Marele zid chinezesc

Detalii

CategoriiTurism
TaguriConstructii celebre
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7143

Voteaza & Distribuie

Descriere

Marele zid chinezesc a fost construit in secolul 7 I.Hr., cand China era inca impartita in multe state. Dupa unificare, in anul 221 I.Hr., primul imparat al dinastiei Qin, a unit zidurile a 3 state din nord. De atunci, Marele Zid a fost reconstruit, modificat si extins de-a lungul istoriei Chinei, pe mai bine de 2000 de ani.

O mare parte din Marele Zid de azi a fost construit in timpul dinastiei Ming (1368-1644). In cateva zone, 2 ziduri construite in 2 dinastii diferite merg unul langa altul. In functie de tehnologia avuta de fiecare dinastie, Marele Zid Chinezesc a fost ridicat cu resurse locale, in mare majoritate pamant si piatra.

Una dintre cele mai mari minuni ale lumii, Marele Zid Chinezesc a fost adaugat ca Patrimoniu Mondial in 1987 de catre UNESCO. Marele Zid din China nu a fost construit de catre un anumit conducator la un moment dat, ci a aparut ca prin fuziunea unor ziduri mai mici, construite de domnitori care au condus in diferite perioade din istoria Chinei. Acest lant de ziduri se intinde pe aproximativ 8850 km, dinspre estul spre vestul Chinei. Astfel, Marele Zid Chinezesc este cunoscut de catre chinezi ca "Zidul lung de 10.000 de Li" (1 li = 575,5 m).

Zidul traverseaza trei regiuni geografice diferite, cum ar fi desertul Gobi, Stepele Ordose unde curg meandrele fluviului Galben si regiunile muntoase din estul Chinei cu iesire la Oceanul Pacific. Din nefericire anumite parti ale acestei structuri ce dateaza de 2000 de ani sunt doar ruine sau chiar au disparut.

Ideea de constructie a Marelui Zid Chinezesc


Geneza Marelui Zid Chinezesc poate fi urmarita inapoi in timp, cand sapte state puternice au aparut impreuna in acelasi timp, pe perioada primavarii, toamnei si razboirii statelor. Conducatorii acestor state trebuiau sa se protejeze de nomazi mongoli din Nord, care atacau in mod constant frontierele de nord ale Chinei. Conducatorii au avut optiuni diferite de a se apara de acesti nomazi, cum ar fi conducerea de pe teritoriul lor, prin initierea de campanii ofensive formand legaturi diplomatice cu ei si prin incheierea unui consens mutual sau construirea unui zid puternic, defensiv care ar tine amenintarea la distanta.

Deoarece punerea in aplicare a ideii campaniei ofensive a fost prea scumpa si riscanta, conducatorii acestor state au decis sa construiasca ziduri de protectie, utilizand pamant si pietre in structurile de lemn necesare constructiei. Au fost stabilite statii de paza si turnuri de supraveghere la intervale regulate in scopuri de supraveghere si protectie. Cu toate acestea, zidurile nu au reusit sa-i tina la departare pe nomazii mongoli deoarece zidurile erau discontinue. Constructia zidurilor s-a incheiat brusc, pierzand astfel intregul scop de a servi ca o bariera de protectie impotriva inamicilor.

Constructia Marelui Zid Chinezesc

In anul 221 i.Hr. Marele Zid Chinezesc de astazi a fost de fapt construit. Acesta a fost anul in care imparatul Qin Shi Huangdi a acaparat sase din cele sapte state puternice si pentru prima data in istoria Chinei a format un regat unit. Imparatul a fost un om intelept, identificand intreruperile existente in sistemul de aparare al zidului. Dorind sa-si protejeze natiunea de hunii din nord, a ordonat conectarea portiunilor separate ale zidului.

Dinastii diferite au utilizat tehnici diferite pentru a construi acest zid, ceea ce face din acest monument si mai captivant. Dupa domnia lui Qin a urmat Hans care s-a aratat la fel de ingrijorat de hunii invadatori. De asemenea, a lucrat la construirea Zidului cu mai mult sau mai putine tehnici de constructie adoptate de Qin.

Dupa acestia a urmat dinastia Ming, in perioada in care cele mai multe portiuni din Marele Zid erau deja construite. In timpul acestei dinastii, au fost folosite caramizi ca material de constructie si milioane de muncitori au trudit sa ridice un zid de aceasta inaltime. Soldati inarmati au fost repartizati in diferite puncte pentru a pazi frontierele din China. Din eforturile sarguincioase depuse cu secole in urma de poporul chinez a rezultat aceasta mandrie a Chinei!