Sange in urina

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari10638

Voteaza & Distribuie

Descriere

In hematurie, rinichii sau alte parti ale tractului urinar, le permit celulelor din sange sa se scurga in urina. O serie de probleme pot provoca aceasta scurgere, printre care:

* Infectii ale tractului urinar
Sunt deosebit de frecvente la femei, dar pot aparea si la barbati. Se declanseaza atunci cand bacteriile intra in corp prin uretra si incep sa se multiplice in vezica. Infectiile se dezvolta uneori dupa activitatea sexuala. Simptomele pot fi: o senzatie persistenta de a urina, dureri si arsuri la urinare si urina cu miros puternic. In cazul unor pacienti, in special adultii mai in varsta, singurul semn al bolii poate fi sangele microscopic.

* Infectii ale rinichilor
Numite si pielonefrite, acestea pot aparea atunci cand bacteriile patrund in rinichi prin sange sau cand urca din uretere spre rinichi. Semnele si simptomele sunt deseori similare cu cele ale infectiilor vezicii, desi infectiile renale sunt mai susceptibile de a provoca febra si durere in coaste.

* Pietre la vezica sau la rinichi
Mineralele din urina concentrata se precipita uneori sa iasa afara, formand cristale pe peretii rinichilor sau ai vezicii urinare. De-a lungul timpului, cristalele se pot transforma in pietre mici si dure. Pietrele sunt in general nedureroase si probabil nu veti sti ca le aveti, cu exceptia cazului in care cauzeaza un blocaj sau cand sunt eliminate. Atunci simptomele nu se pot confunda - pietrele la rinichi pot provoca dureri chinuitoare. De asemenea pot provoca atat sangerare vizibila cat si microscopica.

* Prostata marita
Prostata - situata chiar sub vezica urinara, inconjoara partea de sus a uretrei - deseori incepe sa creasca pe masura ce barbatii se apropie de varsta mijlocie. Cand glanda se mareste, comprima uretra, blocand partial fluxul de urina. Semnele si simptomele unei prostate marite (hiperplazie benigna de prostata) sunt dificultatea de a urina, o nevoie urgenta sau persistenta de a urina, sangerare vizibila sau microscopica. Infectia prostatei (prostatita) poate provoca aceleasi semne si simptome.

* Boli de rinichi
Sangerarea urinara microscopica este un simptom comun al glomerulonefritei, care cauzeaza inflamarea sistemului de filtrare al rinichilor. Glomerulonefrita poate fi parte a unei boli sistemice, cum ar fi diabetul, sau poate aparea pe cont propriu. Poate fi declansata de infectii virale sau de streptococi, de boli ale vaselor de sange (vasculita), si de probleme ale sistemului imunitar, cum ar fi nefropatia, care afecteaza capilarele mici ce filtreaza sangele in rinichi.

* Cancer
Sangerarea vizibila in urina poate fi un semn al cancerului avansat de rinichi, vezica sau prostata. Din pacate, se poate ca semnele sau simptome sa nu apara in fazele incipiente, atunci cand aceste tipuri de cancer sunt mult mai tratabile.

* Tulburari mostenite
Anemia celulelor in secera - un deficit cronic de globule rosii - poate fi cauza sangelui in urina, atat vizibil, cat si microscopic. La fel poate fi si sindromul Alport, care afecteaza membranele de filtrare in glomerulii rinichilor.

* Rani ale rinichilor
O lovitura sau alte leziuni la nivelul rinichilor provocate intr-un accident sau in sport pot prezenta sange in urina.

* Medicamente
Medicamentele care pot provoca sangerari urinare sunt aspirina, penicilina, heparina si medicamentul anti-cancer cu ciclofosfamida.

* Exercitiile intense
Nu este destul de clar de ce exercitiile intense cauzeaza hematuria. Acestea pot fi traumatisme la nivelul vezicii urinare, deshidratare sau distrugerea celulelor rosii din sange care are se intampla in timpul exercitiilor sustinute la aerobic. Alergatorii sunt cel mai des afectati, desi aproape orice atlet poate dezvolta sangerari vizibile in urina dupa un antrenament intens.