John Dillinger

John Dillinger

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari11165

Voteaza & Distribuie

Descriere

johndillingerJohn Dillinger s-a nascut la Indianapolis, statul Indiana, in 1903. Ca delicvent juvenil, a fost arestat in 1924 pentru tentativa de furt. A pledat vinovat, sperand sa obtina clementa din partea instantei, insa a fost condamnat la o pedeapsa intre 10 si 20 de ani de inchisoare, pe care urma sa o execute la inchisoarea Pendleton.
In inchisoare, a avut mai multe tentative de evadare si a fost recrutat de un grup de talhari profesionisti, condus de Harry Pierpont, care l-a invatat principiile meseriei lor. Cand prietenii sai au fost transferati la inchisoarea de mare securitate din Michigan City, Dillinger a cerut sa fie si el transferat acolo. In mai 1933, Dillinger a fost eliberat conditionat si s-a intalnit cu complicii lui Pierpont. Planul lui Dillinger era de a strange fonduri pentru a finanta evadarea din inchisoare a lui Pierpont si a celorlalti, care urmau sa-l ia ca membru in banda lor de talhari de elita.
In patru luni, Dillinger si banda lui au jefuit patru banci din Indiana si Ohio, doua bacanii si o farmacie, furand o suma totala de peste 40.000 de dolari. Cu ajutorul a doua prietene ale lui Pierpont, Dillinger a pregatit evadarea. A cumparat arme si a aranjat ca acestea sa fie aduse in inchisoarea din Michigan City. Banda lui Pierpont a jefuit o banca din Ohio, furand 11.000 de dolari, iar la 12 octombrie a venit in Ohio sa-l elibereze pe Dillinger din inchisorea municipala din Lima.
Seriful din Lima a fost ucis in timpul evadarii. La 30 octombrie, banda a furat arsenalul unei sectii de politie, dobandind astfel arme, munitie si veste anti-glont. Banda Pierpont/Dillinger a jefuit banci din Indiana, Wisconsin si Chicago, furand peste 130.000 de dolari, o adevarata avere in vremea respectiva si a reusit mereu sa scape de politie. In ianuarie 1934, banda a plecat la Tucson, Arizona, pentru a se ascunde. Pana in momentul respectiv, banda ucisese patru ofiteri de politie si ranise doi, astfel ca politia din Chicago constituise o echipa de elita pentru a-i gasi pe fugari.
In Tucson au fost recunoscuti si au fost capturati intr-un mod non-violent. Dillinger a fost extradat in statul Indiana, fiind acuzat de uciderea ofiterului de politie William Patrick O'Malley si a fost retinut in inchisoarea Crown Point. La 3 martie, in timp ce astepta inceperea procesului, a reusit sa evadeze. Ulterior, Dillinger a plecat la Chicago si a format o noua banda din care facea parte celebrul "Baby Face" Nelson, un criminal psihopat care a lucrat pentru Al Capone.
Noua banda a lui Dillinger a jefuit cateva banci din Dakota de Sud si Iowa, obtinand 101.500 de dolari si ranind inca doi ofiteri de politie. FBI s-a alaturat urmaririi lui Dillinger dupa ce acesta a evadat din inchisoarea Crown Point, iar la 31 martie, doi agenti FBI l-au gasit intr-un apartament din St. Paul, Minnesota.
Dillinger si un complice al sau au reusit insa sa scape. In aprilie, banda lui Dillinger s-a ascuns intr-un motel din Wisconsin, insa FBI-ul a aflat acest lucru. La 22 aprilie, in cadrul unei operatiuni dezastruoase, trei civili au fost impuscati din greseala de FBI, iar unul dintre acesti civili a murit. Baby Face Nelson a ucis un agent, a impuscat un altul si a ranit grav un ofiter de politie. Intreaga banda a scapat din nou. Impreuna cu alti doi membri ai bandei, Dillinger a plecat la Chicago.
Acolo, a locuit intr-o casa de toleranta si si-a facut operatie estetica pentru a-si ascunde identitatea. De asemenea, a folosit acid pentru a-si distruge amprentele. La 30 iunie, a participat la ultimul sau jaf, in South Bend, Indiana. Banda a furat 30.000 de dolari , ucigand un politist ranind patru civili.
Unul din membrii bandei a fost de asemenea impuscat. In iulie, Anna Sage, prietena cu Dillinger si patroana a unui bordel din Chicago, nascuta in Romania, a fost de acord sa coopereze cu FBI-ul pentru a nu fi deportata. De asemenea, ea spera sa incaseze recompensa de 10.000 de dolari pusa pe capul lui Dillinger. La 22 iulie, Sage si Dillinger s-au dus sa vada filmul Manhattan Melodrama la cinematograful Biograph, aflat in apropierea casei lui Sage.
Douazeci de agenti FBI si ofiteri de politie au impanzit cinematograful si au asteptat iesirea lui Dillinger alaturi de Sage, care urma sa poarte o rochie portocalie, pentru a putea fi identificata. La ora 22:40, Dillinger a iesit din cinematograf. Rochia portocalie a lui Sage parea rosie din cauza luminii slabe, astfel ca porecla femeii a ramas femeia in rosu. Lui Dillinger i s-a cerut sa se predea, insa acesta a fugit.
A reusit sa ajunga pe o alee de la capatul strazii, insa a fost impuscat pentru ca a scos un pistol. Doi martori au fost raniti in schimbul de focuri. Inamicul public numarul unu, dupa cum fusese supranumit de J. Edgar Hoover, directorul FBI-ului, murise. Unii cercetatori au pretins ca nu Dillinger, ci alt barbat a fost ucis in fata cinematografului. Acestia au citat rezultatele autopsiei care, spun acesti cercetatori, este in contradictie cu fisa medicala a lui Dillinger.