Dansul traditional japonez cu evantaiul

Detalii

CategoriiCultura
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7068

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dansul cu evantaiul reprezinta pentru japonezi un prilej de sarbatoare si de celebrare. Constituie o parte cheie a reprezentarii traditiei japoneze in cultura populara occidentala si apare in mai multe forme de exprimare ale culturii, precum cinematografia sau literatura.




Dansul japonez cu evantaiul


Dansul japonez cu evantaiul




Japonia, Tara Soarelui-Rasare

Japonia, supranumita si Tara Soarelui-Rasare, este un arhipelag din Asia de Est. Plasata in Oceanul Pacific, intr-o zona cu activitate seismica intensa, mereu amenintata de aparitia unui cutremur, a avut o contributie extraordinara la cultura umanitatii prin bogatia sa culturala si prin traditiile fascinante pe care japonezii le-au transmis si le-au imbogatit din generatie in generatie.


Marginita de Marea de Est, Coreea, China si Rusia, Japonia merita din plin denumirea de Tara Soarelui-Rasare. Arhipelagul are un relief variat, asa cum ii sunt si obiceiurile, traditiile si credintele. Traditia nipona se identifica cu Muntele Fuji, cu celebrul oras Tokyo si cu dansurile traditionale japoneze precum dansul cu evantaiul.




Dansul cu evantaiul


Dansul cu evantaiul, parte a traditiei nipone




Istoria ne indica faptul ca insulele din Japonia au fost locuite inca din timpul paleoliticului superior. Bagajul cultural s-a bucurat de imbogatirea sa cu elemente apartinand culturii occidentale, insa fara a-si pierde radacinile care sunt, in esenta, japoneze. In prezent, Japonia este o mare putere economica la nivel global, o tara dezvoltata, cu o populatie care se bucura de un standard foarte ridicat de viata si de cele mai lungi durate de viata din intreaga lume.


Evantaiele japoneze simbolizeaza prietenie si respect

Evantaiale au fost create initial cu scopul unic de a ventila aerul si de a oferi senzatia de racoare aristocratilor. Confectionate manual si extrem de frumos ornamentate, evantaiele erau realizate din hartie sau pene iar materialul subtire era montat pe sipci fine din lemn.


In prezent, materialul de preferinta este hartia, care este indoita si pictata. Designul continua sa fie acelasi de la inceput, cu un mecanism care permite artistului sa plieze si sa deschida evantaiul la cea mai usoara manevra din incheietura mainii. Evantaiele japoneze simbolizeaza prietenie si respect. Acestea sunt schimbate chiar si astazi, la ocazii speciale, ca ambasadori ai bunavointei.




Evantai pictat cu flori de cires


Evantai pictat cu flori de cires, simbol al prietenei si recuzita nelipsita din dansul japonez




Dansul cu evantaiul era performat in cadrul spectacolelor private si evidentia picturile minutioase care ornamentau evantaiul. Acest instrument cu multiple conotatii transmitea, prin folosirea sa, urari de bine si bucurie. Cele mai vechi spectacole de dans cu evantaiul s-au inregistrat in timpul domniei imparatului Jimmu.


Dansul traditional japonez cu evantaiul era apanajul aristocratiei

Evantaiul nu a ramas o simpla recuzita de dans, ci a inceput sa fie pictat in concordanta cu decorul rafinatelor kimonouri japoneze. Pasii coregrafici erau lenti, greoi si foarte sugestivi, iar muzica ce insotea dansul era cantata live. In zilele noastre, exista mici modificari in coregrafie ce fac ca dansul sa para mai accesibil publicului occidental, iar muzica de acompaniament este inregistrata.



Initial, dansul japonez cu evantaiul era apanajul aristocratiei. Evantaiele erau pictate manual si purtate de aristocrati la diferite evenimente. Dansul cu evantaiul era nelipsit in timpul ceremoniilor de incoronare si casatorie. Mestesugarii japonezi ornamentau evantaiele cu fildes, sidef si lemn de santal, in functie de rangul social al celor care il purtau, de ocazie si de coregrafia dansului.


In zilele noastre, evantaiele japoneze sunt simboluri de prietenie si de loialitate. Schimburile evantaielor sunt semne de bunavointa si simbolizeaza urari de bine, respect si prietenie. O credinta veche japoneza spune ca manerul evantaiului simbolizeaza inceputul vietii, iar sipcile de lemn semnifica drumurile din viata ce pornesc in toate directiile.