Romanian Chamber Orchestra în turneu

Detalii

CategoriiCultura
Taguriconcerte, Hunedoara, Lugoj, Timisoara
Ultima actualizareLuni 30 mai 2022
Vizualizari405

Voteaza & Distribuie

Descriere

Romanian Chamber Orchestra în turneu alături de maestrul Cristian Măcelaru

După o serie de masterclasses și un concert extraordinar cu 11 dirijori de pe 4 continente, pregătiți de maestrul Cristian Măcelaru, Romanian Chamber Orchestra se pregătește de turneu. Concertul de deschidere a turneului va avea loc la Timișoara, în Sala Capitol a Filarmonicii ”Banatul”, în data de 1 iunie, de la ora 19:00. La conducerea orchestrei se va afla maestrul Cristian Măcelaru, recunoscut pe plan mondial drept unul din cei mai importanți dirijori ai generației sale, director muzical al Orchestrei Naționale a Franței, dirijor principal al WDR Sinfonieorchester Köln și director artistic al Festivalului Internațional “George Enescu”. Concertul

Proiectul Romanian Chamber Orchestra se află la cea de-a patra ediție, iar turneul din acest an este unul care trasează conturul Regiunii de Vest a României, prin concerte susținute pe scenele din Timișoara, Lugoj și Hunedoara. De asemenea, în 2022, consemnăm primul concert internațional al ansamblului, care va avea loc în localitatea Brugg din Elveția.

Programul concertelor este următorul:

Timișoara, Sala “Capitol” a Filarmonicii “Banatul”, 1 iunie, ora 19:00;
Lugoj, Teatrul Municipal “Traian Grozăvescu”, 2 iunie, ora 19:00;
Hunedoara, Castelul Corvinilor - Sala Dietei, 3 iunie, ora 19:00;
Brugg, Elveția - Reformierte Kirche Brugg, 5 iunie, ora 17:00.

Romanian Chamber Orchestra este, prin valoarea componenților săi și prin contribuția adusă la patrimoniul național, un punct de referință pentru cultura românească. Unicitatea proiectului este conferită de structura ansamblului ce reunește 22 de muzicieni români care fac performanță atât în țară, cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii.

Romanian Chamber Orchestra a fost înființată în 2019 și îi are ca directori artistici pe violonistul Alexandru Tomescu și pe violistul Cristian Andriș, în timp ce dirijorul ansamblului este maestrul Cristian Măcelaru.

Eu văd Romanian Chamber Orchestra ca pe o echipă națională a muzicienilor, cu maestrul Cristian Măcelaru pe post de antrenor. În plus, mulți dintre noi cântăm pe instrumente foarte valoroase, care ne ajută să avem un sunet de ansamblu aparte. Dincolo de valoarea muzicienilor, care fac parte din cele mai importante orchestre ale lumii, pe termen lung, ne propunem să cântăm în toate colțurile țării, dar și să reprezentăm cu succes România în afara granițelor țării. (Cristian Andriș, director artistic al Romanian Chamber Orchestra)

Sper să continuăm în același fel, adică să implicăm cât mai mult tinerii muzicieni români și să-i încurajăm și, de asemenea, pe tinerii dirijori din toate colțurile lumii. Prin acest proiect, putem să arătăm lumii întregi frumusețea artei și a culturii care există în România. Am descoperit, de-a lungul anilor, că nu putem vinde un brand național decât dacă și cei din țară îl iubesc la fel de mult. Dacă îl simt ca pe ceva al lor. Acest proiect are în nume cuvântul ”Romanian”. E ”Romanian Chamber Orchestra”, nu orice orchestră. Se declară ca fiind un brand românesc și este foarte legat de identitatea noastră ca români. (Cristian Măcelaru, dirijorul Romanian Chamber Orchestra)

Repertoriul propus pentru această ediție este în consonanță cu provocările cu care societatea globală se confruntă în această epocă: război, boală, nesiguranță și, totodată, oferă o perspectivă luminoasă asupra unui viitor posibil, prin accentele optimiste ale repertoriului.

Ne aflăm în timpuri foarte diferite de cele în care am început proiectul. Din punct de vedere geo-politic, România e plasată într-un conflict tragic. Înainte de această ediție, ultimele două au fost realizate în pandemie, cu toate provocările pe care le-a adus această perioadă. Acum însă, în acest context, rolul artistului în societate se schimbă. Eu vreau să arăt lumii pașii pe care trebuie să îi facă pentru a ajunge la pace. Și pentru asta, muzica are rol de ”healing”, de vindecător. Iar acest rol este tot mai important azi. (Cristian Măcelaru)

Războiul început recent în Ucraina a zguduit întreaga lume iar milioane de ucraineni au fost nevoiți să-și părăsească țara pentru a se refugia. Unul dintre aceștia este Valentin Silvestrov, unul dintre cei mai renumiți compozitori ucraineni, care la 84 de ani a fugit traversând aproape orb drumuri întunecate, păduri și câmpuri, pentru a ajunge în 8 martie 2022 la Berlin. Am inclus în programul turneului lucrarea sa intitulatăSilent Music, scrisă pentru orchestră de coarde în 2002, și care este o succesiune de trei piese scurte, intitulate Valsul momentului, Serenadă de seară și Momente de serenadă. Pentru Silvestrov, melodia este esențială pentru supraviețuirea muzicii - o viziune care, indiferent de perioada sa de creație, subliniază baza lirică a artei sale. În timpul tulburărilor politice din Ucraina, Silvestrov a folosit „mijloace muzicale” pentru a lupta pentru țara sa, compunând numeroase coruri, Imnuri Majdan și Rugăciuni pentru Ucraina.

Așadar, ce pot să spun este că, iată, compozitorii își transpun pe muzică propriile povești. Când vorbim, noi folosim cuvinte, dar și frecvențe. Chiar dacă am elimina cuvintele dintr-o frază, frecvența din spate tot rămâne, ca o muzică. Pe care, în funcție de ton, o poți înțelege. Ei bine, muzica este acea frecvență din spatele poveștilor compozitorilor, pe care fiecare ascultător o umple cu propria poveste, după felul în care povestea lui rezonează cu acea frecvență. Și, de aceea, muzica unește. Când unim două note, spunem că realizăm un ”legato”. Dar, ca să faci muzică, trebuie să legi celulă cu celulă. Deci, cel mai important lucru pentru un muzician este să unească. Culturi diferite, povești diferite, aspirații diferite. Noi suntem emițătorii de frecvențe, pe care fiecare își construiește propria poveste. (Cristian Andriș, director artistic al Romanian Chamber Orchestra)

Biletele pentru concertul din 01.06 sunt disponibile pe platforma Entertix și, în limita biletelor rămase nevândute, ele se vor putea achiziționa și de la intrarea în concert, începând cu ora 17.30. Pentru concertul care va avea loc în data de 02.06 la Lugoj, biletele sunt gratuite și pot fi rezervate pe aceeași platformă.

RCO sprijină educația. Campania ”Muzica te crește mare”

Concertul de deschidere a turneului Romanian Chamber Orchestra începe pe 1 iunie, de Ziua Copilului. Pentru că susținem educația, orice copil care vine la concert și însoțitorul lui vor intra gratuit. Trebuie doar să trimiteți un e-mail pentru rezervarea locurilor la adresa office.romanianchamberorchestra@gmail.com, până la data de 31 mai inclusiv. Vârsta copiilor trebuie să fie 7+.

RCO pentru pace

În concertul de deschidere a turneului Romanian Chamber Orchestra, se va interpreta lucrarea "Silent Music", compusă de V. Silvestrov, ca un tribut adus acestui compozitor ucrainean.
Legat de rolul artistului în acest context de război, dirijorul concertului, maestrul Cristian Măcelaru, a declarat că rolul artistului în societate se schimbă. Eu vreau să arăt lumii pașii pe care trebuie să îi facă pentru a ajunge la pace. Și pentru asta, muzica are rol de tămăduitor. Iar acest rol este tot mai important azi.
Pentru că ne dorim și noi să susținem ideea de pace și pentru că muzica poate aduce mai multă liniște în sufletul celui care o ascultă, vrem să anunțăm, pe această cale, că toți refugiații din Ucraina au acces gratuit la acest concert. Cei care doresc să participe, sunt rugați să trimită un e-mail de confirmare la adresa office.romanianchamberorchestra@gmail.com, până la data de 31 mai.