Dureri de rinichi - cauze si prevenire

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari12341

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cauzele durerilor in zona abdominala sau dificultatilor de urinare pot sa fie pietrele la rinichi. Pentru a evita aceste dureri de rinichi, atat de suparatoare, ia-ti masuri de prevenire.

Ce sunt de fapt pietrele la rinichi?

Cunoscute si sub denumirea de calculi renali, pietrele la rinichi sunt niste depozite solide de minerale sau de cristale care se acumuleaza in tractul urinar. Persoanele cele mai predispuse acestei afectiuni sunt atletii, batranii si cei care nu consuma destula apa si devin deshidratati.

Dureri de rinichi - cauze

  • deshidratarea
  • alimentatia bogata in proteine si saraca in fibre
  • sedentarismul
  • transmiterea genetica
  • functionarea unui singur rinichi
  • infectii urinare
  • boala Crohn.

Dureri de rinichi - prevenire
1. Multa lamaie
Cel putin un pahar de limonada pe zi iti va asigura cresterea nivelului de citrate din urina. Cu cat cantitatea de citrat urinar din organismul tau e mai scazuta, cu atat cresc sansele sa faci pietre la rinichi.

2. Fara ciocolata in exces
Datorita continutului bogat de antioxidanti si acizi oxalati, ciocolata e cunoscuta ca stimulator pentru formarea pietrelor la rinichi. Asadar nu fa excese cu acest desert.

3. Multa apa
Cel putin 12-14 pahare de apa pe zi ne sunt recomandate nu numai pentru hidratare ci si pentru a impiedica formarea pietrelor la rinichi. Consumand multa apa urina va fi mult mai diluata, ceea ce te va tine departe de durerile de rinichi.

4. Fara prea multe proteine animale
Consuma alimente sarace in proteine animale. De ce? In compozitia carnii se gasesc multe purine, substante ce faciliteaza formarea pietrelor la rinichi si, implicit, a durerilor corespunzatoare.

5. Multe fibre
Se recomanda consumul alimentelor bogate in fibre: legume verzi cu frunze, fructe, fasole si cereale integrale. Fibrele contribuie la eliminarea toxinelor din corp si impiedica mineralele sa se depuna. Aceste minerale se transforma, in majoritatea cazurilor, in pietre la rinichi, responsabile de durerile atat de apasatoare.