Parchet triplustratificat - ce caracteristici luam in considerare la alegerea acestuia

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriparchet
Ultima actualizareMiercuri 7 noiembrie 2018
Vizualizari753

Voteaza & Distribuie

Descriere

Achizitionarea si montarea unui parchet triplustratificat nou este cu adevarat un eveniment, poate nu neaparat din cauza costurilor pe care le implica, cat mai ales datorita faptului ca reprezinta o alegere cu mare impact asupra aspectului locuintei si, mai ales, pe termen lung. Asadar, un parchet trebuie sa se potriveasca intrutotul gusturilor si asteptarilor celor care il vor utiliza zi de zi. Iata cateva sfaturi privind modul cum trebuie sa tinem cont de caracteristicile parchetului triplustratificat atunci cand vrem sa obtinem o pardoseala cu un anumit aspect. Avand in vedere cat de complex poate fi procesul selectarii parchetului ideal, este indicat sa fie solicitata si parerea specialistilor in domeniu.

Culori si nuante (tonuri)

Desi din punct de vedere tehnic nu inseamna acelasi lucru, atunci cand vorbim de parchet, cele doua se pot confunda. De exemplu, putem intalni un parchet stejar culoare naturala, dar si parchet din stejar intr-o nuanta mai aurie. Iar acest lucru se repeta pentru fiecare specie folosita la obtinerea placilor de parchet, uneori chiar in mai multe nuante. De obicei, tonul culorii rezulta dintr-o impresie de ansamblu, atunci cand parchetul triplustratificat este montat in camera. De aceea este mai greu sa ne dam seama de adevarata nuanta a parchetului cand suntem in posesia unor mostre. Un parchet montat arata ceva mai inchis la culoare decat o mostra. Atunci cand tinem o mostra in mana, aceasta va fi in plina lumina, in timp ce parchetul este asezat la cel mai de jos nivel, umbrit de mobila, acoperit de covor, deci nu va mai arata atat de stralucitor.

Desenul parchetului - pori, linii si fladere

Desenul de pe suprafata placilor din lemn este determinat de modul cum s-a facut debitarea bustenilor dupa doborarea arborilor. Mostrele de parchet va pot ajuta sa vedeti cat de proeminent este desenul unui anumit tip de lemn, dar este mai greu sa capatati o privire de ansamblu in acest fel. In unele cazuri aceste trasaturi sunt de-abia vizibile, in timp ce in altele sunt atat de bine definite si inchise la culoare incat pot personaliza intreaga incapere. De asemenea, unele tipare se desfasoara in lungime, fiind drepte sau usor arcuite (prin debitare in lungul arborelui), dar exista si tipare complexe, care pot prezenta schimbari bruste de directie (prin debitare transversala sau tangentiala la bustean). Din acest motiv, cel mai bine este sa vizualizati un parchet montat pe suprafata mai mare, cum ar fi intr-un showroom sau cel putin sa aveti fotografii de ansamblu la dispozitie.

Finisajul final

Lacul sau uleiul protector de la suprafata placilor de parchet poate da un aspect mat sau lucios pardoselii. Mat inseamna ca producatorul a realizat o suprafata care reflecta mai putin lumina, in timp ce foarte stralucitor se refera la un luciu asemanator ca intensitate cu aspectul unui pian. Exista, bineinteles, si grade intermediare de luciu, destinat celor care nu agreeaza extremele.

Textura

Suprafata pardoselii poate fi si altfel decat neteda atunci cand o atingi. Cele mai recente tehnologii au ca rezultat o suprafata asemanatoare lemnului finisat manual, cu intentia de a recrea un aspect uzat, antic. Ca urmare, suprafetele pot prezenta mici neregularitati sau chiar un aspect usor valurit, fara ca acet lucru sa afecteze rezistenta la zgarieturi sau luciul parchetului.

Muchiile

Marginile placilor de parchet pot fi realizate astfel incat sa indeplineasca doua scopuri: sa nu poata fi observate deloc in locul de imbinare al placilor sau, dimpotriva, sa iasa bine in evidenta. In primul caz, parchetul va arata uniform de la un perete al camerei la celalalt, in al doilea caz va rezulta un tipar al imbinarilor cu rol estetic sau de accentuare a aspectului de parchet lemn masiv (locul de imbinare al placilor va prezenta un mic sant (bizot), tocmai pentru a accentua ma bine aspectul de dusumea din scanduri). Exista chiar si metode de a patina, de a innegri muchiile, astfel incat sa para arse si foarte vechi.