Glutenul

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareDuminica 2 aprilie 2023
Vizualizari4448

Voteaza & Distribuie

Descriere

Glutenul este un tip de proteina si se gaseste in cereale. Mai concret, glutenul se gaseste in majoritatea formelor, inclusiv in grau spelt, gris si arnaut, in boabele de orz si secara si in triticale, un hibrid intre grau si secara. Fiecare dintre aceste cereale contine proteine, dar unele au mai multe tipuri diferite de proteine. Secara, de exemplu, contine o proteina numita secalina, in timp ce orzul contine o proteina numita hordeina, iar graul contine o proteina numita gliadina. Colectiv aceste proteine se numesc prolamine.

Prolaminele interactioneaza cu corpul, mai precis, in cazul unor oameni, sistemul imunitar ataca aceste proteine. Daca vi se intampla acest lucru, se poate sa fiti diagnosticat cu o afectiune numita boala celiaca, intoleranta la gluten sau, mai stiintific, enteropatia glutenica. Aceasta prezinta riscuri grave pentru sanatate pentru oricine care sufera de alergie la gluten si o lasa netratata.

Pentru a intelege ce este glutenul, faceti un mic experiment. Puneti faina de grau intr-un castron, adaugati o cantitate mica de apa si se va crea o pasta elastica. Ceea ce cauzeaza aceasta elasticitate este glutenul. Se poate sa fi auzit ca, daca amestecati aluatul prea mult, acesta devine gumos. Aceasta se intampla atunci cand glutenul din faina se activeaza si lucreaza in amestec.

Ce poate face glutenul?

Unii oameni sufera de intoleranta la gluten, ceea ce inseamna ca sistemul imunitar reactioneaza prin atacarea prolaminelor din gluten, insa acest atac afecteaza si mucoasa intestinului subtire. Acolo, vilozitatile au datoria de a absorbi nutrientii din alimente in organism pentru a hrani celulele. Vilozitatile sunt adesea afectate de reactia sistemului imunitar la gluten. Ca urmare, organismul nu absoarbe nutrientii de care are nevoie, chiar daca dieta e sanatoasa.

In timp, acest lucru duce la o serie de complicatii, cum ar fi malnutritia, si poate slabi sistemul imunitar atat de mult incat sa permita altor boli sa se dezvolte. Daca credeti ca s-ar putea sa suferiti de intoleranta la gluten, discutati cu medicul dvs. Puneti-i cateva intrebari importante:

* E posibil ca glutenul sa fie cauza simptomelor pe care le aveti?
* Medicamentele pe care le luati, cum ar fi cele pentru ADD sau ADHD, fibromialgie, osteoporoza, anemie, autism, sunt rezultatul intolerantei la gluten?
* E nevoie de teste suplimentare pentru a determina severitatea bolii dvs?

De asemenea, discutati cu medicul dvs despre optiunile pe care le aveti pentru a trata aceasta conditie. Multi oameni vor vedea o imbunatatire semnificativa urmand o dieta fara gluten toata viata lor. Desi simptomele pot varia, orice persoana care are sau ar putea avea intoleranta la gluten trebuie sa solicite asistenta medicala.