Martha Graham

Martha Graham

Detalii

CategoriiCultura
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3332

Voteaza & Distribuie

Descriere

Google doodle are niste initiative foarte interesante in fiecare zi. Tocmai de aceea reusim sa aflam cat mai multe lucruri. Mereu este amintit cate un personaj sau eveniment reprezentativ zilei rspective. Astazi, Google si nu numai, o sarbatoreste pe dansatoarea Martha Graham, care aniverseaza 117 ani de la nastere. Aceasta nu a fost numai dansatoare, ci si coregrafa, fiind prima care a fost invitata cu un spectacol chiar la Casa Alba.


Dansatoarea Martha Graham este o pioniera deoarece a realizat un nou stil de dans, preferand sa spuna ca se incadreaza in stilul "dansului contemporan". Mereu a fost contra fotografierii si inregistrarii spectacolelor sale, considerand ca acestea trebuie sa fie vazute acolo unde le e locul, intr-o sala cu spectacole.

Martha Graham


Martha Graham
Martha Graham nu a dus o viata tocmai buna, pe masura ce inainta in varsta a devenit alcoolica si si-a pierdut flexibilitatea trupului, dar si cand criticii credeau ca a venit vremea sa dispara, ea era prezenta pe scena. A renuntat apoi la bautura, a coregrafiat 10 balete si si-a surprins publicul care o credea deja dizolvataMartha Graham se bucura sa aiba cea mai vehce companie de dans din America. Artista desavarsita a scris pentru fanii sai interesati o autobiografie, care se numeste "Blood Memory".

Martha Graham


Martha Graham
Martha Graham s-a nascut pe 11 mai 1894 in America, iar influenta sa in lumea dansului poate fi comparata cu ceea ce a facut Stravinsky pentru muzica ori Picasso pentru artele vizuale. Stilul sau de dans tradeaza multa pasiune, incitare, folosind niste miscari impresionante si de neintalnit pana atunci. Totodata, modul sau modern de dans este bazat pe contractiile si eliberarile corpului.


Aceasta a spus:Mi-am petrecut toata viata dansand si fiind o dansatoare. Este o viata pe care mi-am permis s-o traiesc in cele mai intense moduri. Uneori nu e placut, alteori ma tem. Dar nu conteaza, caci e inevitabil.Dansatoarea Martha Graham s-a nascut in Puttsburgh. Tatal sau, George Graham a fost un psiholog de religie presbiterana, iar familia lor reprezinta cea de-a treia generatie de americani cu stramosi irlandezi. Mama sa, Jane Beers era o puritana.

Martha Graham


Martha Graham
In anul 1925, Martha Graham a fost angajata de la Scoala de design – George Eastman, unde directorul sectiei de drama era Rouben Mamoulian. Pe langa alte reprezentatii, acestia au produs un film din doua culori, numit The Flute of Krishna si jucat de studentii lui Eastman.


In anul urmator, s-a fondat centrul de dans contemporan "Martha Graham", iar in 1936 si-a definit munca drept "Chronicle", fapt ce semnala inceputul unei noi ere in dansul contemporan. Acest dans a dus la numeroase probleme atat din punctul de vedere al dansatorilor, cat si al publicului. Se spunea ca dansul condus de coregrafa Martha Graham indeamna la depresie si izolare, date fiind si constumele intunecate.


Munca sa la scara larga, Clytemnestra, a fost realizata in 1958, inspirata de un compozitor egiptean, Halim El-Dabh. Ea a colaborat si cu Aaron Copland, Samuel Barberm, William Schuman si altii.


Mama Marthei Graham a murit in Santa Barbara in acelasi an, iar cel mai vechi prieten al sau si in acelasi timp colaborator pe plan muzical, a murit in 1964. Atunci a spus despre el:Simpatia si intelegerea sa, dar mai ales credinta, mi-au aratat un peisaj in care sa ma mut. Fara acestea, sigur as fi fost pierduta.


Martha Graham


Martha Graham
Munca Marthei Graham a fost recompensata cu multe distinctii, pe langa "The Medal of Freedom", din partea americanilor, a primit si premii din Franta, Marea Britanie, dar si din China ori Japonia.


De asemenea, s-au facut o serie de filme inspirate din viata ei, s-au scris si carti, caci Martha Graham a avut numeroase povesti de dragoste care trebuiau relatate pentru deliciul publicului. Una dintre aventuri o pune pe dansatoare langa un dansator rus, fapt ce explica modul in care a ajuns de foarte multe ori sa danseze cu trupele sale de balet pe scenele din Rusia.