Cum îți ajuți copilul să iubească sportul: 5 trucuri

Detalii

CategoriiSport
Taguricopii, sport
Ultima actualizareLuni 8 august 2022
Vizualizari408

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sportul practicat în copilărie contribuie la dezvoltarea armonioasă a sistemului muscular și osos, reduce riscul de obezitate, îmbunătățește starea de spirit, abilitățile de concentrare și cele sociale. Iată 5 trucuri prin care să îl faci pe copilul tău să îndrăgească activitățile fizice și să aștepte cu nerăbdare orele de sport, antrenamentele sau mișcarea din timpul liber.

1. Achiziționează echipamente sportive vesele
Indiferent că este la grădiniță, școala primară, gimnazială sau liceu, copilul tău are nevoie de echipamente sportive adecvate: îmbrăcăminte lejeră, încălțăminte comodă, care să susțină piciorul și un sac de sport colorat, care să îl binedispună. Dacă cel mic se simte bine, există mai multe șanse să iubească sportul. Mai mult, alege accesorii potrivite vârstei și nivelului de experiență, astfel încât activitățile fizice să fie cât mai plăcute.

2. Planifică activități sportive în familie
Unul dintre cele mai utile trucuri pentru a-l face pe copilul tău să îndrăgească mișcarea este planificarea unor activități sportive la care să participe toată familia, rudele, vecinii sau prietenii. Fii un exemplu încă din primii ani de viață ai preșcolarului, iar acesta va adopta, mai devreme sau mai târziu, obiceiurile tale sănătoase. Alergați împreună, organizați o competiție de tenis, volei sau fotbal, mergeți în drumeții, cu rolele sau cu
bicicletele - orice implică efort și bună dispoziție.

3. Pune accentul pe distracție
Sportul nu este doar despre rezultate și performanță. Încurajează-l pe copilul tău să fie activ și sărbătorește progresul. Nu pune presiune pe acesta să se ridice la așteptările familiei sau ale antrenorului. Dacă își pierde interesul pentru o activitate sportivă, încearcă să îi reamintești de entuziasmul de la început și de modul în care a reușit să își îmbunătățească abilitățile. Practicarea unui sport este distractivă și oferă o stare de spirit mult mai bună.

4. Încurajează-l să exerseze în afara orelor de sport
Dacă reținerea copilului față de activitățile sportive este legată de abilitățile lui, încurajează-l să exerseze cât mai mult. Orele de sport sau antrenamentele nu sunt întotdeauna de ajuns pentru înțelegerea unui sport și învățarea corectă a mișcărilor. Prin repetare și corectarea greșelilor de postură sau de execuție, cel mic devine mai bun la sportul respectiv și, implicit, îi va crește interesul. Ajută-l cu îndrumări sau găsește pe cineva priceput, care să îi dea câteva sfaturi.

5. Diversifică activitățile sportive
Un copil se poate plictisi repede de o activitate sportivă sau îi displace un sport pentru că nu este la fel de bun ca ceilalți colegi, oricât s-ar strădui. Permite-i să încerce diferite sporturi, până găsește ceva la care să se priceapă și care să îl pasioneze. Dacă nu îi plac opțiunile tradiționale, ar putea încerca dansul, echitația sau mersul sportiv. De asemenea, este important colectivul. Trebuie să aibă relații bune cu antrenorii și coechipierii săi.

Practicarea sportului are numeroase beneficii pentru copii, de la dezvoltarea fizică la îmbunătățirea abilităților sociale. Încurajează fata sau băiatul tău să aibă un stil de viață activ și să facă mișcare în mod regulat, însă fără a impune o activitate anume sau obținerea unor rezultate remarcabile. Ajută-l pe copilul tău să aleagă echipamente adecvate și vesele, pentru a se simți cât mai bine la antrenamente.

Sursă foto: Freepik.com