Desenele stradale 3D

Desenele stradale 3D

Detalii

CategoriiCultura
TaguriPictura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8609

Voteaza & Distribuie

Descriere

Desenele stradale 3D reprezinta una dintre partile fascinante ale picturii stradale. Poate cea mai impresionanta forma de pictura de strada, iluziile optice stradale incanta privitorii prin efectul lor de redare fidela a realitatii printr-un desen tridimensional. Desenele stradale 3D necesita ore intregi de munca, cantitati impresionante de creta iar secretul este sa fie privite dintr-un anumit unghi, astfel incat iluzia mimarii realitatii sa fie cat mai fidela.
Desen stradal 3D


Desen stradal 3D
Origini


Desenele stradale isi au originile in secolul al XVI-lea, cand artistii italieni ai Renasterii denumiti de istorici I Madonnari recreau imaginile Fecioarei Maria. In Anglia sunt numiti Screevers, iar in Germania, Strassenmaler (pictori de strada). I Madonnari erau artisti tineri, adusi in orase ca sa lucreze la catedralele in constructie. In momentul in care constructiile erau finalizate, artistii recreau pe podea picturile de pe perete.


Timp de secole, I Madonnari au fost artisti extrem de cunoscuti si de iubiti, iar in munca lor ce consta in reproducerea picturilor foloseau materiale rudimentare precum gresii, carbune si creta. Odata cu cel de-al Doilea Razboi Mondial, traditia picturii stradale s-a pierdut iar artistii s-au imputinat considerabil. Pictura stradala a fost resuscitata in Italia, cu ocazia festivalului Grazie di Curtatone iar in prezent, aceasta forma de arta este recunoscuta in intreaga lume.


In secolul al XXI-lea, desenele stradale 3D au devenit extrem de populare. La avantul lor remarcabil a contribuit si Internetul, un mijloc extrem de util si de eficient de a promova si de a distribui fotografiile operelor stradale ale artistilor peste tot in lume si la o viteza de neimaginat. Popularitatea picturilor 3D a crescut odata cu crearea desenelor stradale ample, impresionante, care pur si simplu taie rasuflarea celor ce le privesc.


Desene cu iluzii optice 3D

Acest desen cu iluzii optice 3D este realizat de artistul Edgar Mueller in Ptuj, Slovenia. Desenele artistului sunt deja celebre si usor de recunoscut si includ rauri care curg pe strada, pesteri care se deschid in trotuar sau torenti de lava ce topesc soseaua.
Desen 3D al lui Edgar Mueller


Desen 3D al lui Edgar Mueller
Desenul de mai jos apartine lui Julian Beever, un artist de 46 de ani stabilit in Belgia, si se numeste Rescue. Timp de aproape 20 de ani, Beever a exersat desenul cu creta creand imagini 3D spectaculoase ce pacalesc ochii trecatorilor, imbinand realul cu imaginarul.
Rescue


Rescue, desenul lui Julian Beever
Din nou Beever cu desenul denumit Accident, realizat in Viena. Privite dintr-un anumit unghi, desenele lui Beever dau impresia convingatoare de adancime a suprafetelor plane. Daca, insa, desenele nu sunt privite din acel unghi exact, imaginile nu inseamna mai nimic, ci par a fi doar niste combinatii haotice de culori si linii.
Accident


Accident, desen realizat de artistul Julian Beever
Acest desen stradal 3D face parte dintr-o campanie anti HIV-SIDA organizata la Oslo. Pictura apartine artistului Manfred Stader, care a inceput sa cocheteze cu iluziile optice 3D stradale de pe vremea studentiei, in anii '80, cand urma cursurile prestigioasei Scoli de Arte Stadel din Frankfurt.
Desen 3D


Desen 3D apartinand lui Manfred Stader
Acest desen denumit Lions Gate detine recordul mondial pentru cel mai mare desen stradal 3D din lume. Realizat in China de artistul Qi Xinghua, desenul masoara 891,5 metri patrati.
Lions Gate


Lions Gate, cel mai mare desen stradal 3D din lume
Iluziile optice stradale 3D nu sunt doar simple desene pe trotuar. Compania aeriana Easyjet a ales sa-si promoveze destinatiile turistice de iarna si zborurile catre statiunile montane prin desenele 3D. Contactati pentru a crea ceva cu adevarat special, Street Advertising Services au realizat un desen tematic 3D ce a incantat trecatorii, care adorau sa interactioneze cu desenul.
Desen stradal 3D


Desen stradal 3D creat pentru compania aeriana Easyjet
Parte din campania de educare a consumatorilor asupra obiectelor pe care nu trebuie sa le arunce la chiuveta sau in toalete, desenele de mai jos au devenit celebre odata cu promovarea lor in mass media locala britanica si, in final, la postul de stiri BBC News.
Desen stradal 3D


Desen stradal 3D realizat pentru o campanie educationala