Insulina

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari11419

Voteaza & Distribuie

Descriere

In 1922, la Spitalul General din Toronto, canadianul in varsta de 14 ani, devine prima persoana careia i s-a facut o injectie cu insulina, in scopul tratarii diabetului. Diabetul este o boala cunoscuta de mai bine de 3000 de ani, insa cauza sa exacta a constituit un mister, pana in secolul al XX-lea.

La inceputul anilor ’20, mai multi cercetatori aveau banuieli serioase ca diabetul era cauzat de o disfunctie a sistemului digestiv, legata de glanda pancreatica, un organ de dimensiuni mici situat deasupra ficatului. La vremea respectiva, singura modalitate pentru a trata aceasta boala fatala, era reprezentata de o dieta cu alimente avand continut scazut de carbohidrati si glucide, dar bogate in grasimi si proteine. In loc ca pacientul sa moara imediat dupa aflarea diagnosticului, aceasta dieta permitea diabeticilor sa mai traiasca aproximativ un an.

O descoperire de maxima importanta a fost facuta la Universitatea din Toronto in vara anului 1921, cand canadienii Frederick Banting si Charles Best au izolat cu succes insulina din subiecti de testare canini, au produs animalelor respective simptomele diabetului, iar ulterior au inceput un program de injectii cu insulina, care i-a insanatosit pe cainii respectivi. Pe data de 14 noiembrie, descoperirea a fost facuta publica. Doua luni mai tarziu, cu colaborarea lui J.J.R. MacLeod de la Universitatea din Toronto, cei doi oameni de stiinta au inceput pregatirile pentru un tratament cu insulina pe subiecti umani.

Cu ajutorul biochimistului J. B. Collip, au reusit sa extraga o forma suficient de pura de insulina din pancreasul vitelor din abatoare, folosind-o pentru tratarea lui Leonard Thompson. Situatia adolescentului care suferea de diabet s-a ameliorat remarcabil, iar Universitatea din Toronto a dat imediat companiilor farmaceutice licenta de a produce insulina, fara ca acestea sa trebuiasca sa plateasca taxe suplimentare. Pana in 1923, insulina a inceput sa se gaseasca peste tot, salvand nenumarate vieti in toata lumea, iar Banting si MacLeod au primit Premiul Nobel pentru medicina. In 1923, insulina devine disponibila pentru uzul diabeticilor.

Insulina (cuvantul provine din latinescul "insula", datorita faptului ca este produsa de Insulele lui Langerhans din pancreas) este un hormon polipeptidic care regleaza metabolismul carbohidratilor. Pe langa faptul ca este principala substanta implicata in homeostaza carbohidratilor, ia parte de asemenea la metabolismul grasimilor (trigliceride) si proteinelor, avand proprietati anabolizante.

Insulina produce efecte si asupra altor tesuturi. Insulina este utilizata de catre doctori in tratarea anumitor forme de diabet. Pacientilor suferinzi de diabet de tip 1 trebuie sa li se administreze pentru a supravietui insulina exogena (injectata subcutanat), din cauza unei lipse absolute a hormonului. Organismul pacientilor suferind de tipul 2 de diabet fie produce o cantitate redusa de insulina, fie are o rezistenta scazuta la aceasta substanta, necesitand ocazional administrarea de insulina, daca alte medicamente sunt inadecvate pentru controlarea nivelului de glucoza din sange.