Premiile Nobel

Premiile Nobel

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3039

Voteaza & Distribuie

Descriere

alfred nobelCu un suflet de pacifist si un inventator prin natura, chimistul suedez Alfred Nobel a inventat dinamita. Cu toate acestea, inventia pe care el o vedea punand capat tuturor razboaielor, ceilalti o credeau un produs moartal. In 1888, cand fratele lui Alfred, Ludvig, a murit, un ziar francez a scris din greseala un necrolog pentru Alfred, numindu-l „negustor al mortii."Nedorindu-si sa intre in istorie cu un astfel de epitaf oribil, Nobel a intocmit un testament, care curand avea sa ii socheze rudele si prin care stabilea celebrul premiu Nobel.In timpul vietii sale, Alfred Nobel a scris mai multe testamente, dar ultimul, cel de pe 27 noiembrie 1895, dateaza cu putin peste un an inainte de a muri.Testamentul lui Nobel
a lasat aproximativ 94 % din averea sa fondarii a cinci premii (fizica, chimie, fiziologie sau medicina, literatura si pace), pentru „cei care, in cursul anului precedent, au adus cel mai mare beneficiu omenirii."Desi Nobel a propus un plan foarte grandios pentru premiile din testamentul sau, au existat foarte multe probleme cu documentul.* Rudele lui Alfred Nobel au fost atat de socate incat multe si-au dorit sa faca contestatie.

* Formatul actului avea defecte oficiale care ar fi putut cauza contestatia lui in Franta.

* Era neclar in ce tara avea Nobel resedinta legala. A fost cetatean suedez pana la varsta de 9 ani, dupa care a trait in Rusia, Franta, Italia fara a deveni cetatean. Nobel si-a facut planuri pentru o casa in Suedia, atunci cand a murit. Locatia locuintei ar fi determinat ce legi ale tarii ar guverna testamentul si proprietatea. Daca se stabilea ca Franta era resedinta, testamentul ar fi putut fi atacat.

* Deoarece Nobel dorea ca Norwegian Storting (Parlamentul) sa aleaga castigatorul premiului pentru pace, multi l-au acuzat de lipsa de patriotism.

* „Fondul", care urma sa puna in aplicare premiile nu exista inca si trebuia sa fie creat.

* Organizatiilor pe care Nobel le-a numit in testamentul sau sa acorde premiile, nu li s-a cerut sa-si asume aceste drepturi inainte de moartea lui Nobel. De asemenea, nu exista niciun plan care sa compenseze aceste organizatii pentru munca lor in ceea ce priveste premiile.

* Testamentul nu mentiona ce trebuia facut in cazul in care nu se gaseau castigatori pentru un premiu intr-un an.Datorita faptului ca era incomplet si existau si alte obstacole prezente in testamentul lui Alfred, a fost nevoie de cinci ani pentru ca Fundatia Nobel sa poata functiona si premiile sa poata fi decernate.


Primele premii Nobel

Cu ocazia celei de-a cincea aniversari a mortii lui Alfred Nobel, pe 10 decembrie 1901, a fost acordate primul set de premii Nobel .Chimie: Jacobus H. van\'t Hoff

Fizica: Wilhelm C. Röntgen

Fiziologie sau Medicina: Emil A. von Behring

Literatura: Rene F. A. Sully Prudhomme

Pace: Jean H. Dunant si Frédéric Passy