Noul studiu Novakid: cum se implica parintii in cresterea si educarea copiilor

Detalii

CategoriiEducatie
Taguricopii
Ultima actualizareMiercuri 14 decembrie 2022
Vizualizari392

Voteaza & Distribuie

Descriere

Decembrie 2022 Cresterea si educarea copiilor reprezinta procese ample, ce implica o responsabilitate permanenta. In ciuda eforturilor depuse de parinti, este important de stiut ca numerosi factori isi pun amprenta asupra micutilor in formare: de la celebrul „gap generation” (diferenta dintre generatii), la cultura sau mediu social.

Scoala online de engleza nr. 1 din Europa, Novakid, a realizat un nou studiu pentru a descoperi ce provocari de parenting sunt intampinate adesea in ziua de azi, dar mai ales ce le cauzeaza. In cadrul acestuia au participat 3.000 de respondenti din 10 tari (din Europa si regiunea Orientului Mijlociu – Africa de Nord), tutori ai unor copii cu varste cuprinse intre 4-14 ani. Datele au fost colectate pe durata lunii octombrie 2022.

Planificarea viitorului nu trebuie sa excluda independenta copilului

Grija parinteasca nu cunoaste limite, insa acest fapt poate genera uneori instabilitate in relatia cu cei mici. Potrivit rezultatelor sondajului, mamelor si tatilor din diferite tari le este dificil sa gaseasca un echilibru intre planificarea viitorului copilului lor si oferirea independentei in alegeri. In Franta, aproape jumatate (45%) dintre respondenti au afirmat ca este o provocare absoluta, in Spania 34% au impartasit aceeasi opinie, iar in Italia 56% au considerat ca este o chestiune destul de complicata, insa nu o „provocare absoluta”. La polul opus, in Turcia 18% dintre participantii la studiu au afirmat ca nu e deloc complicat sa armonizezi balanta intre control si libertatea acordate celor mici.

Bazele alegerilor rationale sunt oferite de familie

Parintii tind sa decida in numele copiilor lor cu privire la numeroase aspecte: scoala pe care sa o frecventeze, meditatiile suplimentare, activitatile extracurriculare, sporturile practicate si continuturile video urmarite. De pilda, 86% dintre respondentii spanioli se implica in alegerea unui sport pe care copiii sa-l practice, 69% intervin in preferintele muzicale, iar 74% in grupul de prieteni. In schimb, cand vine vorba de continutul video consumat, germanii sunt cei mai atenti (90%). La capitolul pasiuni si timp liber, 79% dintre italieni au un cuvant de spus.

Adultii pot ghida copilul intr-un mod sanatos fara prea multa interventie. Micutul ar trebui sa fie crescut nu ca un prototip al mamei sau al tatalui, ci ca un individ separat. Este o persoana diferita de parintii sai, cu temperament si inclinatii diferite. Asadar, ar trebui sa i se acorde autonomia, pentru ca in final sa se familiarizeze cu alegerile rationale.

In ce masura afecteaza diferenta dintre generatii abordarile de parenting?

Fiecare parinte isi stabileste principiile dupa care se ghideaza in procesele de crestere si educare. Aceasta decizie este impactata, in mai mica sau mai mare masura, de experienta proprie din perioada copilariei. Asadar, la intrebarea „Cat de diferita considerati ca este abordarea dvs. de parenting si educare fata de cea a parintilor dvs.?”, 26% dintre respondentii din Turcia au spus ca cele doua sunt opuse. In rest, majoritatea participantilor au fost de acord ca abordarea lor difera de cea a parintilor, insa ca exista anumite caracteristici comune (35% in Germania, 39% in Franta, 44% in Italia, 39% in Spania, 42% in tarile din regiunea Orientului Mijlociu si Africa de Nord).

Exercitiile pentru acasa (nu) sunt necesare

Conform rezultatelor studiului, cea mai mare parte a copiilor isi rezolva temele pentru acasa sub supravegherea parintilor (in topul clasamentului pozitionandu-se respondentii din Franta si Spania). Ce parere au tutorii cand vine vorba de reducerea sau anularea exercitiilor pentru acasa (in cazul copiilor cu varste intre 6-9 ani)? Parintii germani tind sa nu fie de acord cu aceasta masura (50%), pe cand cei spanioli o sustin cu ardoare (59%). Desigur, formarea copiilor necesita mult timp, implicare si atentie de toate partile. Este esential ca exemplul parental sa fie unul sanatos, echilibrat si rabdator. Consolidarea autonomiei de la varste fragede, a sentimentului de incredere si comunicarii deschise sunt imperioase pentru adultul de mai tarziu, plin de idei si initiative, capabil sa schimbe societatea in adevaratul sens al cuvantului.

Despre Novakid

Novakid, platforma online de limba engleza pentru copii, a fost fondata in 2017, in Silicon Valley (SUA), de Max Azarov, Dmitry Malin si Amy Kroveletskaya. In 2021, peste 2,6 milioane de cursuri au fost predate unui numar de aproximativ 200.000 de studenti din 49 de tari. In orele de varf, sunt predate simultan peste 2.000 de lectii. Programul educational Novakid ESL (engleza ca a doua limba) respecta Cadrul European Comun de Referinta pentru Limbi (CECRL) si a fost dezvoltat tinandu-se cont de interesele si varstele individuale ale copiilor. Novakid foloseste tehnologii de educatie prin joc (gamification) si realitate virtuala, pentru a crea un mediu propice vorbirii limbii engleze si ii ajuta pe copiii din intreaga lume sa studieze intr-un mod distractiv si interesant.

Metoda unica Novakid de evaluare a progresului (peste 1.500 de parametri, testare A/B si alte componente ale unei abordari bazate pe analiza datelor) permite profesorilor sa adapteze programul in functie de nevoile si interesele individuale ale fiecarui copil.

Site oficial: novakid.ro