Nume celebre in patinajul artistic

Nume celebre in patinajul artistic

Detalii

CategoriiSport
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8252

Voteaza & Distribuie

Descriere

Patinajul artistic este un sport de iarna ce se bucura de o mare popularitate si apreciere. Mai mult, este o forma de arta. Iata cativa patinatori pe gheata celebri, care ne-au impresionat si de a caror performante ne vom aminti mereu.


Oksana Baiul

Oksana Baiul este o patinatoare profesionista de origine ucraineana. Oksana a fost campioana olimpica in 1994. S-a nascut in Dnipropetrovsk, Ucraina, la 16 noiembrie 1977. La doar trei ani bunicul ei i-a daruit prima pereche de patine de gheata. Ea a inceput sa concureze la evenimente de patinaj pe gheata de la varsta de sapte ani.



Oksana Baiul


Oksana Baiul, patinatoare celebra



A castigat in 1993 Campionatul Mondial de Patinaj Artistic, la varsta de 15 ani. Ulterior ea a castigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de Iarna din 1994 invingandu-l pe Nancy Kerrigan din Statele Unite. A trecut la profesionisti dupa Jocurile Olimpice de Iarna din 1994 chiar daca avea doar 16 ani la momentul respectiv si a concurat numai la patru evenimente majore internationale, castigand cele mai mari titluri - World Figure Skating si Jocurile Olimpice si terminand pe locul 2 in competitia europeana din 1993 si 1994.



Oksana Baiul


Oksana Baiul, 1994



Ca urmare a castigului ei la Jocurile Olimpice de Iarna din 1994, comentatorii si criticii au laudat stilul si performanta Oksanei. Dupa Jocurile Olimpice insa, Oksana a fost afectata de doua operatii care au afectat performanta ei pe patinoar. Prima a fost o interventie chirurgicala artroscopica la genunchi, in vara anului 1994, dupa care Oksana a fost sfatuita de catre medicul ei sa nu se intoarca pe gheata timp de doua luni.



Datorita contractului de milioane de dolari semnat de antrenorul ei, Galina Zmievskaya, Baiul a ignorat recomandarea medicului (la ordinul lui Zmievskaya) si s-a intors pe gheata in doua saptamani si a participat la sase competitii. Acest lucru precum si schimbarile organismului specifice maturitatii i-au influentat sariturile in mod drastic.


Pentru ca problemele profesionale si personale intampinate erau tot mai multe, Oksana a cazut in patima alcoolului. In 1997, a fost arestata dupa ce si-a distrus masina intr-un accident in urma intoxicatiei. Oksana a intrat in cele din urma intr-un program de reabilitare. Dupa aceea, a continuat sa patineze din cand in cand, chiar a semnat un contract cu celebrul spectacol "Broadway on Ice".


Mao Asada

Patinatoare celebra japoneza, Mao Asada a castigat de doua ori Campionatul National al Japoniei, in 2007 si 2008, Grand Prix-ul din 2005/2006, Campionatul Mondial de Patinaj Artistic din 2008 si Campionatul Celor 4 Continente in 2010. Mao este clasata cea mai buna patinatoare din lume.



Mao Asada


Mao Asada



S-a nascut in Nagoya, Aichi, Japonia pe 25 septembrie 1990. Mao Zedong a inceput patinajul artistic in 1995. A devenit prima patinatoare din lume care a executat doi tripli axeli in timpul unui program de antrenament la Campionatul National de Patinaj Artistic din Japonia din 2005. Mao a terminat pe pozitia a doua in concurs dar a fost prea tanara pentru a se califica la Jocurile Olimpice de Iarna din 2006, conform normelor internationale de eligibilitate la patinaj.


In sezonul 2007-2008 Mao a castigat ambele concursuri Grand Prix. A castigat al doilea titlu national si a fost aleasa in echipele ce urmau sa concureze in Campionatul Celor 4 Continente din 2008 si Campionatul Mondial de Patinaj Artistic din acelasi an. Mao a castigat pentru prima data Campionatul Celor 4 Continente si Campionatul Mondial din 2008 din Gothenburg.



Brian Boitano

Patinator american, Brian Boitano a iesit de patru ori campion national in Statele Unite, de doua ori campion mondial (in 1986 si in 1988) si in 1988 a fost medaliat cu aur olimpic. S-a nascut in 22 octombrie 1963 in Mountain View, California. Boitano a fost primul patinator american care a reusit un triplu axel. A fost, de asemenea, primul patinator care a incercat un salt cvadruplu intr-o competitie.



Saltul celebru al lui Brian a fost triplul lutz in care si-a ridicat bratul stang deasupra capului. In 1996, Brian a fost introdus in Muzeul celebritatilor americane din New York, la sectiunile Patinaj Artistic in Lume si Patinaj Artistic in Statele Unite. Dupa ce a trecut la profesionisti in 1988, Boitano a castigat sase titluri in Campionatul Mondial de Profesionisti.