ca la doar 36 de ani sa moara.

Portret de Modigliani


Portret de Modigliani - Madame GeorgesPicturile lui Amedeo Modigliani au fost mereu expresive si pline de sensibilitate. Porterele si nudurile sunt de regula niste picturi mai aparte, iar pictorul italian a reusit sa surpinda personalitatea modelelor, indiferent de persoanele pe care le picta. A manifestat o inclinatie catre geometrizare, s-a folosit de experienta ca sculptor si a transmis o atmosfera de melancolie si liniste spirituala.