Despre fetisism

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7345

Voteaza & Distribuie

Descriere

Fetisismul este una dintre cele mai ingrijoratoare forme ale comportamentului sexual. Este cronic si in unele cazuri, colectionarea obiectelor fetis este principala activitate a fetisistilor. Nimeni nu a reusit sa explice de ce apare aceasta deviatie, dar exista unele teorii conform carora provine din motivatii subconstiente sau din mecanisme neuronale, dar cauzele comportamentului fetisit ca un model de gratificare sexuala nu pot fi usor de explicat. Aceste "apucaturi" tind sa devina parte dintr-un ritual mai amplu si ele implica de regula indoieli cu privire la virilitatea proprie sau potenta, o teama de respingere si umilire. Prin practicile fetisiste si stapanirea unui obiect neinsufletit, care sfarseste prin a simboliza obiectul dorintei sexuale, individul se protejeaza singur si de asemenea compenseaza unele sentimente de inadaptare.

Acest comportament sexual este destul de raspandit si se manifesta sub diferite forme, de la unele inofensive (preferinta unui anumit element de vestimentatie purtat de partener inaintea actului sexual) pana la unele bolnavicioase (un violator care ia mostre de par de pe scalpul victimei pentru a-l folosi cand se masturbeaza). Unele caracteristici ale deviatiei sunt: o perioada mai lunga de 6 luni in care individul manifesta dorinte sexuale intense sau fantezii pentru obiecte neinsufletite cum ar fi pantofi, lenjerie intima etc. Acest comportament afecteaza viata sociala, personala si profesionala.

Actele sexuale ale fetisistilor sunt de obicei depersonalizate ajungand sa trateze chiar si persoanele ca pe niste obiecte. Atentia este focusata exclusiv asupra fetisului, in timp ce persoanele cu un comportament sexual normal pot dezvolta preferinte pentru anumite parti ale corpului partenerului sau pentru un obiect vestimentar al acestuia, fara sa se fixeze asupra lui. In unele cazuri, fetisistul poate atinge orgasmul doar cand obiectul dorintei este folosit. In alte cazuri, raspunsul sexual poate aparea si cand acesta nu este folosit, dar placerea este la un nivel destul de scazut. Cand obiectul nu este prezent, fetisistul poate atinge climaxul doar gandindu-se la el.

Tratamente bazate pe principiul invatarii au fost aplicate pana la o anumita limita. De exemplu "terapia aversiunii" asociaza obiectul fetisului (fie in realitate, fie imaginativ) cu un stimul neplacut (cum ar fi un soc electric, a fi descoperit de un membru al familiei sau cu senzatia de voma), astfel incat dezvaluirea fetisului sa cauzeze un sentiment de rusinare sau durere.

Ca medicamentatie se prescriu pastile care reduc gandirea compulsiva. Ocazional se prescriu si hormoni pentru indivizi care experimenteaza ganduri sau comportamente sexuale anormale frecvente.