Constantin Brancusi

Detalii

CategoriiCultura
TaguriParis
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7005

Voteaza & Distribuie

Descriere


Brancusi a fost acela care a dat epocii noastre constiinta formei pure. Henry Moore



Sculptorul roman s-a nascut in data de 19 februarie 1876 la Hobita, judetul Gorj si a murit in 16 martie 1957 la Paris. Contributiile acestuia la viziunea plastica si lumbajul sculpturii contemporane au fost marete.



Constantin Brancusi a fost baiatul lui Nicolae si Maria Brancusi. A inceput scoala la Pestisani, unde a facut prima clasa, apoi a continuat sa invete la Bradiceni. In copilarie, viitorul artist a fost foarte des plecat de acasa si a trecut prin multi ani de ucenicie, atat prin boiangerii si pravalii, cat si prin baruri.





Constantin Brancusi


Constantin Brancusi



A urmat apoi Scoala de Arte si Meserii din Craiova, iar in 1898 a mers la Bucuresti pentru a studia la Scoala de Belle-Arte, in 1902. In primul an de studentie, lucrarea realizata de el, "Bustul lui Vitellius" a obtinut o "mentiune onorabila". Dupa doi ani, "Cap al lui Laocoon" a primit medalia de bronz, iar in 1901, cu "Studiu" a castigat medalia de argint.


A realizat apoi, in interval de doi ani, ajutat de doctorul Dimitrie Gerota, lucrarea "Ecorseu". Aceasta lucrare este un studiu al corpului omenesc, iar sculptorul a fost premiat cu o medalie de bronz. Lucrarea amintita este folosita, datorita preciziei detaliilor, in scolile de medicina romanesti. Totodata, Marcel Duchamp a inclus fotografia cu lucrarea respectiva intr-o expozitie organizata de acesta in 1933 la Galeria Brummer, in New York City.


In anul 1903, lui Constantin Brancusi i-a fost cerut pentru prima data sa realizeze un monument public, si-anume bustul generalului medic Carol Davila. Acesta a fost pus la Spitalul Militar din capitala si a ramas singurul monument public din Bucuresti, realizat de sculptor.





Poarta Sarutului


Poarta Sarutului



Dupa un an a plecat la studii in Munchen, iar dupa cateva luni a plecat pe jos prin Bavaria, Elvetia, Franta, iar aici a ajuns la Paris. In 1905 s-a inscris la importanta "Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts", iar aici a lucrat un an in atelierul lui Antonin Mercie. Paraseste apoi scoala si refuza sa fie ucenic in atelierul lui Auguste Rodin, pe motivul celebru:



La umbra marilor copaci nu creste nimic.



A avut apoi prima expozitie la Societe Nationale des Beaux-Arts si la Salon d'Automne de la Paris, In 1907 a realizat prima versiune a "Sarutului", iar aceasta tema a fost reluata de el sub diferite forme, pana in 1940 cand a realizat "Poarta Sarutului", care face parte din Ansamblul Monumental din Targu-Jiu.


Tot in 1907, Constantin Brancusi a inchiriat un atelier in Rue de Montparnasee, a intrat in conflict cu avantgarda artistica din Paris si s-a imprietenit cu Guillaume Apollinaire, Amedeo Modigliani, Marcel Duchamp, Fernand Leger. Artistul va incepe apoi sa lucreze la "Rugaciunea", care a fost o comanda ce a fost expusa apoi drept monument funerar in Cimitirul "Dumbrava" din Buzau.





Masa Tacerii


Masa Tacerii




A revenit apoi, insa pentru scurt timp, in tara si a participat astfel la "Expozitia oficiala de pictura, sculptura si arhitectura", unde a primit din partea juriului condus de Spiru Haret, premiul `II ex aequo`. Acest premiu a fost primit si de Paciurea, Steriadi, Petrascu si Theodorescu-Sion.



Am slefuit materia pentru a afla linia continua. Si cand am constatat ca n-o pot afla, m-am oprit; parca cineva nevazut mi-a dat peste maini. - Constantin Brancusi



Au urmat multe expozitii colective in Paris si Bucuresti la care a participat si unde si-a inaugurat ciclurile "Muza adormita".


Artistul si-a deschis prima expozitie in Statele Unite in 1914, la Photo Secession Gallery, expozitie cu care a facut senzatie, iar colectionarul John Quin i-a cumparat foarte multe sculpturi.





Coloana infinitului


Coloana infinitului




Alte lucrari: "Fantana lui Narcis", "2 Cariatide", "Fiul Risipitor".


Activitatea sa creatoare a fost foarte fructuasa pana in 1940. Din aceasta perioada amintim "Pasarea in vazduh", ciclul "Ovoidului" si sculpturi din lemn. Totodata, in aceasta perioada, artistul a participat la foarte multe expozitii colective, cele mai importante din acea perioada.


Constantin Brancusi si-a realizat o lume asa in atelierul lui din "Impasse Ronsin" din Paris. La Muzeul National de Arta de aici exista multe lucrari ale artistului care au fost lasate prin testament Romaniei si acceptate de Franta.


Abia in 1964 acesta a fost redescoperit de catre romani drept geniu national, iar la Targu Jiu a fost amenajat si ingrijit dupa ce a fost neglijat, Ansambul monumental cu "Coloana fara sfarsit", "Masa tacerii" si "Poarta sarutului". Dupa moartea sa, acesta a devenit si membru al Academiei Romane.


Constantin Brancusi, in ultimul an al vietii sale l-a chemat pe un preot al bisericii ortodoxe, Teofil, pentru a se spovedi, dupa care i-a impartasit faptul ca moare cu inima trista, caci nu se poate intoarce in tara lui. Acesta este inmormantat in Cimitirul Montparnasse din Paris.