Probleme sociale in educatie

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6737

Voteaza & Distribuie

Descriere

Daca exista un lucru care urca sau coboara un individ, aceea este educatia lui. Scolile, unde copiii invata si se pregatesc pentru viata, sunt datoare sa le ofere mediul potrivit in care sa poata obtine o educatie corespunzatoare. In scoala, elevii studiaza limbi straine, matematica, stiinte, istorie si o serie de alte materii. Participa la activitati sportive, socializeaza cu colegii lor si invata cum sa se adapteze la diferite situatii sociale. Cu toate acestea, un impediment in calea dezvoltarii copilului vine prin intermediul diverselor probleme sociale care afecteaza sistemul de educatie. Iata care sunt cateva dintre ele:

Problemele emotionale

Societatea s-a schimbat considerabil in ultimele decenii, iar rata divorturilor este foarte mare, ceea ce inseamna ca multi copii cresc in familii monoparentale. Cresterea in familii destramate poate afecta in mod negativ sanatatea emotionala a unui elev si acest lucru ii poate diminua randamentul la scoala. Cu toate acestea, chiar si atunci cand copiii sunt crescuti in familii in care sunt prezenti ambii parinti, nevoile lor emotionale nu vor fi mereu indeplinite.

Problemele etnice

Copiii care apartin anumitor grupuri etnice, cum ar fi negrii sau romii, au tendita de a invata mai incet decat ceilalti. Din cauza rasismului si a prejudecatilor imprumutate de la parinti, copiii din majoritatea etnica ii vor sicana pe ceilalti, ceea ce le va scadea mult stima de sine.

Problemele legate de gen

O alta problema sociala a educatiei este diferentierea pe baza de sex. In anumite sectiuni ale societatii, fetele au mai putine oportunitati de scolarizare, in comparatie cu baietii. De asemenea si asteptarile ca fetele sa ia note mai mari sunt mai mici.

Problemele economice

Unele probleme sociale apar in educatie ca urmare a stratului economic din care face parte elevul. Cei care fac parte din familii sarace, fie merg la scoli care nu sunt atat de bine echipate cu aparatura tehnologica, fie nu au posibilitatea de a invata acasa pe aceste suporturi. Acest lucru ii pune automat in dezavantaj fata de elevii care au mai multe posibilitati financiare.

Problemele culturale

Elevii care provin din familii de imigranti sau minoritare pot avea dificultati din cauza limbii, iar acest lucru creeaza o bariera in comunicarea dintre ei si colegii sau intre ei si profesori si, prin urmare, nu pot primi o educatie corespunzatoare.

Impactul problemelor sociale asupra educatiei

Din cauza acestor probleme sociale, o multime de elevi abandoneaza scoala in fiecare zi, iar acest lucru are in principal doua tipuri de impact - in primul rand, performanta elevului are de suferit si in al doilea rand, asteptarile profesorilor nu raman aceleasi pentru toata lumea. De aceea au fost ridicate anumite aspecte politice in domeniul educatiei pentru a rezolva problemele sociale care apar in scoli.

In orasele mari sau in cele unde majoritatea elevilor provin din familii de imigranti exista scoli cu programe bilingve. Acest lucru ii ajuta sa invete limba oficiala si alte materii mai repede.