Hartia igienica - o istorie interesanta

Hartia igienica - o istorie interesanta

Detalii

CategoriiEconomie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2480

Voteaza & Distribuie

Descriere

In unele colturi ale lumii, chiar si in ziua de astazi este considerat un obiect de lux, in timp ce in tarile dezvoltate oamenii nu-si pot inchipui viata fara hartia igienica. Exista role cu aloe vera, parfumate, cu benzi desenate si chiar si umede! Dar sa vedem: cum a aparut hartia de toaleta?


"O inventie uriasa si unica!" - titra prin anii 1850 revista Scientific American despre hartia de WC moderna. Producatorul ei, Joseph C. Gayetty, a prezentat noul produs ca pe cea mai mare binecuvantare a epocii, facandu-i o reclama surprinzatoare: cum ca hartia igienica ar preveni hemoroizii! Denumita Gayetty's Medicated Paper, hartia de toaleta nu era sub forma de rola, pachetele contineau fasii, ca batistele de hartie de azi, iar pe fiecare exemplar era imprimat numele Gayetty.


caine-rozand-hartie-igienica


Hartia de toaleta era parfumata chiar si in secolul XIV!

Nu Gayetty a inventat insa hartia igienica. Ca multe altele, si aceasta isi are originile in China, tara in care a fost utilizata din secolul II. In secolul XIV, in regiunea Cekiang functiona o manufactura care producea anual milioane de pachete. Potrivit unei informatii datand din 1393, pe vremea dinastiei Ming, curtea imparateasca a comandat 720.000 de foi de hartie de toaleta (o folie avea o lungime cuprinsa intre 60 si 90 de centimetri). Iar imparatul Hongwu comandase 15.000 de foi extrem de moi si parfumate!

Prin alte parti ale lumii, cei saraci foloseau frunze pentru a-si curata posteriorul, iar cei bogati se stergeau cu bumbac. In Roma antica, se utiliza un burete legat pe varful unui bat, inmuiat in apa sarata. Aristocratii britanici foloseau in acelasi scop carpe, cu care erau stersi de slugi. Cu raspandirea tipografiilor, au devenit din ce in ce mai populare paginile de carti sau manifestele invechite.


hartie-igienica-gayetty


Si a venit rola!

Succesul lui Gayetty a fost unul moderat: multi au considerat de prisos sa plateasca pentru hartia igienica, din moment ce aveau la indemana ziarul din ziua precedenta. Insa prin anii 1890, fratii Scott au iesit pe piata cu rolele de hartie igienica. Afacerea s-a dovedit una de succes, acestia semnand contracte cu hoteluri si farmacii. Oamenii erau sceptici la inceput, insa, dupa aparitia toaletelor cu jet de apa, s-a raspandit si hartia care se putea arunca in WC. Pe-atunci, consumatorii nu erau atat de mofturosi: in anii 1930, un producator isi facea reclama la produs spunand ca nu contine... aschii!


hartie-igienica-cu-fidel-castro