Importanta sanatatii si securitatii la locul de munca

Importanta sanatatii si securitatii la locul de munca

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriEchipamente de protectie a muncii, SSM
Ultima actualizareMarti 17 decembrie 2019
Vizualizari439

Voteaza & Distribuie

Descriere

Angajatii au dreptul legal sa beneficieze de un mediu de munca sigur si sanatos. Chiar daca poate parea ca sanatatea si siguranta la locul de munca reprezinta o obligatie si un cost pentru angajatori, acestea prezinta avantaje in ceea ce priveste productivitatea si loialitatea angajatilor. Angajatoriitrebuie sa inteleaga ca un loc de munca sigur este o componenta cheie pentru dezvoltarea unei culturi corporative pozitive.

Pastrarea angajatilor in siguranta

Majoritatea angajatorilor ar fi de acord ca prevenirea accidentelor angajatilor este o prioritate fireasca. Cele mai multe probleme de siguranta la locul de munca nu apar din situatii nefaste, asa cum ne-am putea astepta, ci vin atunci cand responsabilii unei firme nu aloca timpul necesar pentru a-si instrui angajatii in mod corespunzator in privinta protocoalelor de siguranta.

Evaluarea riscurilor

Siguranta angajatilor la locul de munca este astazi un lucru mai serios decat poate parea la prima vedere. Drept dovada exista inclusiv firme care ofera servicii de coordonare in domeniul securitatii si sanatatii in munca. Un astfel de specialist SSM se va ocupa de cercetarea accidentelor, vor oferi serviciu de preveniresi stingere a incendiilor, elaborarea unui plan de securitate si sanatate, evaluarea riscurilor etc. In ceea ce priveste evaluarea riscurilor de accidentare si imbolnaviri profesionale, aceasta se va face pe fiecare post de munca din companie. Se va lua in considerare fiecare componenta a sistemului de munca, respectiv lucrator, sarcina de munca, echipamente de munca si mediu de munca.

Fara accidente creste productivitatea

Accidentele si vatamarile in medii nesigure de la locul de munca vor afecta intotdeauna moralul angajatilor. Un angajat care este ingrijorat de riscul ca s-ar putea rani nu este capabil sa acorde atentie deplina sarcinilor de zi cu zi. Angajatorii care mentin un mediu de munca sigur si sanatos si conduc instruirea angajatilor cu privire la siguranta la locul de munca construiesc o relatie mai puternica cu proprii angajati. In felul acesta, angajatii nu se mai simt ca o „unealta”, ci fac parte dintr-o echipa care lucreaza impreuna. Acest lucru creeaza loialitate si creste moralul echipei, ceea ce are o legatura directa cu productivitatea.

Perceptia publica asupra firmei

O companie care functioneaza intr-o maniera nesigura poate indeparta clientii. Un restaurant care foloseste practici de gatit nesigure nu va atrage clientii pentru ca acestia se vor teme de boli. In mod similar, clientii nu vor sa se plimbe intr-un magazin aglomerat in care exista riscul declansarii unor situatii periculoase.

Angajatorii trebuie sa inteleaga ca siguranta la locul de munca inseamna mai mult decat siguranta angajatilor lor. Cand ne gandim la productivitate, moralul pozitiv al echipei influenteaza inclusiv interactiunile pozitive cu clientii, ceea ce duce la atragerea si pastrarea clientilor.