Herta Muller

Herta Muller

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2736

Voteaza & Distribuie

Descriere

Scriitoarea germana de origine romana, Herta Muller, cea care a fost rasplatita cu Premiul Nobel pentru Literatura in anul 2009, s-a nascut la 17 august 1953, in Nitchidorf, Regiunea Timisoara (astazi judetul Timis).
Herta Muller


Herta Muller
Tatal scriitoarei era un svab banatean si, pentru ca avea nationalitate germana, a fost inrolat in Waffen-SS in Al Doilea Razboi Mondial. Acesta a fost expropiat de autoritatile statului roman, in perioada comunismului. Dupa venirea comunistilor la putere, mama Hertei Muller a fost deportata in Uniunea Sovietica, in lagarul de la Novo-Gorlova, unde a stat cinci ani.


Herta Muller a studiat germana si limba si literatura romana la Universitatea din Timisoara, finalizandu-si studiile in 1976.


In "Leaganul respiratiei", romanul publicat la Munchen in 2009, scriitoarea a atins subiecte care se refera la deportarea germanilor originari din Romania, in Uniunea Sovietica. cartea respectiva a fost nominalizata pentru "Premiul german al cartii" prin intermediul fundatiei "Robert Bosch".


In atentia securitatii, Herta Muller a ajuns pentru ca era prietena cu membrii Grupului de Actiune Banat (studenti si scriitori de etnie germana). Acestia aveau, bineinteles, o atitudine protestatara, care in mod clar nu era bine vazuta de regimul comunist.


Pentru ca a refuzat sa colaboreze cu securitatea, scriitoarea a fost concediata si trimisa la "Tehnometal", o firma unde a lucrat ca traducatoare. A fost apoi profesor suplinitor in unele scoli si la cateva gradinite. "Regele se inclina si ucide" este cartea care ii prezinta biografia.Am trait peste treizeci de ani intr-o dictatura, in Romania. Unde fiecare individ forma o insula in sine, iar tara intreaga, si ea, un spatiu etans in afara, supravegheat in interior. Exista asadar, pe marea insula mobila care era tara, micuta insula ratacitoare care erai tu insuti. Asezate una peste alta prin constrangere, doua realitati suprapuse fortat. Desi oricare dintre ele te-ar fi putut zdrobi ea singura. "Regele se inclina si ucide", de Herta MullerHerta Muller a debutat cu "Tinuturile joase", volum aparut in 1982, deloc evitat de puterea cenzurii, iar peste doi ani a fost publicat si in Germania, de data asta exact cum il scrisese. Franz Thomas Schleich era si el membru al cenaclului frecventat de Herta Muller, "Adam Muller-Guttenbrunn", si a raportat Securitatii faptul ca prima carte a Hertei are "orientari anti statale". In urma acestui fapt, autoritatile romanesti i-au interzis sa mai publice.


Din cauza acestei interdictii, Herta Muller a emigrat in 1987 alaturi de sotul sau, Richard Wanger, in Republica Federala Germania. Scriitorul Richard Wagner a avut mereu o influenta asupra operei sotiei sale.Herta Muller este prima scriitoare cu radacini romanesti care detine un premiu Nobel pentru Literatura si a doua persoana de origine romana care primeste un Nobel, dupa George Emil Palade, care s-a nascut si el in Romania, dar a plecat apoi in SUA. Acesta a primit in 1974, premiul Nobel pentru Medicina.


Scriitoarea a mai fost propusa de doua ori pentru acest premiu, in anul 1999 si 2008, iar dupa a treia nominalizare, in octombrie 2009, aceasta a triumfat, a castigat in fata cunoscutilor Amoz Oz si Philip Roth si li s-a alaturat lui Thomas Mann, Herman Hesse, Heinrich Boll, Gunter Grass si Elfriede Jelinek, care sunt cu totii scriitori de limba germana, laureati ai Nobelului pentru Literatura.


sursa foto