Rembrandt

Detalii

CategoriiCultura
TaguriPictura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6374

Voteaza & Distribuie

Descriere



Rembrandt - Autopotret, 1640


Rembrandt - Autopotret, 1640



Considerat unul dintre cei mai mari pictori olandezi ai timpului sau, Rembrandt Harmenszoon van Rijn a marcat istoria picturii printr tehnica remarcabila a clarobscurului. In acelasi timp pictor, desenator si gravor, el este autorul celebrei panze Rondul de noapte din 1642.



Ucenicia artistica a lui Rembrandt

Nascut in Leiden, Rembrandt intentioneaza inca de la inceput sa urmeze o cariera intelectuala. Vorbind deja latina, intra la Universitate la 14 ani, dar in curand isi da seama ca aceasta cale nu-i mai surade. Atras de arta, decide in schimb sa participe la cursurile pictorului Jacob van Swanenburgh. Urmand aceasta cale, pleaca la Amsterdam, si intra in atelierul pictorului istoric Pieter Lastman si isi perfectioneaza tehnicile timp de sase luni inainte de a se intoarce la Leiden.



La doar 18 ani, Rembrandt isi deschide un atelier impreuna cu prietenul sau Jan Lievens. Aici se va dedica dezvoltarii stilul sau, indepartandu-se de tehnicile prea academice. Datorita unui succes tot mai mare, a inceput sa primeasca din ce cin ce mai multi elevi. Orientandu-se treptat spre folosirea clarobscurului, isi rafineaza stilul marcat de jocul umbrelor si al luminilor.


O reputatie in crestere

Din ce in ce mai recunoscut, talentul sau ii permite sa ajunga la Amsterdam si sa se stabileasca acolo in 1631. Comenzile pentru portrete si tablouri istorice incep sa curga rapid. Din 1632, Rembrandt picteaza Lectia de anatomie a Dr. Nicolaes Tulp. Punerea in scena si valorizarea personajelor are imediat succes in randul burgheziei.




Lectia de anatomie a doctorului Tulp - Rembrandt


Lectia de anatomie a doctorului Tulp - Rembrandt





In 1634, este propulsat in lumina reflectoarelor artei datorita casatoriei cu Saskia van Uylenburgh, nepoata unui negustor de arta care l-a gazduit de la sosirea sa. Aceasta ii mijloceste sotului ei intrarea in inalta societate, ceea ce ii va creste comenzile.



Picturile lui Rembrandt prezinta unele trasaturi baroce, in special in compozitiile lui istorice si religioase: culorile sunt vibrante si scenele descriu momentul dramatic al actiunii. Puternic influentat de Rubens, Rembrandt se distinge prin folosirea clarobscurului care accentueaza expresiile si sentimentele personajelor.



Un pictor lovit de nenorocire

In timp ce viata sa artistica este in plina expansiune, Rembrandt se confrunta cu mai multe pierderi tragice. Are doi copii care mor la doar cateva luni de la nastere si dupa ce se muta impreuna cu sotia sa intr-o frumoasa casa din cartierul evreiesc, li se naste al treilea copil, care nu supravietuieste nici el mai mult. Al patrulea, Titus, isi pastreaza o stare buna a sanatatii, insa va fi nevoit sa creasca fara mama deoarece Sakia moare in 1642.



In aceasta perioada trista, cariera pictorului nu decade, desi omul este intr-adevar coplesit. La un an de la moartea sotiei sale, Rembrandt creeaza una dintre lucrarile sale majore: Compania capitanului Frans Banning Cocq, cunoscuta mai mult sub numele de Rondul de noapte. Insarcinat sa infatiseze un portret de grup care reprezenta garda municipala, a reusit, prin compozitia si utilizarea umbrelor si a luminilor, sa redea efectul de miscare si de exprimare demn de arta baroca.




Rondul de noapte - Rembrandt


Rondul de noapte - Rembrandt




Spre o arta mai matura

Artistul nu era o fire singuratica, asa ca din 1643 intretine o relatie cu Geertje Dircx si continua fara intrerupere realizarile sale artistice, care includ auto-portrete, peisaje si picturi biblice. In aceasta perioada, in lucrarile sale se regasesc tendintele clasicismului. Rembrandt nu se limiteaza la pictura, ci se dedica cu talent desenului si gravurilor.



Noua lui sotie este internata in 1649, lasandu-l din nou pe pictor in singuratate. Din nou, nu va dura mult, pentru ca Rembrandt face dintr-o servitoare, Hendrickje Stoffels, amanta sa. Aceasta devine rapid unul dintre modelele sale majore. Din aceasta uniune se naste o fiica, Cornelia, dar cei doi nefiind casatoriti, Biserica vede aceasta relatie cu un ochi rau. In 1656, Rembrandt este complet ruinat si e fortat sa-si vanda colectia de opere de arta, de care este deosebit de atasat. Isi vinde casa si, la scurt timp dupa, fiul si partenera sa il pun sub tutela.



Rembrandt dobandeste o anumita intelepciune si isi dezvolta arta spre o maiestrie a unui stil care se indeparteaza oarecum de tendintele baroc (Sindicii postavarilor, 1661). Realizeaza multe autoportrete pe care le-a inceput pe vremea debuturilor sale, accentuand mereu adancimea de lumina (Autoportret cu sevalet, 1660). Din pacate, pictorul este indoliat din nou in 1663, de data aceasta de moartea lui Hendrickje, lovita de ciuma si apoi de cea a fiului sau Titus in 1668. Artistul a murit in anul urmator, dupa participarea la nasterea nepoatei sale, Titia.




Sindicii postavarilor - Rembrandt


Sindicii postavarilor - Rembrandt




Autoportret cu sevalet - Rembrandt, 1660


Autoportret cu sevalet - Rembrandt, 1660






Rembrandt a fost un artist multi-talentat, care a influentat profund arta timpului sau. Compozitiile sale majore cu tendinte baroce lasat locul treptat realizarilor mai sobre si mai simple, axandu-se totusi pe sentimentul uman si expresivitate. A stiut cum sa se joace cu tehnicile efectului de clarobscur perfecte pentru redarea scenelor portretelor mai dramatice. Mare maestru, Rembrandt ii va influenta pe Goya, Delacroix, Picasso si pe multi altii.