Farul din Alexandria

 Farul din Alexandria

Detalii

CategoriiTurism
TaguriConstructii celebre
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6520

Voteaza & Distribuie

Descriere

Farul din Alexandria


Dintre toate cele 7 minuni ale lumii antice, numai una a avut si o utilizare practica, nu numai o frumusete arhitecturala: Farul din Alexandria. Pentru marinari, asigura o intoarcere in siguranta in Portul cel Mare. Pentru arhitecti a fost insa cea mai inalta cladire de pe Pamant. Oamenii de stiinta au fost insa fascinati de misterioasa oglinda a carei reflectie putea fi vazuta pana la 50km in largul marii.


Proiectul constructiei farului a fost conceput si initiat in 290 I.Hr. de Ptolomeu Soter, comandantul lui Alexandru cel Mare, care a preluat puterea in Egipt dupa moartea acestuia, dar a fost finalizat dupa moartea acestuia, de catre fiul sau Ptolomeu Philadephus. Sostratus a fost arhitrectul farului, dar calcule detaliate cu privire la structua si accesorii au fost desfasurate in celebra Biblioteca din Alexandria. Secole de-a randul, Farul din Alexandria a fost folosit pentru a ajuta la gasirea portului, folosind focul pe timp de noapte si reflectiile razelor solare pe timp de zi. Farul a fost inscriptionat pe monedele romane, la fel cum cele mai renumite monumente de azi se afla pe bancnotele din intreaga lume.


Farul din Alexandria


In anul 956, un cutremur in Alexandria a cauzat pagube minore farului, insa alte doua cutremure, in 1303 si 1323, au lasat semne adanci . Farul a fost complet distrus dupa ce mamelucul egipteam Qaitbay a hotarat sa fortifice apararea Alexandriei, construind un fort medieval pe locul unde se afla farul, folosind piatra si marmura cazuta din acesta.


Dintre cele 6 minuni ale lumii antice care nu mai exista azi, Farul din Alexandria a fost ultimul care a disparut. Datorita acestui lucru, exista informatii exacte cu privire la localizarea si aspectul acestuia. Scriitori antici precum Strabon sau Plinius cel Batran ne-au oferit scurte descriri ale turnului. Ei povestesc cum oglinda misterioasa se putea reflecta pana la zeci de kilometrii departare. Legenda ar spune ca oglinda era folosita pentru a detecta si a arde vasele de razboi inamice inainte ca acestea sa ajunga la mal.


Sursa: www.7wonders.info