Principiul funcționării motoarelor electrice trifazate - prin ce se diferențiază de celelalte motoare

Detalii

CategoriiStiinta
Tagurimotoare electrice
Ultima actualizareMarti 16 iunie 2020
Vizualizari653

Voteaza & Distribuie

Descriere

Într-o lume în continuă schimbare, o lume ce depinde de tehnologie pentru a supraviețui și pentru a se dezvolta, motoarele electrice par a nu mai fi o noutate. Fără de ele, nicio industrie automatizată din zilele noastre nu ar fi existat, respectiv nu ar fi pășit în anul 2020. Dispozitive electromecanice, ce transformă energia electrică în energie mecanică, motoarele electrice sunt recunoscute pentru lucrul mecanic pe care îl fac. Întotdeauna acompaniate, niciodată singure, motoarele electrice au nevoie deseori și de generatoare electrice, cele ce se pot ocupa de transformarea inversă a energiei.

Principiul standard de funcționare al motoarelor electrice trifazate

Orice motor electric este format din 2 componente: stator (parte exterioară a motorului electric) și rotor (partea interioară). Lucrând concomitent, acestea realizează transformarea energiei electrice în energie mecanică. Atunci când vine vorba de motoarele electrice trifazate, bobinele din cadrul statorului sunt suprapuse compensat, având un unghi electric de 120⁰. Cum se obțin cele trei faze ale motorului electric? În momentul în care bobina principală a statorului este conectată la sursa de curent alternativ trifazat, în interior se formează un câmp magnetic rotativ ce are o viteză sincronă.

Acesta este principiul de obținere a curentului alternativ trifazat, respectiv a unui motor electric sincron trifazat. Cum se diferențiază motoarele electrice trifazate de celelalte tipuri? Vorbim în primul rând de faptul că, în cazul motoarelor electrice trifazate, viteza de rotație a rotorului nu trebuie să atingă viteza produsă de stator. În caz contral, în caz de egalitate a vitezelor, forța de răsucire nu ar putea fi generată.

De unde pot fi achiziționate motoare electrice trifazate

Când vine vorba de motoarele electrice calitative, rezistente și diverse, Braco este un producător ce iese în evidență. Societatea în cauză este specializată în comercializarea motoarelor electrice. Putem aminti aici de comercializarea motoarelor trifazate, monofazate, motoarelor electrice cu 2 turații, cu frână, antiexplozive, cu rotor bobinat și nu numai. Analizând mai în detaliu motoarele electrice trifazate disponibile la Braco, putem spune că acestea dispun de puteri cuprinse între 0.09 - 400 kW. Totodată, modelele disponibile aici - https://www.bracomotoareelectrice.ro/motoare-electrice-trifazate - pot fi cu 2 poli și 3000 rotații pe minut, 4 poli și 1500 de rotații pe minut, dar și cu 6 poli și 1000 de rotații pe minut și chiar cu 8 poli și 750 rotații pe minut.

Cât despre caracteristicile standard, motoarele electrice trifazate dispun de protecție anti praf și anti umiditate IP55. Clasa de izolație are indicativul F, iar frecvența lor este de 50 Hz. În aceeași ordine de idei, tensiunea motoarelor electrice trifazate poate fi de 230/400 V sau 400/690 V. La cerere, motoarele electrice trifazate pot avea tensiuni speciale, turații scăzute de 10 sau chiar 12 poli, ventilație auxiliară și chiar 2 captele de ax. Experții de la Braco se pot ocupa și de dotarea acestora cu econder și cu rulmenți pe partea de tracțiune pentru sarcini radiale cu mult mai mari.

Pentru și mai multe detalii în acest sens, cei interesați sunt invitați să acceseze bracomotoareelectrice.ro. Le este recomandat să ia legătura cu experții în domeniu pentru a obține o cotație de preț.