Întreținerea corectă a pernelor pe care dormi

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriperne, saltele
Ultima actualizareVineri 5 ianuarie 2024
Vizualizari320

Voteaza & Distribuie

Descriere

Este adevărat că toate obiectele din locuință necesită o curățate adecvată, însă cele din dormitor au nevoie de o atenție specială. Pilota sau pernele devin un mediu favorabil pentru înmulțirea acarienilor și a bacteriilor.

Cum se curăță corect pernele?


Folosește o husă detașabilă și o față de pernă, indiferent de tipul de pernă utilizat, pentru a împiedica pătrunderea microorganismelor în interiorul ei. La fiecare 2-3 luni, pernele se spală, iar la 2-3 ani, acestea se înlocuiesc cu unele noi.

De asemenea, este necesară scuturarea și aerisirea frecventă a pernelor, pentru a elimina particulele de praf și acarienii. În ceea ce privește curățarea, aceasta se poate realiza la mașina de spălat, prin folosirea unui program ușor, care nu va deteriora umplutura.

Uscarea se poate realiza la aer sau la uscătorul de rufe, la un program mediu sau cu aer rece. Este foarte important să te asiguri că pernele sunt complet uscate înainte de utilizare, deoarece umiditatea favorizează dezvoltarea bacteriilor și apariția mirosurilor neplăcute.

În cazul unei saltele de pat, poți utiliza un topper, care îi va prelungi durata de viață și îi va îmbunătăți gradul de confort oferit.

Curățarea pernelor în funcție de materialul din care sunt confecționate


Chiar dacă recomandarea de spălare periodică a pernelor rămâne valabilă, indiferent de materialul din care sunt confecționate, modalitatea de curățare se realizează în funcții de acesta. Iată de ce trebuie să ții cont.

  • Pernele cu memorie
Dacă folosești perne cu memorie, acestea se curăță într-un lighean sau cada de baie, cu apă călduță și o cantitate mică de detergent. Perna se înmoaie, având grijă ca apa cu detergent să pătrundă în interiorul ei, iar apoi se clătește cu apă din abundență. Stoarce cu grijă perna și las-o să se usuce la aer. Atunci când se pătează, curăță-le cu un prosop umed.

  • Pernele cu puf
Pernele cu puf se pot curăța la mașina de spălat, folosind un program ușor, cu apă caldă și fără înălbitori. Este necesară o clătire suplimentară pentru a te asigura că este eliminată orice urmă de detergent. În plus, pentru a evita aglomerarea detergentului, este bine să folosești douămingi de tenis în mașina de spălat.

  • Pernele cu umplutură sintetică
Acest tip de perne se întreține ușor, prin simpla spălare la mașina de spălat, cu apă rece sau călduță și puțin detergent.

Alte recomandări utile pentru îngrijirea pernelor


Dacă perna are pete mai vechi, acoperă-le cu lapte și lasă să acționeze pentru 10 minute, apoi adaugă zeamă de lămâie. Spală normal perna după aceea, la mașina de spălat.

Înainte de a adăuga pernele la spălat, ai grijă să nu fie ruptă căptușeala. În caz contrar, riști ca umplutura acesteia să se împrăștie în interiorul mașinii.

Nu uita să aerisești pernele cel puțin o dată pe săptămână, iar dacă este posibil, expune-le la soare, indiferent de sezon. Acarienii nu rezista razelor soarelui sau temperaturilor mai mici de 15 grade.

Acordă atenție modului în care îngrijești pernele, pentru a le prelungi durata de viață și a evita acumularea de microorganisme, care îți pot afecta sănătatea