Graffiti Sex Pistols

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLondra, Pictura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2552

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sex Pistols inseamna una dintre scanteile care au declansat revolta Punk, trupa britanica, formata din rebeli sociali, declarati dusmani jurati ai „sistemului" fiind mai putin talentati la muzica si mai priceputi in a demola rutine si lucruri „impamantenite". Arta Sex Pistols nu reuneste doar albume cu titluri provocatoare de genul Never Mind the Bollocks, ci si expresii ale artei vizuale din specia Graffiti, lasate pe peretii unui apartament din Londra ocupat, candva, de membri ai trupei Sex Pistols.
Sex Pistols


trupa Sex Pistols
Sid Vicious a lasat scris, in stilul sau propriu, „Kilroy was here". Doi arheologi britanici sustin ca desenele, picturile si textele lasate in casa de pe Dennmark Street, nr. 6, din Londra, sunt un fel de „Lascaux al Punk-ului", comparandu-le cu picturile rupestre ale paleoliticului. Conform opiniei celor doi arheologi, arta Sex Pistols ar trebui sa fie la fel de bine conservata ca si desenele facute de oameni pesterii (gurile rele sustin chiar ca Sex Pistols nici nu se deosebeau prea mult de pitecantropi).


Picturile facute de parintii muzicii punk au fost gasite in camera de la etaj a casei din secolul XIX de pe Dennmark Street, in spatele unor dulapuri si mobile depozitate acolo ani la rand. Majoritatea desenelor si textelor au fost opera liderului Sex Pistols, John Lydon (alias Johnny Rotten), insa se recunosc si contributiile basistului John Simon Ritchie (alias Sid Vicious).
Graffiti pe peretii unui apartament din Londra


Graffiti pe peretii unui apartament din Londra ocupat de trupa Sex Pistols
Potrivit lui John Schofield, de la departamentul de arheologie al universitatii din York, si expertului independent, Paul Graves-Brown, este vorba, fara indoiala, de o „arta rupestra" in maniera Sex Pistols, demna de o analiza cuprinzatoare, facuta in aceeasi maniera in care arheologii au examinat arta preistorica. In vreme ce John Lydon a facut mare parte din picturile de pe pereti, ceilalti membri ai trupei au scris texte si „poeme furioase", folosind markere permanente si orice altceva le-a fost la-ndemana.„De ce n-ar fi graffiti-ul si spatiul conservat din 1975 tratate cu aceeasi seriozitate ca si picturile ramase de mii de ani?",scriu cei doi arheologi intr-un articol publicat in revista de arheologie Antiquity. Prezentandu-se ca „o fresca a vremii", graffiti-ul lasat de Sex Pistols in casa de pe Dennmark Street 6, semnifica o expresie a „sentimentelor vremii, a relatiilor, personale si politice", considera cei doi cercetatori. Cu toate ca o buna parte din aceste relatii si sentimente apar exprimate in alte forme de-a lungul biografiei membrilor trupei Sex Pistols, fiind inregistrate in filme documentare si carti cu marturiile celor din apropierea fenomenului Punk, aceasta comoara arheologica (dupa cum considera Schofield si Graves-Brown) ofera o viziune imediata si „viscerala" a vremurilor de revolta pura impotriva Establishment-ului politic si social.


In afara de peretii ornati cu arta Sex Pistols, in casa au fost gasite si opt caricaturi facute de Lydon, ca reactie la faptul ca trupa incepuse sa se dea pe brazda, coabitand prea comod cu sistemul declarat dusmanul lor de moarte. Era o proba de auto-ironie marca Lydon. Caricaturile ii reprezinta pe toti membri trupei, inclusiv pe Lydon, care se etichetase „A Rotten Bastard" (Un Nemernic Putred), pe chitaristul Steve Jones, „Fatty Jones" (Jones Grasanul), pe basistul John Ritchie „Ego Sloshos" (Boratul Ingamfat) si pe tobarul Paul Cook „Crawl Crap" (Rahatul Tarator).
Graffiti Sex Pistols


Graffiti Sex Pistols
Nici managarul lor, Malcolm McLaren (inspiratorul modei Punk si a tinutei adoptate de Sex Pistols) nu scapa de „gingasiile" lui Lydon. Acesta devine „Muggreage" (Jaful), iar prietena lui Sid Vicous, Nancy Spungen, devine „Nancy Spunger" (Nancy Sugativa). Unul dintre desenele de pe pereti pare sa defineasca lehamitea suprema care-l domina pe liderul Sex Pistols: „DEPRESSED MISERABLE TIRED ILL SICK BOOED & BORED" (Deprimat, groaznic de obosit, satul de toate, huiduit si plictisit).


Cercetatorii considera ca toate aceste „picturi rupestre", coborate, parca dintr-un neolitic secret si mizerabil al secolului XX, tocmai prin duritatea si agresivitatea lor dobandesc un statut mai interesant si semnificativ. Daca Sex Pistols au lasat in urma si expresii vizuale care se cer conservate cu atentie si declarate ca parte a mostenirii istorice britanice (cu placa de alama prinsa la intrarea in casa de pe Dennmark Street) mai ramane de vazut.