Dezvoltarea intelectuală a copiilor de 5-6 ani: 5 activități recomandate

Detalii

CategoriiRegional
Taguricopii, inteligenta
Ultima actualizareMiercuri 15 iunie 2022
Vizualizari651

Voteaza & Distribuie

Descriere

Abilitatea copiilor de a gândi, a înțelege, a comunica și a-și imagina lucruri reprezintă dezvoltarea cognitivă. Deoarece doresc să descopere și să învețe cum funcționează lucrurile, copiii au nevoie să li se oferă contextul necesar, iar cel mai potrivit este timpul special pentru joacă. În acest fel, cei mici reușesc să rezolve probleme, să creeze și să experimenteze, chiar dacă nu într-un mod formal.

Timpul petrecut alături de copilul tău îi oferă acestuia momente unice, pline de dragoste, dar și oportunitatea de a se dezvolta intelectual, într-un mod adecvat. Acest lucru este posibil fiindcă jocul împreună vă ajută să vă consolidați relația și îl face pe puști să se simtă iubit. Este cel mai important mesaj pe care îl poate primi de la părinții lui, învățând în acest fel cine este și care este locul lui în lume.

Jocul este important la orice vârstă, fiindcă ajută la construirea abilităților sociale, emoționale și de gândire critică. În jurul vârstei de 5 ani, copiii știu deja cum să se joace împreună cu alți copii, cum să împartă lucruri și cum să fie parte dintr-o echipă cu un interes comun. Jocurile sunt mai complexe la 5 ani, acum copilul poate finaliza singur sarcini mai complicate, cum ar fi construirea unui puzzle. De asemenea, îi place să rezolve jocuri logice pentru copiii de 5-6 ani, dar și să copieze forme simple cu un creion. Alte lucruri pe care reușește să le facă singur sunt:

  • scrierea propriului nume;
  • memorarea și redarea numelui complet, a adresei, zilei de naștere și numele părinților;
  • știe să deseneze schematic diverse forme, cum ar fi un animal (caine, pisică, maimuță);
  • poate citi cărți scrise cu litere de tipar, având texte simple;
  • înțelege și respectă regulile care i-au fost impuse în cadrul familiei sau la grădiniță.

Activități recomandate

Iată care sunt cele mai recomandate activități ce pot susține dezvoltarea intelectuală a unui copil de 5 ani:

1. Mișcarea fizică
Este de preferat mișcarea în exterior, dar nici cea din interior nu trebuie neglijată. Plimbările, alergatul, săritul sau cățăratul în copaci sunt câteva idei pentru o mișcare liberă și amuzantă. Practicarea unui sport sub supravegherea unui antrenor poate fi o variantă la fel de satisfăcătoare pentru unii copii.

2. Jocul de șah
Fiind denumit matematica minții, jocul de șah reprezintă activitatea ideală pentru dezvoltarea și susținerea dezvoltării intelectuale la copii și nu numai. Avantajele de care vor beneficia sunt nenumărate și au legătură cu antrenarea memoriei, crearea de noi legături neuronale, abilitățile de rezolvare a problemelor sau strategiile de planificare. Nu în ultimul rând, șahul îi ajută pe copii să își dezvolte încrederea în sine și să crească nivelul IQ-ului.

3. Puzzle
Organizarea tuturor pieselor mici și potrivirea lor într-o imagine mare reprezintă o activitate grozavă pentru a susține dezvoltarea intelectuală a copiilor. Inițial, poți alege puzzle-uri mai micuțe, cu piese mai puține și mai mari dar, pe măsură ce capătă experiență, iar potrivirea pieselor este din ce în ce mai facilă, poți trece la puzzle-uri mai mari, cu mai multe piese, de dimensiuni mai mici.

4. Cubul lui Rubik
Chiar dacă nu va reuși prea curând să rezolve cubul lui Rubik, simpla mișcare și potrivire a culorilor îl ajută pe copil să își lucreze gândirea creativă și să întărească memoria pe termen scurt. Rezolvarea problemelor sau concentrarea pentru mai mult timp asupra unei sarcini reprezintă alte două beneficii asociate acestei activități.

5. Sudoku
Acest joc al minții reprezintă și un exercițiu matematic și unul al inteligenței. Sudoku îmbunătățește capacitatea de memorare și permite realizarea unor raționamente abstracte, în paralel cu antrenarea răbdării.

Atunci când vine vorba despre dezvoltarea intelectuală a copiilor, implicarea părinților este esențială. Petrecând timp împreună cu juniorul, interacționând cu el, părinții îi oferă oportunități de învățare și de acumulare a unor abilități importante.

Sursa foto: piqsels.com/en/public-domain-photo-jydpl